Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камъкът с полата

Крал Джунджонг
Снимка: Wikipedia

Средата на 16-ти век в земите на днешна Корея. Крал  Джунджонг тъкмо се е оженил за своята любима, кралица Дангьонг. Неговите съветници и високопоставени привърженици обаче не одобряват женитбата, защото бащата на кралицата е бил против възкачването на краля на трона. Така седем дни след сватбата, под натиска на своите придворни, кралят изпраща кралицата в изгнание в близката планина.
Планината се казва Ингуангсан – „ингуанг“ означава „доброжелателен крал“, а „сан“ – „планина“. Тя е доста скалиста, с камъни в чудновати форми. Един от тях е „камъкът с полата“. За него си има и история: щом кралица Дангьонг усетела, че кралят  тъжи за нея и гледа към нейната къща в планината, тя закачала на един камък червената си  пола, която  носела често преди. Така кралят разбирал, че жена му също си мисли и страда за него.

Това е една от известните любовни истории, които могат да се открият в корейските хроники. Тя остава трагична до самия си край, защото влюбените са разделени дори и в смъртта си – кралят е погребан в гробницата на своите родители, далеч от любимата си.
Как е изглеждала кралската гробница в днешния южнокорейски град Сеул, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, в четвъртък, 13 декември, от 17.00 часа по програма „Христо Ботев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Начало на конкурса „Искри“2022

Започна 39-ото издание на националния конкурс „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази, стихотворения или гатанки – всеки има право да участва с не повече от..

публикувано на 01.03.22 в 11:15
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00