Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Не)изчезващата (не)изминала година

БНР Новини

Към започващата година в „Нашият ден“ ни превеждат думи от изминалата – с изречени анализи и прогнози отваряме вратата към предстоящото.

В началото, за да си представим една картина, която обхваща много: България в графиката на Третата вълна – за институционалното отношение към знанието, информацията като ценност, разделението на централизираната власт и разпада на семейството – 90 години след рождението на Алвин Тофлър, когото вече не можем да четем като футурист, разговаряхме с Борис Грозданов, философ от Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Кое е онова, което ни поднесе съвременният свят?

За безобразията на властта, националното псевдоединство, България между вотовете на недоверие, взаимоотноошенията граждани-институции, поемането на отговорност, възможния референдум за финансиране на здраве или на изтребители, и европейските Изток и Запад говорихме с политолога Ружа Смилова. И за националното единство като инструмент, който партиите умело използват.

"Облечете се добре и си носете книги, все едно какви. Премиерът не ги е чел." – така звучеше една покана за протест през изминалата година. За протестните четения пред институциите разговаряхме с адвокат Николай Хаджигенов, и за това колко важно е дали ни управляват еднокнижници или многокнижници.

И тъй като, за да съществува мнението ти, трябва някой да го чуе или прочете, за цензурата в интернет, заличените профили във фейсбук и размитите граници на политическата коректност говорихме с журналиста Манол Глишев.

И за взаимоотношенията граждани-граждани, както и градска среда-човек ни се иска да поговорим сега, когато се връщаме към случилото се в НД през изминалата година. Две момичета с една обща мечта, да бъдат приети от всички нас, се изправиха пред откровените думи на слушателите на „Нашият ден“. Галина Георгиева и Венета Лимберова, и двете част от две семейства на по две майки с общо дете. Срещнаха се с вас и ви казаха какво ги тревожи. Също и ви чуха.

Градската среда, която оформя несъзнателното ни отношение към околния свят – за нея говорихме с поета и университетски преподавател Марин Бодаков, след като той написа думите: „Какво ми се наби в очи в различни точки на страната: преди всичко магазини за дрехи втори ръка, застрахователни дружества, заложни къщи, бинго зали...“ Важно ли е кои са градовете, показали тази картина?

Какво би казал Карл Густав Юнг за Стенли Кубрик – за това говорихме с Александър Христов от редакция „Радиотеатър“ на програма Христо Ботев в деня на рождението на философа и на режисьора. И така, какво всъщност би казал Юнг на Кубрик.

За музиката на едно поколение преди последното „Аларма Пънк Джаз“ събитие на 29 ноември говорихме с Цветан Цветанов от предаването „Аларма“ на програма „Христо Ботев“. „Не пропускайте последния си шанс да станете част от 10-годишната ни история“, каза „Аларма Пънк Джаз Фест“ на всички онези, които до този момент бяха пропуснали концертите. Защо толкова важен беше фестивалът, ви казваме заедно с Цецо Алармата, а последният му герой, Тоби Драйвър, озвучи думите му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08