Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Слънцето

Снимка: pixabay
В небесната фолклорна космогония на всички народи Слънцето заема централно място. То е Бог, но нищо човешко не му е чуждо. Иска да се жени. Проявява капризи. Понякога прави пакости на хората, може да е дори отмъстително. Защо, обаче, нашите предци го наричат Райо, Райко? Ще проследим основни моменти в ритъма на земния живот, определян от изгрев до залез, редуването на сезоните, годишния календар. Как се обяснява парадоксът, че във фолклорното мислене на народната космогония зимата започва още „когато Еньо си намята кожуха”, (а това е през юни). Ще разкажем и за географски обекти и названия, които имат отношение към периодите на равноденствията, слънцестоенето и т.н.
С участието на доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН , проф. Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей - Русе, историкът и етнолог доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионалния етнографски музей – Пловдив, пътешественикът Георги Христов, младият учен - астроном Никола Каравасилев от СУ „Св. Климент Охридски”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Мартин Механджиев

Мартин Механджиев е уверен в себе си млад човек. На 26 години е, а има вече зад гърба си огромен организационен опит. Той е съосновател на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ). За реализирането на този значим и устойчив проект с висок социален ефект и непрекъснатото му развитие и надграждане Мартин беше награден за отлично представяне в..

публикувано на 22.04.19 в 17:05

Относно размера

Човешкото същество е устроено така, че когато има пред себе си храна, яде. Ако има повече храна, яде повече. В този епизод на "Храна за размисъл" обръщаме внимание на храненето с приспано внимание, когато поглъщаме повече храна, отколкото сме възнамерявали и много повече, отколкото имаме нужда. Живеем в култура, обсебена от идеята, че повече е по-добре...

публикувано на 22.04.19 в 12:37
Яхтеното пристанище на Барселона

Завладяващите тайни на непознатата Барселона

При пътешествието и яденето е достатъчно да оставиш нещата да се случват сами. Започвам „Покана за пътуване“ с мисъл на Антъни Бурдейн, за да ви подскажа, че в това предаване доста ще става дума за храна. Така че , ако сте пощеливи, дръжте нещо вкусничко наблизо. Барселона! Щом произнесе името на испанския град в главата на Грети Гарсия..

публикувано на 22.04.19 в 10:00
Йордан Дафов

90 години Софийска филхармония – 6 част

Ето как той представя състава: „Симфоничният оркестър е 116 души, има два духови квинтета, 1 брас колегиум, няколко струнни триа, квартети и други формации, 1 камерен оркестър от 13 души, който при необходимост може да стане симфониета, БХК „Светослав Обретенов“, квартет „Димов“ и солистите Стойка Миланов, Антон Диков, Венцеслав Николов, Марта Деянова,..

публикувано на 22.04.19 в 09:40
Д-р Росица Попова в студиото на програма „Христо Ботев“

Удоволствие, достъпно за всички възрасти

„Удоволствие, достъпно за всички възрасти…“ – има такава френска поговорка, но в разговора ще говорим за вредните навици в храненето. Гостува ни д-р Росица Попова, с която акцентирахме върху: пост, диета и преходът към нормално хранене, анорексия и преяждане, хранителен режим за спортисти и за хора, претърпели сложна операция. И още – има ли хранителен..

публикувано на 22.04.19 в 09:30