Какво знаем за Художествената гимназия

Снимка: НУИИ "Илия Петров"

Тази малка, но особено ценна като памет книга: „Какво знаем за Художествената гимназия“ излезе на книжния пазар. Това е една лична, но свързана с култовата художествена гимназия „Илия Петров“ изповед, защото авторка е художничката Светла Чакърова, дългогодишен преподавател, педагог, художник и колега от това престижно училище.  Самата тя е била ученичка там, после завършва „стенопис“ в Художествената академия, в класа на професор Богданов, има специализация в Санкт Петербург в Института по живопис и скулптура „Иля Репин“ и се завръща като преподавател в гимназията. Книгата „Какво знаем за  Художествената гимназия“ има няколко раздела, но авторката е изпълнила страниците със спомени, имена, случки, които са съпътствали работата й в нея, защото елитът на нашата художествена сцена е преминал през училището, защото самите те са станали преподаватели на младите, бъдещи таланти. Книгата съдържа накрая и голям снимков архив – снимки от живота на училището. Представянето на изданието стана в галерия „Дебют“, пространството за изкуство към Художествената гимназия. Там в момента се показва за тринадесети път ежегодната изложба на художниците от гимназията, като мотото е: „Художници създават художници“. Това са автори, които ги обединява традицията, творчеството, въображението и изящното. Имена като Цветомила Христова, Атанас Ташев, Динко Стоев, Димитър Яранов, Зоран Мише.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Изкуство без възраст“ за втора година събира младежи и възрастни хора

Културният афиш на столицата изобилства от събития, в това число и безплатни. Голяма част от информацията за тях обаче, се разпространява през интернет и социалните мрежи, което изключва достъпа до информация на голяма част от хората в пенсионна възраст. Те трудно разбират какво се случва в града или няма с кого да отидат на изложба или концерт...

публикувано на 19.04.19 в 16:25

Тигърът поиска, човекът обеща

Никола Маринов представи в София дебютната си стихосбирка „Тигърът поиска, човекът обеща“. Книгата представлява поетически и философски опит за изследване на бездната в нас и извън нас. Стиховете в нея говорят за свят, в който липсват граници, липсват и хора. Има обаче животни. Много животни. С кого разговаря човекът, когато уж разговаря с тях? За да..

публикувано на 19.04.19 в 14:10

Запечатаното време на Тарковски

„Уловеното време“, както е преведено на български заглавието на книгата на Андрей Тарковски, все още не е излязло в Русия, като книгата първо е издадена на немски през 1986 г.   У нас тя се радва на голям интерес и това е закономерно – филмите на големия не само руски, но и световен режисьор са изключителни: „Иваново детство“, „Андрей Рубльов“,..

публикувано на 19.04.19 в 10:43
© Светлана Мирчева

София поетически анимирана в София и Пловдив

Тазгодишното издание на интердисциплинарната резиденция с Владимир Мартиновски, Димитър Шопов, Еди Попи, Иван Димитров, Роб Дойл, Росен Захариев и Христос Иконому - от България, Гърция, Ирландия, Македония и Норвегия, се провежда в момента в София, а от 21 април - и в Пловдив. Амбицията е да се пресекат традиционните опозиции север – юг и..

публикувано на 18.04.19 в 17:03

Нова книга на Илко Димитров

Най-новата книга на поета Илко Димитров се нарича „Приближение“. Тя бе предшествана от неговото събрано със заглавие „Черно“. Помним и предишна негова книга със събрани стихотворения – „Бяло“. Къде е днес Илко Димитров в търсенията си като поет? Нюансира ли своето писане? Какво го вълнува в последната му засега стихосбирка? Отново се срещаме с важните..

публикувано на 18.04.19 в 16:43