Истории от Делфт

Снимка: Andrew Michael Bergman

„Нидерландия е създадена в Делфт!“. Тези думи се превръщат в официално мото на южнохоландския град, когато през 1581 година крал Вилхелм Първи поставя подписа си под Декларацията за независимост на нидерландските провинции и обявява град Делфт за столица на независима Нидерландия и за своя официална резиденция.
Името на града произлиза от холандската дума „делвен“, която означава „копая“ и е свързано с изкуствено прокопания през XI век канал, наричан днес Старият канал. Земите около канала бързо стават център на търговия и се появява селище. Холандците наричат каналите, вътре в градовете си грахт, за разлика от тези, които са извън града – тях ги наричат канали. Понякога за оформянето им са били използвани и коритата на реки, както е в град Грьонинген. Градските канали грахт са били свързани тясно с живота на хората в холандските и фламандските градове. Те са служели за транспортиране, за отводняване, за водоснабдяване и за канализация. Могат да очертават и кръг. Служели са и като отбранително съоръжение за ограничаване на достъпа вътре в града.
16 век е известен като „Златният век“ на Делфт – започва бурен разцвет, свързан с морската търговия. В града се намира една от шестте кантори на Източноиндийската компания. Делфт става център на производството на традиционния бяло-син порцелан, вятърните мелници осигуряват евтина енергия, благодарение на новопоявилите се дъскорезници се изгражда голяма флота – през 17 век нидерландците са водещи в световната търговия. Процъфтяват науката, изкуството, архитектурата. Появяват се и първите фабрики за делфтски порцелан, с които градът става известен в цяла Европа.

Повече за град Делфт ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, в четвъртък, 3 януари 2019 г., от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35