Какво знаем за Художествената гимназия

Снимка: НУИИ "Илия Петров"

Тази малка, но особено ценна като памет книга: „Какво знаем за Художествената гимназия“ излезе на книжния пазар. Това е една лична, но свързана с култовата художествена гимназия „Илия Петров“ изповед, защото авторка е художничката Светла Чакърова, дългогодишен преподавател, педагог, художник и колега от това престижно училище.  Самата тя е била ученичка там, после завършва „стенопис“ в Художествената академия, в класа на професор Богданов, има специализация в Санкт Петербург в Института по живопис и скулптура „Иля Репин“ и се завръща като преподавател в гимназията. Книгата „Какво знаем за  Художествената гимназия“ има няколко раздела, но авторката е изпълнила страниците със спомени, имена, случки, които са съпътствали работата й в нея, защото елитът на нашата художествена сцена е преминал през училището, защото самите те са станали преподаватели на младите, бъдещи таланти. Книгата съдържа накрая и голям снимков архив – снимки от живота на училището. Представянето на изданието стана в галерия „Дебют“, пространството за изкуство към Художествената гимназия. Там в момента се показва за тринадесети път ежегодната изложба на художниците от гимназията, като мотото е: „Художници създават художници“. Това са автори, които ги обединява традицията, творчеството, въображението и изящното. Имена като Цветомила Христова, Атанас Ташев, Динко Стоев, Димитър Яранов, Зоран Мише.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Предградие“ – премиерен спектакъл на театър „Любомир Кабакчиев“, Казанлък

На 16 и 23 февруари на сцената на Сити Марк Арт Център в София можете да видите премиерните спектакли на пиесата „Предградие“ от Ерик Богосян в интерпретация на актьорите от трупата на казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. Режисурата е на Ованес Торосян. Участват Александър Митев, Беатрис Благоева, Георги Атанасов, Ивайло Драганов, Ивелина Павлова,..

публикувано на 15.02.19 в 17:11

Между любовта и разума

Най-новият роман на Божана Апостолова е вече факт. Нарича се „Завръщането на визона“ и разказва историите на три приятелки от детството. Животът на всяка една от тях се развива закономерно, но какво става накрая? Как преминаването през живота променя съдбите и колко струва любовта в сравение с разума – такива въпроси поставя романът. Редактор на книгата е..

публикувано на 15.02.19 в 15:44
Диана Драганова-Щир и Анна Бояджиева (вдясно)

Нова програма в къщата музей „Вера Недкова“

„В дома на Вера Недкова“ е нова програма на Националната художествена галерия за поредица от изложби, дискусии и срещи в това пространство, където е живяла и работила голямата българска художничка Вера Недкова. Апартаментът, в който са останали за съжаление малко автентични мебели и вещи от нейния живот, обаче са останали картини, рисунки и други нейни..

публикувано на 15.02.19 в 08:55

Утопии

В столичната галерия „Стубел“ се откри втората част на кураторския проект на Юлиана Текова, озаглавен „Не-места на утопията“. Участници в изложбата са Анжела Терзиева, Гълъб Гълъбов, Димитър Яранов, Елеонора Терзиева, Константин Костов, Марта Райхел, Мими Добрева, Трендафила Трендафилова и Юлиана Текова. „Макар да е възможно да бъдат такива, утопиите не..

публикувано на 14.02.19 в 17:17
Кадър от филма „Да живее България“

Дискусии за национализма

Започна реализирането на проекта „Патриотизъм, национализъм и език на омразата“, в чиято основа е филмът „Да живее България“ на Адела Пеева. Провеждат се прожекции и срещи-разговори с ученици и студенти в различни училища и университети в София. Целта е да бъде фокусирано вниманието на най-младите към темата за възраждането на екстремния национализъм у..

публикувано на 14.02.19 в 16:30