(Не)изчезващата (не)изминала година

Към започващата година в „Нашият ден“ ни превеждат думи от изминалата – с изречени анализи и прогнози отваряме вратата към предстоящото.

В началото, за да си представим една картина, която обхваща много: България в графиката на Третата вълна – за институционалното отношение към знанието, информацията като ценност, разделението на централизираната власт и разпада на семейството – 90 години след рождението на Алвин Тофлър, когото вече не можем да четем като футурист, разговаряхме с Борис Грозданов, философ от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Кое е онова, което ни поднесе съвременният свят?

За безобразията на властта, националното псевдоединство, България между вотовете на недоверие, взаимоотноошенията граждани-институции, поемането на отговорност, възможния референдум за финансиране на здраве или на изтребители, и европейските Изток и Запад говорихме с политолога Ружа Смилова. И за националното единство като инструмент, който партиите умело използват.

"Облечете се добре и си носете книги, все едно какви. Премиерът не ги е чел." – така звучеше една покана за протест през изминалата година. За протестните четения пред институциите разговаряхме с адвокат Николай Хаджигенов, и за това колко важно е дали ни управляват еднокнижници или многокнижници.

И тъй като, за да съществува мнението ти, трябва някой да го чуе или прочете, за цензурата в интернет, заличените профили във фейсбук и размитите граници на политическата коректност говорихме с журналиста Манол Глишев.

И за взаимоотношенията граждани-граждани, както и градска среда-човек ни се иска да поговорим сега, когато се връщаме към случилото се в НД през изминалата година. Две момичета с една обща мечта, да бъдат приети от всички нас, се изправиха пред откровените думи на слушателите на „Нашият ден“. Галина Георгиева и Венета Лимберова, и двете част от две семейства на по две майки с общо дете. Срещнаха се с вас и ви казаха какво ги тревожи. Също и ви чуха.

Градската среда, която оформя несъзнателното ни отношение към околния свят – за нея говорихме с поета и университетски преподавател Марин Бодаков, след като той написа думите: „Какво ми се наби в очи в различни точки на страната: преди всичко магазини за дрехи втори ръка, застрахователни дружества, заложни къщи, бинго зали...“ Важно ли е кои са градовете, показали тази картина?

Какво би казал Карл Густав Юнг за Стенли Кубрик – за това говорихме с Александър Христов от редакция „Радиотеатър“ на програма Христо Ботев в деня на рождението на философа и на режисьора. И така, какво всъщност би казал Юнг на Кубрик.

За музиката на едно поколение преди последното „Аларма Пънк Джаз“ събитие на 29 ноември говорихме с Цветан Цветанов от предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“. „Не пропускайте последния си шанс да станете част от 10-годишната ни история“, каза „Аларма Пънк Джаз Фест“ на всички онези, които до този момент бяха пропуснали концертите. Защо толкова важен беше фестивалът, ви казваме заедно с Цецо Алармата, а последният му герой, Тоби Драйвър, озвучи думите му.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициатива „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“

Как признанието и успехът могат да се сбъднат на родна земя? Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и представители на бизнеса заедно създадоха инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“.  Тя цели да промотира, че младите хора в България могат да имат живота и кариерата, която искат, там, където искат да..

публикувано на 22.10.19 в 11:02
Емил Джасим, Ива Дойчинова и Иван Игов

Вродена или култивирана: Къде е проблемът с омразата

Толерантни ли сме като общество или напротив – недоверчиви, мнителни и зле настроени към всеки, който не е като нас. Как съчетаваме грижата за близки и не толкова близки хора с актовете на насилие? В исторически план имаме достатъчно примери за прояви на толерантност и хуманизъм, в същото време периодично ставаме свидетели на изблици на агресия, които ни..

публикувано на 22.10.19 в 10:55

Антон Митов: Разделението в БНР ще се преодолее с диалог и разговори с аргументи

"Разделението в БНР ще се преодолее с диалог и разговори с аргументи". Това заяви и.д. генералният директор на БНР Антон Митов в предаването „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“. В четвъртък (17 октомври) Съветът за електронни медии назначи за временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР Антон Митов, досега директор на "Архивен фонд" на..

публикувано на 21.10.19 в 12:46
Весела Капитанска, Александър Райчев, Панайот Рандев и Харалан Александров (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Кога насилието се превръща в норма на поведение във и извън семейството

Кога насилието се превръща в норма на поведение във и извън семейството.  В студиото на "Нашият ден" гостуват Весела Капитанска, семеен терапевт, Панайот Рандев, училищен психолог, и Харалан Александров, социален антрополог, които коментираха темата. "В по-голяма част от историята на нашия вид насилието е било нормализирано и канализирано. Всъщност е..

обновено на 21.10.19 в 12:18

Как като християни да реагираме на злото

Като избягваме да се взираме в злото на тоя свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случи ли ни се нещастие, сме склонни да припишем вината на хората около нас, но трудно я търсим у самите себе си. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква да вършим злини, дори и без да ги осъзнаваме и окачествяваме като такива. Така човешката душа се..

публикувано на 20.10.19 в 08:05