Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските оперни гласове днес – басът Ивайло Джуров

петък, 11 януари, от 23 часа

БНР Новини
Снимка: личен архив

Професионалния си дебют прави през 1996 г. на Великденския фестивал в Пловдив във Великденска оратория на Бах. На оперната сцена дебютът му е през 2000 г. в оперите на Моцарт „Дон Жуан“ и „Сватбата на Фигаро“ в Белгия и Холандия. Често е канен за концерти със СО на БНР – „Стабат Матер“ – Дворжак, „Реквием“ и „Голяма Меса в до минор“ на Моцарт, записва и църковнославянски песнопения.
Роден е в Русе и с удоволствие се завръща за спектакли там. През 2006 дебютира като Тимур от „Турандот“ на Пучини. Там пее в „Реквием“ на Верди и крал Филип от „Дон Карлос“ през 2008 г. Поканен и за новата постановка на тази опера пак в Русе през месец март тази година.
„Изпял съм я около 50 пъти, но за мен това са нещо като генерални репетиции за нещо по-истинско. За мен тази партия изисква и възраст. Сега усещам как гласът ми започва да придобива по-драматичен блясък...“.
Ивайло Джуров учи пиано и контрабас, а след това камерно пеене в Кралската консерватория в Хага с Рина Корнелисенс.
„Тя беше достатъчно честна и ми каза, че ако искам да се насоча към операта трябва да потърся друг преподавател“. Лута се известно време. После среща известната ни оперна певица Александрина Милчева, с която работи две години. Оперна ария изпълнява за първи път едва на 22 години – Лепорело на Моцарт.
В момента е щатен солист в Старозагорската опера. Разговаряме по време на фестивала на оперното и балетно изкуство. В програмата на фестивала той трябваше да участва в гала концерта наречен „150 години след Росини“. Оказа се, че трябва да влезе за няколко часа в гостуващата постановка на „Севилският бръснар“ на Росини на Македонската опера.
„Първата си партия на Росини изпях на 44 години. Това беше миналата година“. На турне в чужбина трябва да изпълни около тридесет спектакъла на „Севилският бръснар“.
„За моя радост имах един изключителен Бартоло. Беше по-възрастен колега, италианец. Той много ми помогна за речитативите, за драматургията. Арията съм я пял още като бях млад. Дори съм си позагубвал гласа от нея“ – смее се Ивайло.
Има си и мечта. Работи върху партията на Борис Годунов.
Къде остана камерната музика, за която всъщност е учил?
Не остава време. Иска да изпълни студентската си мечта. Да изпълни цикъла „Зимен път“ на Шуберт, която е учил и работил много.
Всичко останало може да чуете в интервюто с Ивайло Джуров, както и неговите изпълнения от 23 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30