Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественски традиции по италиански

БНР Новини
Фигурките от рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в Италия
Снимка: Pexels

Точно преди година Ви запознахме с любимите празнични ястия на италианците: паста рагу и сладкиш, който в Италия наричат английска супа. Сладкишът има дълга биография. Споменава се в рецепта от 1654 г., която препоръчва резен хляб да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери. Добавят се разбита сметана, плодове, захаросани лимонови и портокалови корички. В Обединеното кралство го наричат трайфъл, идва от френското trofel. Означава нещо малко или „дреболия“. Добива популярност в много страни, където се допълва съобразно местните продукти и вкус: добавят се желе, вино, ванилов крем, целувки за украса.. Креолският му вариант е от различни парчета сладкиши, напоени с ром, червено вино или плодов сок. В Шотландия го наричат whimwham. В Италия десертът става известен като „английска супа“, защото се сервира в голяма купа с черпак.
Какво рождественско кулинарно приключение в Италия можем да направим този път? Да открием още тайни от традициите и обичаите там. И какво 2018-та година донесе на Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София.






У нас се срещаме с уговорката „да се видим на кафе“. В Италия имат хубаво кафе, но се уговарят за друго питие. Какво е то? И още за понятието „италианска марка за гостоприемство“ разказва Теодора Иванова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50