В деня на 160-годишнината от рождението на Джакомо Пучини - „Момичето от Запад“, спектакъл от радиосезона на Метрополитън опера

събота, 22 декември от 20 часа

Ева-Мария Вестбрук (в ролята на Мини) и Йонас Кауфман (в ролята на Дик Джонсън)
Снимка: metopera.org / Ken Howard

Оперната вечер в събота ще припомни на меломаните, че 22 декември е датата, на която през 1858 година в малкото градче Лука в красивата италианска провинция Тоскана е роден „Последният велик италиански оперен композитор“ – както често наричат Джакомо Пучини. Любителите на операта нямат нужда от специален повод да честват Пучини, но тъй като този декември маркира 160-годишнината от неговото рождение, това е прекрасна възможност за всички оперни творци, театри, специализирани издания и медии, да фокусират вниманието си върху този композитор и неговото наследство – особено върху наследството му в САЩ, където огромната популярност, започнала още приживе, не показва никакви признаци на отслабване. Много оперни изследователи от последните десетилетия отчитат един любопитен факт: италианците почитат Верди като техен най-велик композитор, но за опероманите в Америка никой не може да се сравни с Пучини. Някои от творбите му, особено „Бохеми“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“ и „Турандот“, са толкова често срещани в американските театри, че практически изтласкват всички останали опери. Мелодиите на Пучини се просмукват в огромен брой холивудски продукции (прочутите „Лунатици“ и „Стая с изглед“ са само два забележителни примера) и формират саундтрака на американската мания по всичко, свързано с Тоскана. За много американци Пучини се е превърнал в запазена марка (точно като Тоскана). Един вид пробен камък за онези, които искат да уверят сами себе си в това, че са културни и образовани личности. Пучини изглежда и безопасна територия за онези оперни любители, които се колебаят да посегнат към други композитори-класици. Разбира се, самият Пучини няма вина за това. Той е бил човек със сериозни цели, посветен и много конкурентноспособен творец с уникална жизнена позиция и възвишен мелодичен дар.
Естествено, най-големият и най-престижен американски оперен театър – Метрополитън опера, се включва в честванията с Пучиниева опера по американски първоизточник, чиято световна премиера е била точно в Мет на 10 декември 1910. Спектакълът на „Момичето от Запад“, състоял се на 27 октомври 2018 с участието на звездите Ева-Мария Вестбрук, Йонас Кауфман и Желко Лучич, ще бъде излъчен тази събота на запис от над десет радиостанции от голямото семейство на Еврорадио, сред които е и програма „Христо Ботев“ на БНР. Съставите на Мет дирижира Марко Армилиато.
В ролите ще слушате:
Мини, собственичка на пивница „Полка“ - Ева-Мария Вестбрук
Дик Джонсън (Рамирес), бандит – Йонас Кауфман
Джак Ранс, шериф – Желко Лучич
Ник, барман в пивницата „Полка“ – Карло Бози
Сонора, миньор – Майкъл Тод Симпсън
Ашби, агент от транспортната компания „Уелс Фарго“ – Матю Роуз
Джейк Уолъс, странстващ менестрел – Орън Градъс
Уакъл, индианка – Мери-Ан МакКормик
Трин, миньор – Едуардо Валдес
Хари, миньор – Алок Кумар
Джо, миньор – Скот Скъли
Сид, миньор – Джонгчол Ча
Белоу, миньор – Ричард Бърнстейн
Хари, миньор – Джоузеф Барън
Джим Ларкинс, миньор – Ейдриън Тимпау
Били Джакрабит, индианец – Филип Кокоринос
Хосе Кастро, метис от бандата на Рамирес – Кидон Чой
Пощальон – Йън Козиара

Съдържание на операта „Момичето от Запад“