Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доайенът Петър Дойчев за шопската салата и важните истини в българския туризъм

Снимка: nessebar-news.com
За всички, които го познават, той е Бате Петьо. Роден е на 19 септември 1924 г. в Бургас. И макар сега да живее в София, остава верен на родното място, което в началото на декември т.г. го удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“. Другата голяма любов на Петър Дойчев е българският туризъм, на който посвещава целия си живот. Започва работа в отрасъла през 1948 година. Преминава през всички възлови професионални позиции: от администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма. С всеотдайност работи за създаването и управлението на най-значимите хотели, заведения, курортни комплекси, за обучението на кадрите, както и за утвърждаването на доброто име на отрасъла у нас и зад граница.
Петър Дойчев е автор на книги и учебни помагала. Канен е за гост-лектор в авторитетни учебни заведения по туризъм в Швейцария и Италия. Носител е на много отличия и награди, като орден „Стара планина“ 1-ва степен; обявен е за почетен гражданин и на Варна. Неговата биография трудно може да бъде разказана в броени редове, защото извън фактите има стотици хиляди преживявания, професионални и човешки срещи, които не могат да се поберат в  сухата статистика. Но най-важното е, че за тези дълги години всеотдаен труд Петър Дойчев е спечелил обичта и уважението на поколения специалисти в отрасъла и на безброй туристи в България и по света. Петър Дойчев е истинска енциклопедия за хората и събитията, белязали с най-ярките си черти родния туризъм. Една от незабравимите истории е свързана със създаването на Шопската салата, любима на поколения българи и чужденци. Какви ли апетити не е имало, спрямо нея. Хубавото си е хубаво! А когато е хубаво, винаги има желаещи да си го припознаят като свое. Или поне да ползват името, което на практика се е превърнало в кулинарна марка, която да привлича клиентите. При пътуванията зад граница българинът с изненада установява, че в менюто на много страни, особено на Балканите, се предлага и Шопска салата. И не само! Тя може да се окаже без печени чушки, да няма лук, например в Чехия и Словакия (šopský salát). В някои от тези страни бъдете готови вместо настъргано сирене отгоре, финалният завършек на салатата да е със … захар!  
Какви ли доводи не се привеждат, за да убедят потребителя, че тъкмо това е представата за автентичната рецепта! Когато човек се поразрови из старите издания, открива, че за масова употреба за пръв път рецептата за салатата е поместена през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под ред. на П. Чолчева и Ал. Русева.  
Имаме щастието, че доайенът на българския туризъм Петър Дойчев знае истинската история за създаването на Шопската салата, тъй като е личен свидетел на събитията. Да го чуем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18
Д-р Татяна Брага

Как са се променяли имената на българските преселници в Южна Бесарабия

Масовите преселения на българи в Бесарабия стават на няколко вълни от края на XVIII и първата половина на XIX век. За последните два века българските селища попадат в границите различни държави 9 пъти. Това, както и влиянието от езиковото обкръжение и доминираща култура, води до осезаеми промени в картината на имената им. Д-р Татяна Брага, гл.ас. в..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35