Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автомобилът на „бонус-малус“ даде заден ход в България

Следва продължение…

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Своеобразен скандал отбеляза общественото обсъждане на въвеждането на системата „бонус-малус“, организирано от Комисията по финансов надзор в понеделник. Според представители на Института по пътна безопасност и Българското обединение на шофьорите, които дори са на различно мнение по отношение на системата „бонус-малус“ като философия, дискусията не се е състояла, поради отсъствието и поведението на съответните представители на ключови министерства и институции, ангажирани в процеса.

Богдан Милчев. Снимка: БГНЕСНе е проблемът в системата бонус-малус, а в наредбата, която ни беше представена, категоричен е Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Организацията на движение у нас е специфично. В България се движим в един организиран хаос. Необходимо е адекватно въздействие върху системните нарушители, които карат необезпокоявани с десетки актове. Административно-наказателният процес, по който се третират нарушителите днес е от далечната 1969 г.

От Института по пътна безопасност настояват за Агенция по пътна безопасност и нова наредба за въвеждането на системата „бонус-малус“, която да бъде изготвена с участието на експерти извън държавния апарат и представители на НПО.

Проф. Румен Гечев: Законодателството на България е като швейцарско сирене

Проф. Румен Гечев. Снимка: БГНЕС„Не е добре да женим колата за това, което се е случвало с нейните водачи“ – така популярно и малко на шега обясни в началото на разговора в „Нашият ден“ едно от проблемните предложения за въвеждането на „бонус-малус“ проф. Румен Гечев от Парламентарната комисия по бюджет и финанси. Според него Комисията за финансов надзор постъпва правилно, че дава заден ход за въвеждането на „бонус-малус“ чрез предложената наредба. Необходимо е да се направят конкретни разчети – как ще се променят цените и печалбите за субектите в процеса. До този момент не са дадени нито конкретни разчети, нито е показан в детайли конкретният опит в Европа. Това, според проф. Румен Гечев, е причината, поради която депутатите отлагат решението. В разговора той допълни, че законодателството на България е като швейцарско сирене – в понеделник се приема закон, а във вторник се поправя.

Христо Радков: Експериментират с нас от Комисията по финансов надзор и сме готови за протестни действия

Христо Радков. Снимка: БГНЕСКои са удобните и неудобните в т.нар. обществено обсъждане на въвеждането на системата „бонус-малус“ – към отговорите на този въпрос насочи слушателите на „Нашият ден“ Христо Радков от Българското обединение на шофьорите. Данните, които са представени на обсъждането, нямат нищо общо със ситуацията в България, твърди Радков, и самият той стриктно посочва  откъде черпи данни по темата Българското обединение на шофьорите.

Защо от Обединението са против въвеждането на системата „бонус-малус“, която датира като практика от 1914 г., защо входират писмо лично до премиера Бойко Борисов и кога и дали ще протестират – чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският арт пазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията, един лозунг започна да се издига сред хората – "купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше свързването..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10