Виена – музика, феерия, коледни и новогодишни вълшебства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виена отдавна е извоювала привилегията на световен символ за празнично коледно и новогодишно настроение. Ако сме там, непременно трябва да постъпим като виенчани и да тръгнем по станалата вече традиционна Новогодишна пътека. Тя започва от площада пред кметството и преминава през тесните централни улички, пълни с кулинарни изкушения. Навсякъде ухае на ванилия, канела, какао, джинджифил. За първи път тази година е подготвена и специална „Улица на щастието“, където астролози и ясновидци предсказват бъдещето. В следобедните часове има подготвена специална детска програма. Виенските училища за танци предлагат блиц курсове по валс в новогодишната нощ, а Виенският Пратер кани всички желаещи на невероятно шоу с фойерверки. Точно в полунощ, след като камбаната на „Св. Стефан“ оповести началото на Новата година, над централните улици ще звучи отново най-известният валс „На хубавия син Дунав“, а улиците ще се превърнат в огромна бална зала.
Неповторимо настроение създават и разходките с корабче по Дунава. Също по традиция в новогодишната нощ във Виенската щатсопера се играе най-известната оперета на Йохан Щраус „Прилепът“.
На празник, като на празник: помислено е за всички, дори за махмурлиите. За тях в първото утро от Новата година на площада пред кметството има закуска срещу махмурлук. На площада не спира да звучи музика.
Най-ранобудните очакват с нетърпение Новогодишния концерт на Виенската филхармония, който се предава директно на огромен екран. На 1 януари 2019 г. пред Виенските филхармоници за Новогодишния концерт ще застане главният диригент на оркестъра на Саксонската държавна опера Кристиан Тилеман. А по време на антракта в Златната зала на Музикферайн, телевизионните зрители от цял свят имат възможност да видят специално подготвен музикален филм, посветен на 150-годишнината на Виенската щатсопера.
Виенчани и гости на града ще се радват на много празнични изненади, които съчетават съвременни тенденции, но и старинни обичаи, за които туристите дори не предполагат.