Магията на хорото и хората в него

В студиото на „Нашият ден“ гостуват тамбуристката Христина Начева-Петрова и тъпанджията Илиян Михайлов от ВИГ „Гергьовден“

Илиян Михайлов, Мария Мира Христова и Христина Начева-Петрова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Александър Райчев

Ритуалите и символите в последните дни от годината водят по древни пътища към старинни поверия, преплетени и скрити и в съвременния обреден и празничен календар на българина.
Защо и как музиката и българското хора са силни кодове към разчитането на извечните послания за здраве, живот и пребъдване, както и пречистваща сила, която твори чудеса? Историята на ВИГ „Гергьовден“ може да даде отговор и на подобен въпрос, пресъздавайки чудото на сътворението и привидната случайност на срещите и таланта.
В студиото на „Нашият ден“ в дните след Рождество говорят и свирят на живо: Христина Начева-Петрова, ръководител на ВИГ „Гергьовден“ и тамбуристка, както и художникът Илиян Михайлов – тъпанджия. В слово и звуци двамата дават своята гледна точка за мисията и силата на музиката и човешкото й възприятие.
Защо и как хорото събира хората и им дава сила да продължат по пътя си? Как звукът на тъпана променя енергийната среда и какво е въздействието на древния инструмент върху съзнанието ни? Защо Орфизмът се свързва с Коледа и какво не знаем за музиканта от древността? Как изпълнителят се среща със своя инструмент, който променя живота му – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.