Дървеният човек от Толедо

Снимка: pixabay

През 1534 г. испанският кралски часовникар Хуанело Ториано (чието истинско име всъщност е Джовани Ториани) създава в двореца на Карл Първи механична дървена кукла, изобразяваща свети Диего. Куклата е направена, по случай оздравяването на младия престолонаследник Фелипе и се състои от повече от хиляда елемента.
Това не е единственото изобретение на Ториано – в най-значимото му произведение, истинска технологична енциклопедия на XVI в., смятано от военните за държавна тайна, са описани плановете за изграждане на много от машините, проектирани от Ториано: преносими мелници, язовири, джобни часовници, астрономически обсерватории, военни автомати, бойни симулатори, летящи машини. Някои го наричат испанският Леонардо да Винчи. Сред най-големите му изобретения е хидравличната машина, с помощта на която водите от река Тахо в Толедо достигат до разположената 100 метра по-високо крепост Алкасар – проект, в който влага всичките си пари и който остава незаплатен от краля и общината.
Разорен и обиден, през 1560 г. Ториано създава друг дървен автомат, известен като Дървения човек от Толедо. Той е точно копие на дървената кукла, направена някога за престолонаследника, но предназначението му е да събира милостиня. Просещият дървен монах дори е можел да се покланя от благодарност, когато някой пусне монета в касичката му. Разказват, че куклата е унищожена от хората на краля. Според друга версия, тя е всявала смут сред част от гражданите на Толедо, които са приемали движещата се дървена фигура за творение на нечистите сили.
Днес една тясна уличка в град Толедо носи името на Дървения човек и за него в града все още се разказват легенди.
Повече за Ториано и историята на неговите изобретения, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 17 януари 2019 г., четвъртък, от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35