(Не)изчезващата (не)изминала година

Към започващата година в „Нашият ден“ ни превеждат думи от изминалата – с изречени анализи и прогнози отваряме вратата към предстоящото.

В началото, за да си представим една картина, която обхваща много: България в графиката на Третата вълна – за институционалното отношение към знанието, информацията като ценност, разделението на централизираната власт и разпада на семейството – 90 години след рождението на Алвин Тофлър, когото вече не можем да четем като футурист, разговаряхме с Борис Грозданов, философ от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Кое е онова, което ни поднесе съвременният свят?

За безобразията на властта, националното псевдоединство, България между вотовете на недоверие, взаимоотноошенията граждани-институции, поемането на отговорност, възможния референдум за финансиране на здраве или на изтребители, и европейските Изток и Запад говорихме с политолога Ружа Смилова. И за националното единство като инструмент, който партиите умело използват.

"Облечете се добре и си носете книги, все едно какви. Премиерът не ги е чел." – така звучеше една покана за протест през изминалата година. За протестните четения пред институциите разговаряхме с адвокат Николай Хаджигенов, и за това колко важно е дали ни управляват еднокнижници или многокнижници.

И тъй като, за да съществува мнението ти, трябва някой да го чуе или прочете, за цензурата в интернет, заличените профили във фейсбук и размитите граници на политическата коректност говорихме с журналиста Манол Глишев.

И за взаимоотношенията граждани-граждани, както и градска среда-човек ни се иска да поговорим сега, когато се връщаме към случилото се в НД през изминалата година. Две момичета с една обща мечта, да бъдат приети от всички нас, се изправиха пред откровените думи на слушателите на „Нашият ден“. Галина Георгиева и Венета Лимберова, и двете част от две семейства на по две майки с общо дете. Срещнаха се с вас и ви казаха какво ги тревожи. Също и ви чуха.

Градската среда, която оформя несъзнателното ни отношение към околния свят – за нея говорихме с поета и университетски преподавател Марин Бодаков, след като той написа думите: „Какво ми се наби в очи в различни точки на страната: преди всичко магазини за дрехи втори ръка, застрахователни дружества, заложни къщи, бинго зали...“ Важно ли е кои са градовете, показали тази картина?

Какво би казал Карл Густав Юнг за Стенли Кубрик – за това говорихме с Александър Христов от редакция „Радиотеатър“ на програма Христо Ботев в деня на рождението на философа и на режисьора. И така, какво всъщност би казал Юнг на Кубрик.

За музиката на едно поколение преди последното „Аларма Пънк Джаз“ събитие на 29 ноември говорихме с Цветан Цветанов от предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“. „Не пропускайте последния си шанс да станете част от 10-годишната ни история“, каза „Аларма Пънк Джаз Фест“ на всички онези, които до този момент бяха пропуснали концертите. Защо толкова важен беше фестивалът, ви казваме заедно с Цецо Алармата, а последният му герой, Тоби Драйвър, озвучи думите му.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниела Колева, Цвета Николова и Деница Каменова

Отново „Заедно срещу насилието в училище“

За насилието в училище   отново разговаряме  в „Познати и непознати“. Отново за причините, отново за видовете насилие и как да го разпознават децата, учителите, персоналът и родителите. Екипът ни не знае за кой ли вече път говорим за агресията в училище. Правим го от години. Понякога и с чувство на безсилие защото процесът продължава и продължава..

публикувано на 15.02.19 в 15:15
Доц. Ана Джумалиева

Има ескалация на езика на омразата

„Има ескалация на езика на омразата в публичното пространство“ – това каза днес в ефира на „Законът и Темида“ доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация. Това е и една от причините тя да подпише Манифеста „Заедно срещу омразата“, който е инициатива на организацията на евреите Шалом. Манифестът е подписан от всички..

публикувано на 15.02.19 в 14:55

Една майка търси дъщеря си, но… къде са институциите и държавата

Даниела Седмакова е майка на седемгодишната Мария, която е в неизвестност от 24 август 2018 г. Тя е била изведена от дома й в град София, кв. „Динабад“, където през последната година е живяла с баща си Христо. По думите на майката бащата я укрива, за да не може да бъде изпълнено съдебно решение на Софийски градски съд от май 2018 г., потвърдено от..

публикувано на 15.02.19 в 14:43

9 години "Семейно радио"

"Всички щастливи семейства си приличат" - гласи първата част на едно от най-прочутите първи изречения в световната литература. Вече девет години "Семейно радио" запознава публиката с различни фамилии и доказва, че щастливите семейства всъщност са различни и пъстри, така както са различни хората и е пъстър животът. Чуйте къде ще ви отведе водещата на..

публикувано на 15.02.19 в 13:06
Михаил Вешим

73 години вестник "Стършел"

„Стършел” е най-старият български вестник, който никога не си е сменял името и нрава" - каза Михаил Вешим, който работи във вестника от 1982 г., а от 2003 г. е и главен редактор на изданието.   Днес „Стършел” е и единственият хумористичен вестник не само у нас, а и в бившите соцстрани. Хуморът в последните години се промени много, но дълголетието..

публикувано на 15.02.19 в 11:23