(Не)изчезващата (не)изминала година

Към започващата година в „Нашият ден“ ни превеждат думи от изминалата – с изречени анализи и прогнози отваряме вратата към предстоящото.

В началото, за да си представим една картина, която обхваща много: България в графиката на Третата вълна – за институционалното отношение към знанието, информацията като ценност, разделението на централизираната власт и разпада на семейството – 90 години след рождението на Алвин Тофлър, когото вече не можем да четем като футурист, разговаряхме с Борис Грозданов, философ от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Кое е онова, което ни поднесе съвременният свят?

За безобразията на властта, националното псевдоединство, България между вотовете на недоверие, взаимоотноошенията граждани-институции, поемането на отговорност, възможния референдум за финансиране на здраве или на изтребители, и европейските Изток и Запад говорихме с политолога Ружа Смилова. И за националното единство като инструмент, който партиите умело използват.

"Облечете се добре и си носете книги, все едно какви. Премиерът не ги е чел." – така звучеше една покана за протест през изминалата година. За протестните четения пред институциите разговаряхме с адвокат Николай Хаджигенов, и за това колко важно е дали ни управляват еднокнижници или многокнижници.

И тъй като, за да съществува мнението ти, трябва някой да го чуе или прочете, за цензурата в интернет, заличените профили във фейсбук и размитите граници на политическата коректност говорихме с журналиста Манол Глишев.

И за взаимоотношенията граждани-граждани, както и градска среда-човек ни се иска да поговорим сега, когато се връщаме към случилото се в НД през изминалата година. Две момичета с една обща мечта, да бъдат приети от всички нас, се изправиха пред откровените думи на слушателите на „Нашият ден“. Галина Георгиева и Венета Лимберова, и двете част от две семейства на по две майки с общо дете. Срещнаха се с вас и ви казаха какво ги тревожи. Също и ви чуха.

Градската среда, която оформя несъзнателното ни отношение към околния свят – за нея говорихме с поета и университетски преподавател Марин Бодаков, след като той написа думите: „Какво ми се наби в очи в различни точки на страната: преди всичко магазини за дрехи втори ръка, застрахователни дружества, заложни къщи, бинго зали...“ Важно ли е кои са градовете, показали тази картина?

Какво би казал Карл Густав Юнг за Стенли Кубрик – за това говорихме с Александър Христов от редакция „Радиотеатър“ на програма Христо Ботев в деня на рождението на философа и на режисьора. И така, какво всъщност би казал Юнг на Кубрик.

За музиката на едно поколение преди последното „Аларма Пънк Джаз“ събитие на 29 ноември говорихме с Цветан Цветанов от предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“. „Не пропускайте последния си шанс да станете част от 10-годишната ни история“, каза „Аларма Пънк Джаз Фест“ на всички онези, които до този момент бяха пропуснали концертите. Защо толкова важен беше фестивалът, ви казваме заедно с Цецо Алармата, а последният му герой, Тоби Драйвър, озвучи думите му.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържественият вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим

Какви са поуките от този епизод от живота на Христос ще разговаряме с доц. Калин Михайлов – поет и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

публикувано на 21.04.19 в 08:35

Апостолическата визита на папа Франциск в България – очаквания и значение

Какво се очаква от това посещение? С какво е важна България за папа Франциск? Как българите католици очакват своя духовен отец? За събитията, които ще съпътстват това посещение и за решението на Св. Синод на БПЦ да не участва в нито едно от тях, освен в предварително обявената среща в сградата на „Оборище“ 4. Разговор със сестра Максимилиана –..

публикувано на 20.04.19 в 15:35
Доц. Ана Джумалиева

Какви са препоръките на Еквинет за борба с дискриминацията и словото на омраза в предизборните кампании

Еквинет е Европейска мрежа на органите за равенство. Еквинет предлага следните препоръки: Общ принцип на равенство 1. Недискриминацията и амбицията за реално равенство са основни принципи на европейските демокрации, а предизборните кампании са ключови тестове за ангажираността им. 2. Равното третиране и недискриминацията са общи минимални стандарти и..

публикувано на 19.04.19 в 14:53
Нотариус Камен Каменов в студиото на

Нотариус Камен Каменов: Сделките с имотите на политици и публични личности са законни

Във връзка с казуса „Апартаментгейт“ в публичното пространство възникнаха много актуални въпроси. За това говорим в предаването с нашия консултант по нотариално право, дългогодишен заместник председател на Камарата на нотариусите, член на Контролния съвет на Камарата нотариус Камен Каменов. Как се прехвърля един имот? Каква е служебната функция на..

публикувано на 19.04.19 в 14:10
Анелия Торошанова и адвокат Мариета Генчева в студиото на

Каква е процедурата по връщане на дете в България по Хагската конвенция

Въпросът за това на кой от двамата родители да се предоставят родителските права по отглеждането и възпитанието на децата, като че ли се решава доста еднозначно. В повече от 85% от случаите те се предоставят на майката, а бащата бива осъден да заплаща издръжка. Главното условие, при което съдът взема решението си, е защитата на интересите на детето. Има..

публикувано на 19.04.19 в 14:05