Любомир Асенов: Пеперудата Гертруда или кратка история за доброто

Снимка: pixabay.com

Гертруда се появява за кратко в една от любимите ми детски книги – „Хвърчащата класна стая“ на Ерих Кестнер. Която всъщност разказва точно за доблест, смелост и добрина.

Може би затова се сетих за Гертруда, когато преди време прочетох някъде из дебрите на нета за момче, което намерило пеперуда през ноември. Времето през ноември рядко е подходящо за пеперудени работи, така че той се разтърсил за организация или място, което може да приюти неговата Гертруда и да ѝ даде шанс да презимува. Намерил и я занесъл.
Може би си мислите – толкова усилия за една пеперуда, та тя и без друго живее няколко месеца. Да беше направил нещо смислено.

Знаете ли колко са нежни крилцата на една пеперуда? И колко е лесно да я убиеш с непохватно докосване, вместо да я спасиш? Не е като да преместиш паве на другия тротоар.

Ако някой е нежен с пеперудените крилца, той ще е нежен с всичко. Ако някой отдели от времето си да търси дом за пеперуда през ноември, той ще го направи за всеки безпомощен. Ако някой е добър с пеперуда, той ще е добър и с човек.

Това е нещото – добротата. И осъзнаването, че малката пеперуда има точно същото право да е на тази земя, както и бялата мечка, както и слона, както и – човека.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброто пътува с Ретротрамвая

Доброто е там, където сте вие! Наближава Коледа! В неделя, на 16 декември от 9 до 12 часа сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“ – „Нашият ден“ и „Семейно радио“ – Ви канят да бъдем заедно в… софийския Ретротрамвай. В името на една кауза: да бъдем съпричастни към най-самотните на празника! Вземете със себе си една коледна играчка или..

обновено на 14.12.18 в 17:22
Анелия Торошанова в студиото на

Радиото променя човешки съдби

Ролята на обществената медия и на предаването за разрешаването на частни казуси. Това е темата на предаването днес. Или как предаването „Законът и Темида“ променя човешки съдби. Ще чуете слушатели, на които сме помагали през годината-Венцислав Александров, Тодор Църев, Юлия Старчева, Павлина Илиева, адвокат Даниела Никифорова. Чуйте повече в звуковия..

публикувано на 14.12.18 в 17:07

Добрите истории

Общото между тези три романа - „Анатомия на един скандал“ от Сара Вон,  „Тишина“ от Розамънд Лъптън и   „Никой не знае часа“ от Рене Фройнд, е това, че и трите книги са майсторски написани. „Те са много различни, но в същото време ги обединява една много добре разказана история. И смятаме, че добрите истории, които ви изпращат хората, може би..

публикувано на 14.12.18 в 16:08

Полезен, смешен, забавен и прекрасен пътеводител

„Майко Мила!” – първият сайт в България, създаден за да помага на майките, прекрачи от интернет пространството в света на книгите. Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова издадоха пътеводителя „Стигнахме ли вече?“ „Въпросът, къде ще водим децата този уикенд? и Къде ще ходим тази ваканция? - вълнува всички родители“, каза за „Нашият ден“..

публикувано на 14.12.18 в 12:35

Доброто ни прави повече хора

Здравейте, казвам се Ангел Ангелов. Благодаря Ви за чудесния начин, по който оправдавате съществуването на радиото като социално значима и информативна медия. За инициативата #ДобротоТамКъдетоСтеВие изпращам кратка история от първо лице: Съпругата ми и дъщеря ми отидоха за прежда, за да се учат да плетат коледни подаръци. Аз останах в..

публикувано на 14.12.18 в 12:14