За членуването в българските говори

Снимка: pixabay.com

Ние, владеещите само книжовния български език и поназнайващи това-онова от диалектното богатство, трудно можем да си представим сложността на системите на членуване, съществували в езика ни в предишни етапи от развоя му. Те са най-пълно съхранени само в най-архаичните говори като родопските, рупските, крайните северозападни и югозападни диалекти. Знаем най-общо за трите варианта на определителния член в родопските говори – с „н“, „т“ и „с“ (ръкана, ръката, ръкаса), но не сме съвсем наясно какво е значението им. Като добавим и падежните остатъци към тях, картината става още по-усложнена. С течение на времето и развитието на езика ни към аналитичност системите на членуване от четиричленни и тричленни, преминават в двучленни, докато стигнат до съвременната едночленна – само с „т“ в женски и среден род и с гласна „ъ“ в мъжки (тревата, небето, вятъра). На фона на пъстротата, съхранена в различна степен само в диалектите, днес ние имаме да се „справяме“ само с едно правило – правилото за пълния и краткия член на имената от мъжки род, въведено от езиковедите в книжовния език, за да се посочи категорично извършителят на действието. В широкообхватното си и задълбочено изследване на системите на членуване в българските говори доц. Илияна Гаравалова представя развитието им от старобългарския период до съвременния език.
• „Златни ти уста“ - от фонда на предаването в чест на четвъртвековния му юбилей.
• „Забравени думи“ – излезли от употреба интересни и ценни думи.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За Луната – без излишна романтика

Този месец се навършва половин век от кацането на първите хора с пилотирания космически кораб „Аполо-11“ на „надупчената“ от астероиди Луна в „Морето на спокойствието“ – събитие, което обяснимо предизвиква до ден днешен много противоречиви страсти. Науката е само степен на познание, но като учен, астрофизикът от СУ „Св. Климент Охридски“ д-р..

публикувано на 20.07.19 в 08:55

Заразата е тук. Какво да правим?

За опасността от африканска чума по свинете специалисти са предупреждавали в нашето студио неведнъж още преди няколко години, но нямаше кой да ги чуе. Сега, когато заразата вече плъзна из цяла Северна България и прехвърли Балкана, уж отговорните фактори се разтичаха, заизмисляха мерки, дори набързо избиха сума прасета. Доколко всичко това има смисъл и..

публикувано на 19.07.19 в 16:40

Предложете название на екзосвят

„Дайте име на екзосвят – МАС100“ е новата кампания на Международния астрономически съюз, който отбелязва своя едновековен юбилей през 2019 година. Инициативата предоставя възможност на много страни, в това число и на нашата, да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда извън Слънчевата система. Управителният съвет на инициативата..

публикувано на 18.07.19 в 17:05

Жилбер Беко

Френският певец, композитор, пианист и актьор  Жилбер Беко или Франсоа Жилбер Сийи по рождено име, е роден на 24 октомври 1927 г. на крайбрежието на Средиземно море, в град Тулон. Франсоа се увлича по музиката още от детските си години и доста бързо се научава да свири виртуозно на пиано. Едва на девет години той постъпва в консерваторията в..

публикувано на 18.07.19 в 09:30

Разстрелът на Николай ІІ – факти и интерпретации

Има събития, които отекват през годините със своята трагичност и патетичност. Едно от тях, без съмнение, е разстрелът на Николай ІІ и неговото семейство в Ипатиевския дом в Екатеринбург от болшевишки отряд начело с Яков Юровски, зам.-командир на Уралската ЧК, през нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. В историческите извори продължава да е неясно дали..

публикувано на 17.07.19 в 17:05