Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на първата радиопиеса в съраунд

БНР Новини
6
Снимка: Димитър Василев

По случай 80-годишнината на Радиотеатъра на 21 декември във Второ студио на БНР ще бъде представена пред публика първата радиопиеса в седемканален съраунд. Пиесата се нарича „Болен“ и неин автор е актрисата, драматург и режисьор Ана Васева.

Експериментите за изработване на радиопиеси в пространствен звук започват още с въвеждането на стереозаписа в БНР. През 1970 г. е направена първата радиопиеса в стереозвук от звукорежисьорите Евтим Кокошаров и Борис Ангелов – „Папагалчето и пеперудката“. Следват и други успешни опити, като квадрозаписът на радиопиесата „Мач“ със звукорежисьорите Асен Саев и Румен Симеонов и звукорежисьор от Унгария.

През 80-те години се правят успешни експерименти с изкуствена глава, направена от техническия гений Петър Кънчев. Появилите се нови звукови формати за пространствен звук, прилагани главно в киното, отварят нова посока в следващите начинания. През 2013 г. при новите условия за многоканално смесване с компютърни програми и многоканален звуков контрол във Второ студио на БНР се осъществяват първите успешни опити във формата Долби съраунд 7.0 мюзик. В този формат за първи път прозвучава началото на радиопиесата „Болен“.

Още в края на същата година се записват и смесват във Второ студио на БНР цели концерти в Долби съраунд 7.0 мюзик от изявени студенти на Департамент „Музика“ на НБУ. Първите са дело на Ангелия Вихрова. Завършването обаче на цялостна радиопиеса в съраунд отнема няколко години. В края на 2018 г. тя е вече готова да се представи пред публика.

Радиотеатърът „Болен“ е създаден и е прозвучал по БНР в края на 2010 г. Автор и режисьор е Ани Васева, а музиката и звуковият дизайн са дело на композитора Асен Аврамов. Стереоверсията е изработена от Живко Марев и Владимир Тренчев.

От 15 часа на 21 декември ще бъде предпремиерата за специалисти, а от 17 ще е официалната премиера за широка публика.
Желаещите да присъстват на представянето на радиопиесата е необходимо да бъдат в студиото поне 10 минути по-рано, тъй като местата са ограничени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15