Кралицата-поетеса

Кралица Маргарита Наварска
Снимка: Wikipedia

Кралицата на Навара и сестра на френския крал  Франсоа I  Ангулем, Маргарита Наварска  е една от първите жени-писатели във Франция. През 1531 г. написва поемата „Огледало на грешната душа“  и предава оригинала на произведението на английската кралица Ан Болейн, една от съпругите на крал Хенри VІІІ. Няколко години по-късно, дъщерята на Ан, бъдещата кралица Елизабет І, която тогава е едва на 11 години, превежда поемата на английски, но в проза. Момичето дори бродира красива обложка – преплетени орнаменти от сини копринени конци със златни и сребърни нишки, тъмно-червени теменужки.
Освен тази поема   , Маргарита Наварска пише  стихотворения и пиеси - жизнерадостни и  написани с чудесно чувство за хумор. През последните години от живота си кралицата започва да пише поредица от разкази. Намерението ѝ е, те да са сто, но до смъртта си успява да напише само 72. Сборникът е отпечатан десет години след смъртта на Маргарита Наварска, през 1559 г., под заглавие „Хептамерон“ (от гръцки „Седмоднев“). Разказите са написани като разговор между група благородници, които са принудени по време на пътуването си да спрат в един манастир, за да изчакат да бъде построен мост над придошла река. За да не им е скучно докато чакат, те си разказват истории.
Под покровителството на кралицата  е направен и превода от латински на френски на произведението „Деяния на датчаните“ от Саксон Граматик, където по-късно Уилям Шекспир открива и историята за датския принц Хамлет  и използва  точно този превод, за да създаде прочутата си пиеса.
Но кралицата  не е само писателка. От съвсем млада тя поддържа салон, в който събира аристократи и хора на изкуството –  видни писатели, художници, музиканти, учени. Сред нейните гости често присъства и Леонардо да Винчи. Той прекарва последните дни от живота си в замъка на Маргарита, Шато д`Амбоаз, построен по негов проект .

Още за Маргарита Наварска можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 27 декември, четвъртък, от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35