Калоян Илиев – Кокимото с изложба в София

1
Плакат за изложбата

Предизвикателен и интересен, с особен подход към световната потребителска култура художникът Калоян Илиев – Кокимото отново ни среща със своята особена образност. В една сравнително нова софийска галерия, в нейното ъндърграунд пространство – „Gifted“  той показва новата си изложба с мото: „YOU LOVE KOKIMOTO“, както е артистичното му име, с един особен привкус към японското, към изящното, към източното. Самият се определя като човек пълен с изненади, вярва в добрия край, рисува от дете това, което обича, и най-вече какво го зарежда – това са котките му.

Като споменахме котки – цялата изложба е изградена върху въображаеми образи на трагикомичното същество между котка и човек. Някои от нещата са като плакати, други като графика, трети рисунки или живопис. Като една селекция от най-добрите превъплъщения  на Кокимото през годините.

Нарича го „мое алтер его“, чрез което провокира себе си и другите. В  изложби като „Живот в розово“ или „Изгубена самоличност“, или „Ретрограден Меркурий“ търси да освободи своята публика от заблудите и комплексите й, представяйки се в пълния си самоироничен блясък и стил, на който той е способен. Както самият Калоян Илиев казва за себе си: „Обичан и почитан от едни, отричан и хулен от други, който винаги ще бъде символ на времето, в което живее“.

Възпитаник на Великотърновския университет, той е участвал в над 170 общи изложби, фестивали за съвременно изкуство и други форми. Носител е на 15 награди за графика, рисунка и живопис. Носител е и на японско отличие. Създава свой собствен стил – смесица от графика, стрийт арт и ъндърграунд изкуство.

Галерия