Истории от Делфт

Снимка: Andrew Michael Bergman

„Нидерландия е създадена в Делфт!“. Тези думи се превръщат в официално мото на южнохоландския град, когато през 1581 година крал Вилхелм Първи поставя подписа си под Декларацията за независимост на нидерландските провинции и обявява град Делфт за столица на независима Нидерландия и за своя официална резиденция.
Името на града произлиза от холандската дума „делвен“, която означава „копая“ и е свързано с изкуствено прокопания през XI век канал, наричан днес Старият канал. Земите около канала бързо стават център на търговия и се появява селище. Холандците наричат каналите, вътре в градовете си грахт, за разлика от тези, които са извън града – тях ги наричат канали. Понякога за оформянето им са били използвани и коритата на реки, както е в град Грьонинген. Градските канали грахт са били свързани тясно с живота на хората в холандските и фламандските градове. Те са служели за транспортиране, за отводняване, за водоснабдяване и за канализация. Могат да очертават и кръг. Служели са и като отбранително съоръжение за ограничаване на достъпа вътре в града.
16 век е известен като „Златният век“ на Делфт – започва бурен разцвет, свързан с морската търговия. В града се намира една от шестте кантори на Източноиндийската компания. Делфт става център на производството на традиционния бяло-син порцелан, вятърните мелници осигуряват евтина енергия, благодарение на новопоявилите се дъскорезници се изгражда голяма флота – през 17 век нидерландците са водещи в световната търговия. Процъфтяват науката, изкуството, архитектурата. Появяват се и първите фабрики за делфтски порцелан, с които градът става известен в цяла Европа.

Повече за град Делфт ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, в четвъртък, 3 януари 2019 г., от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Братята Якоб и Вилхелм Грим, едни от най-известните разказвачи на приказки в света.

Приказките на Братя Грим

В началото на ХIX в. двама братя – Якоб и Вилхелм Грим правят нещо изключително. Те записват и издават сборници с немски приказки, така както те се разказвали от хората. Трябва да признаем, че тези приказки не винаги са имали щастлив край и много от тях били малко страшни. Благодарение на Братя Грим много от най-обичаните и популярни днес приказки са..

публикувано на 21.01.19 в 17:00

Неделни приключения на Северния полюс

В неделната сутрин ще си направим едно зимно приключение до Северния полюс. Или по-скоро ще тръгнем на експедиция до там. Експедиция означава далечно пътуване на група хора, натоварени със специална научноизследователска задача. Пътят към Северният полюс не е лек. Пътува се с дни, в случай, че си тръгнал пеша. За първи път Северния полюс е посетен през..

публикувано на 19.01.19 в 08:05

Дървеният човек от Толедо

През 1534 г. испанският кралски часовникар Хуанело Ториано (чието истинско име всъщност е Джовани Ториани) създава в двореца на Карл Първи механична дървена кукла, изобразяваща свети Диего. Куклата е направена, по случай оздравяването на младия престолонаследник Фелипе и се състои от повече от хиляда елемента. Това не е единственото изобретение на Ториано..

публикувано на 16.01.19 в 08:25

Приказки от далечния Север

Всички сте чували за ескимосите – коренното население в едни от най-студените части на света, на юг от Северния полярен кръг. А дали сте слушали техни приказки? В седмицата от 14 до 18 януари, в минутите на „Ранобудно петленце“, сме Ви подготвили приказки на ескимосите и една приказка от „Ледената страна“ – Исландия – островната държава в северната част..

публикувано на 12.01.19 в 13:20
Традиционен метод на свирене на никлехарпата е с лък и клавиши.

Какво е никлехарпа

Представете си, че музикалните инструменти са живи и също като хората, могат да се харесват помежду си и да се женят. Е, ако се оженят пианото и цигулката, как би изглеждало тяхното дете? Май ще ни трябва доста въображение, за да си представим отговора. Но един майстор, живял в Швеция през 14 или 15 век, не само си го е представил, но е и създал нов..

публикувано на 10.01.19 в 09:30