Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храбрите крадци

Янг Лин, герой от романа „Водният предел“
Снимка: wikipedia.org

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със същото заглавие по романа „Водният предел“. Не малко видео игри също се основават на романа, като например „Суикоден“ и „Кралете бандити от Древен Китай“.
Самият роман „Водният предел“ се смята за вечна класика в китайската литература и заедно с романите „Романс на трите кралства“, „Пътуване на запад“, „Сън в алени покои“, „Неофициална история на учените“ и „Сливата в златната ваза“ е считан за един от най-старите и най-дългите романи в света. В романа се разказва за 108 героични разбойници, които през 11-12-и век се противопоставят на несправедливостите, извършвани от династия Сонг, която управлявала Китай по основа време. Смята се, че тези 108 разбойника са всъщност 108 демонични владетели, разкаяли се за злите си дела. Те се прераждат в 108 герои, които в този живот се борят за правда.
Още за тази много любопитна история можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, в четвъртък, 6 декември, от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00