Коя е тя: Майка Кураж или Меркиавели?

На 22 ноември 2005 г. Ангела Меркел става първата жена – канцлер на Германия. Германците искат стабилност, сигурност и икономически просперитет. Те искат това и тя им го дава. Но истинската й сила е на международното поле на дипломацията.

Анализаторите определят Меркел като най-забележителния преговарящ на нашето време. Нейната политическа кариера се развива стремглаво след 9 ноември 1989 година. Само няколко седмици по-късно Меркел е говорител на „Демократично пробуждане“. През януари 1991 г. вече е министър за жените и младежта в правителството на Хелмут Кол. На 37 години е най-младият министър в републиканската история на Германия. През април 1995 г., вече като министър на околната среда, председателства първата среща на ООН за промените в климата. Предстои да спечели жестока битка за власт в партията си – и тя прави всичко необходимо, включително конфронтирайки се с човека, който я въвежда в голямата политика -Хелмут Кол.


Разговор за 13 години в политиката на Ангела Меркел с журналиста Капка Тодорова и Свилен Спасов – създател на поредицата „Власт и отговорност“ на издателство „Сиела“, част от която е и книгата „Ангела Меркел. Непреклонната.“