Трансплантацията на органи, правото и религията

Снимка: архив
Ясно е, че животът не е универсален магазин, в който да си купиш каквото пожелаеш, а си остава висш дар. Затова и проблемите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки продължава да вълнува в името на този висш дар мнозина.
С първия преподавател по биоправо у нас, доц. д-р Стоян Ставру от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, търсим отговор на въпроса: необходими ли са законодателни промени за преосмисляне на наболелите проблеми при донорството и вземането на решения при пациенти в състояние на мозъчна смърт в България и другите страни от Европейския съюз или тяхното решаване зависи най-вече от по-добрата организация, координация и комуникативност на институциите.
Богословът от СУ „Св. Климент Охридски“ и член на Централната етична комисия при Изпълнителната агенция по трансплантация към Министерството на здравеопазването доц. Костадин Нушев също има какво да добави – за отношението на православната църква към даряването на органи след смъртта, както и за казусите, които възникват в процеса на работа в Комисисията.
ВИЖТЕ ОЩЕ

150 години град Троян и част от 150-те причини да го посетим

През 2018-та Троян празнува своята 150 годишнина. Троянци обичат своя град и могат да ви изброят поне 150 причини да го посетите и харесате, да се връщате отново и отново там. Който мисли, че познава неговите тайни, нека се опита веднага да отговори какво е рамбуша, шанец или барабой. Практичните троянци, чиято слава на майстори се носи надалеч, имат и..

публикувано на 14.12.18 в 17:05
Любомир Бъчваров в студиото на програма

Спорт и изкуство в един разказ

Много е изговорено, че ловът е спорт, а разказите за него са изкуство. Само че изкуството в ръцете на аматьори е самодейност, а ние държим нашите слушатели да се наслаждават на истински ценности. Затова тази седмица на сцената на студиото ни ще застане един истински професионалист – артистът-ловец Любомир Бъчваров.

публикувано на 14.12.18 в 16:40
Нике, богинята на победата

От древните митове към фантастиката

За нас, хората, полетът е адреналин, воля и най-вече – копнеж. Как са се променяли представите ни за летене във времето – от древните митове, старинните приказки и религиозните персонажи до прогностичните визии на научната фантастика и крилатите супергерои от комиксите и киното в наши дни? Отговор на въпроса търсим заедно с Доротея Табакова, преподавател..

публикувано на 14.12.18 в 09:15

Нобелистът Бари Бариш – гост на България

На 11 и 12 декември в БАН и в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ гостува единият от тримата лауреати на Нобеловата награда за физика от 2017 година. Професорът от Калифорнийския технологичен институт и ръководител на проекта LIGO Бари Бариш, който бе удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ на Алма Матер изнесе пред свои български колеги..

публикувано на 13.12.18 в 17:40

Науката и Далечният изток

От времето, когато Маршал Маклуан обобщи, че светът се превръща в глобално село с помощта на Интернет, мина около половин век. И днес, обаче при модерните съчетания на глобално и локално, които родиха дори новата дума „глокализация“, отчитането на националната идентичност и особеностите на онова, което наричаме „манталитет“ остава необходимо познание...

публикувано на 13.12.18 в 17:05