Вечер на европейското кино в София

Еврокомисарят Мария Габриел ще открие специалната вечер в българската столица

Европа отбелязва „Вечерта на европейското кино“ с прожекции в 34 града. Инициативата е първа по рода си и се реализира от програма „Творческа Европа - медиа“ в партньорство с Europa Cinemas. Събитието ще осигури свободен достъп за повече от 7000 граждани на Европейския съюз до богатството на филмовата култура на стария континент.
В рамките на тази седмица ще бъдат прожектирани 20 различни филма, подкрепени от местните бюра на програма „Медиа“ в последните две години. След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите и с участието на кинокритици.
В София ще бъде представен филмът „Квадратът” (The Square) на режисьора Рубен Йостлунд, носител на „Златна Палма” от кинофестивала в Кан и на още десетки филмови отличия от цял свят. Специалната вечер ще бъде открита от еврокомисаря Мария Габриел на 7 декември от 19.00 ч. в Дома на киното.
В студиото на „Артефир“ гостува Камен Балкански, директор на българското бюро на програма „Творческа Европа - медиа“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Има нещо ново в Лапландия

Хубав детски филм не се прави лесно. Още по-трудно се създава хубав детски коледен филм. С тази нелека задача се е заела сценаристката и режисьорка Мария Веселинова - а "Smart Коледа" е нейният пълнометражен дебют. Добрият детски коледен филм е трудна, но не и невъзможна задача, в чието осъществяване с много радост и отдаване са ангажирани цяла плеяда..

публикувано на 10.12.18 в 13:36
Колаж от фотоси от изложбата

Свобода и изкуство – тук и сега

Две изложби в различни сгради на Националната галерия поставиха и поставят по различен начин темата за свободата – творческата на художника в изкуството и личната на човека в съвременното общество. Едната е „Сърцевина” на Ода Жон – продължава в НГ Двореца до 13 януари 2019. Другата е „Свободата тук-и-сега” на Лиляна Караджова и Димитър..

публикувано на 10.12.18 в 10:21

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

обновено на 10.12.18 в 10:03

Едно шоу на No Blink

Гледате ли телевизионни сериали? Ако отговорът ви е положителен, веднага ще ви попитам дали ви е направило впечатление качеството на съответната продукция? Мисля, че няма да сбъркам, ако кажа, че то се доближава, а понякога дори надминава това на филмовите проекти. Къде обаче е разликата между филмите и сериалите? В изразните средства на..

публикувано на 07.12.18 в 19:35

Мирела Иванова и Рада Панчовска с награда за поезия "Николай Кънчев" 2018

Наградата за нова българска поезия на името Николай Кънчев за 2018 година беше присъдена на поетесите Мирела Иванова и Рада Панчовска за стихосбирките „Седем“ и „Космически елегии“. Поетичният Никулден се проведе в изложбената зала на галерия „Средец“ на Министерство на културата. Това е 12-ото издание на този поетичен празник. Негова вдъхновителка и..

публикувано на 07.12.18 в 17:30