Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на 160-годишнината от рождението на Джакомо Пучини - „Момичето от Запад“, спектакъл от радиосезона на Метрополитън опера

събота, 22 декември от 20 часа

Ева-Мария Вестбрук (в ролята на Мини) и Йонас Кауфман (в ролята на Дик Джонсън)
Снимка: metopera.org / Ken Howard

Оперната вечер в събота ще припомни на меломаните, че 22 декември е датата, на която през 1858 година в малкото градче Лука в красивата италианска провинция Тоскана е роден „Последният велик италиански оперен композитор“ – както често наричат Джакомо Пучини. Любителите на операта нямат нужда от специален повод да честват Пучини, но тъй като този декември маркира 160-годишнината от неговото рождение, това е прекрасна възможност за всички оперни творци, театри, специализирани издания и медии, да фокусират вниманието си върху този композитор и неговото наследство – особено върху наследството му в САЩ, където огромната популярност, започнала още приживе, не показва никакви признаци на отслабване. Много оперни изследователи от последните десетилетия отчитат един любопитен факт: италианците почитат Верди като техен най-велик композитор, но за опероманите в Америка никой не може да се сравни с Пучини. Някои от творбите му, особено „Бохеми“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“ и „Турандот“, са толкова често срещани в американските театри, че практически изтласкват всички останали опери. Мелодиите на Пучини се просмукват в огромен брой холивудски продукции (прочутите „Лунатици“ и „Стая с изглед“ са само два забележителни примера) и формират саундтрака на американската мания по всичко, свързано с Тоскана. За много американци Пучини се е превърнал в запазена марка (точно като Тоскана). Един вид пробен камък за онези, които искат да уверят сами себе си в това, че са културни и образовани личности. Пучини изглежда и безопасна територия за онези оперни любители, които се колебаят да посегнат към други композитори-класици. Разбира се, самият Пучини няма вина за това. Той е бил човек със сериозни цели, посветен и много конкурентноспособен творец с уникална жизнена позиция и възвишен мелодичен дар.
Естествено, най-големият и най-престижен американски оперен театър – Метрополитън опера, се включва в честванията с Пучиниева опера по американски първоизточник, чиято световна премиера е била точно в Мет на 10 декември 1910. Спектакълът на „Момичето от Запад“, състоял се на 27 октомври 2018 с участието на звездите Ева-Мария Вестбрук, Йонас Кауфман и Желко Лучич, ще бъде излъчен тази събота на запис от над десет радиостанции от голямото семейство на Еврорадио, сред които е и програма „Христо Ботев“ на БНР. Съставите на Мет дирижира Марко Армилиато.
В ролите ще слушате:
Мини, собственичка на пивница „Полка“ - Ева-Мария Вестбрук
Дик Джонсън (Рамирес), бандит – Йонас Кауфман
Джак Ранс, шериф – Желко Лучич
Ник, барман в пивницата „Полка“ – Карло Бози
Сонора, миньор – Майкъл Тод Симпсън
Ашби, агент от транспортната компания „Уелс Фарго“ – Матю Роуз
Джейк Уолъс, странстващ менестрел – Орън Градъс
Уакъл, индианка – Мери-Ан МакКормик
Трин, миньор – Едуардо Валдес
Хари, миньор – Алок Кумар
Джо, миньор – Скот Скъли
Сид, миньор – Джонгчол Ча
Белоу, миньор – Ричард Бърнстейн
Хари, миньор – Джоузеф Барън
Джим Ларкинс, миньор – Ейдриън Тимпау
Били Джакрабит, индианец – Филип Кокоринос
Хосе Кастро, метис от бандата на Рамирес – Кидон Чой
Пощальон – Йън Козиара

Съдържание на операта „Момичето от Запад“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35