Роклите от метал на Живко Седларски между скулптурата и модата

Снимка: sedlarski-art

Скулпторът Живко Седларски е известен със своите рокли от метал, в които е синтезирана връзката между скулптирането, архитектурата, околната среда и модата. Той започва своя проект, свързан с женската рокля през 2008 година, като изработва творбите си от стомана, от месинг и гранит. Вдъхновява го жената, женската неуловима същност и движения. Седларски живее във Франция, където могат да се видят негови скулптури в естествена среда, но освен там, те могат да бъдат открити и в много други точки на света, включително напоследък в Китай. Всъщност в Китай ще бъде осъществен най-новият и най-мащабен проект на Седларски – стенопис 840 кв метра. Това са фрески в два пешеходни тунела с дължина 70 метра и височина три, които свързват езерото на Су Джоу с административния център на града. Чрез тях ще се достига до най-високия небостъргач в Китай, който в момента е в строеж. Темата на работата в единия тунел е море, океан, а в другия – джунглата. Туристите ще минават през тези тунели и, както каза Седларски – „ще има един българин, който участва в този спектакъл“...

Модните ревюта в Париж, Милано и Ню Йорк го вдъхновяват да реализира във Франция досега две дефилета на своите рокли. Първото е през 2013 г. в катедралата Вю Ви, а миналата година осъществява ревю заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие. 

Живко Седларски е поканен у нас да участва в ревю-спектакъл на Академията за мода по повод десетото издание на годишните награди за най-стилни и успели българи „БГ модна икона“, което ще се проведе на 12 декември. Скулптури на Седларски бяха представени от проф. Любомир Стойков на пресконференция в БТА.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мечтата на Димитър Димов да бъде ветеринарен лекар

На днешния 14 декември ветеринарните специалисти в България отбелязват своя професионален празник. Датата не е избрана случайно – на този ден през 1897 г. е приет първият законодателен акт, който поставя началото на ветеринарномедицинското дело в страната. Е дин от основоположниците на ветеринарната наука в България е писателят Димитър Димов...

публикувано на 14.12.18 в 19:10

За четенето на брайл като музика

Хрумвало ли ви е, че четенето на т.н. брайлови книги може да прилича на свирене на музикален инструмент? Внимателното разтварянето на книгата, положението на ръцете, които търсят редовете, внимателното проследяване на брайловите „бодове на буквите“? Всичко това може да прилича на свирене – веднъж ръце, сложени върху клавишите на пианото, друг път – на..

публикувано на 14.12.18 в 16:55
Кадър от филма

Дебати за финансирането на културата в Израел

Закон за финансиране на културата от бюджета – само, ако прокарва държавна политика и създава добър имидж на страната, разбуни духовете в Израел. Културните дейци се опълчват срещу опитите да се ограничи свободата им. Граждански сдружения  подкрепиха министъра на културата Мири Регав с аргумента, че не са съгласни да се храчат парите..

публикувано на 13.12.18 в 15:43

Сборник за Иван Богданов

Тези дни в Нов български университет беше представен сборникът "Иван Богданов: Воля за всеобхватност". Книгата се основава на текстове, прозвучали за първи път на юбилейни форуми в София и Велико Търново, организирани по повод 100-годишнината на Иван Богданов (1910–1992). Всички те, макар и разнородни, в своята събраност се опитват да съградят..

публикувано на 13.12.18 в 15:20
Сцена от спектакъла

Честит рожден ден на актрисата Димитрина Тенева!

Със спектакъла „Лес” от Александър Островски Бургаският драматичен театър „Адриана Будевска” ще отпразнува тази вечер 70-ия рожден ден на Димитрина Тенева. В постановката на Богдан Петканин актрисата се превъплъщава в образа на Раиса Павлова Гурмиска, в партньорство на сцената с повечето си колеги от бургаската трупа. Димитрина Тенева..

публикувано на 13.12.18 в 14:10