Диригентът Антони Рос-Марба със спомени от България и разказ за своя живот

Снимка: santiagodecompostela.gal

Кореспондентът ни Салина Александрова ще ни срещне с един легендарен диригент каталунецът Антони Рос-Марба. Роден е през 1937 г., а 80-годишнината си отпразнува с голям концерт.
Бил е главен диригент на Симфоничния оркестър на Испанското радио и телевизия, главен диригент на СО на Барселона, музикален директор на Испанския национален оркестър, както и главен диригент на Камерния оркестър на Нидерландия.
Има ли някакаква тайна? „Никаква. Старая се да правя всичко по най-добрия начин, но се чувствам най-добре, когато уча велики творби. Това ме откъсва от всички проблеми, от заобикалящия ме свят и от напражанието в моя живот“ – казва диригентът.
Идвал е в България по покана на Емил Чакъров и на концерта се е запознал с Панчо Владигеров. Работил е с нашата оперната певица Маргарита Лилова. Пази топли спомени от срещата с българските музиканти, от българската православна музика, киселото мляко и сиренето.

Чуйте разговора на Салина Александрова с Антони Рос-Марба, а от 14.00 в четвъртък, 10 януари, в предаването под негово диригентство ще звучат сцени от сарсуели в изпълнение на Хосе Карерас и Пласидо Доминго.