История и геополитика: Образование и държава

Автор:
Румен Дечев и Анастас Герджиков
Снимка: Росица Михова

В преведената и на български книга „Съвременната геополитика“ най-изтъкнатият съвременен френски геополитик Паскал Бонифас застава зад тезата, че образователното равнище на населението е най-важният фактор за изграждане мощта на държавата. За ролята на образованието в държавата и за проблемите пред българското образование разговаряме с проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет. Успява ли да подготви днешното българско образование кадри за съвременния високотехнологичен производствен процес? Какво представлява принципът „парите следват студентите“ и как той се отразява на ефективността на образованието? Има ли място елитарното образование в българската образователна политика и др. чуйте в разговора с ректора на Софийския университет в единственото специализирано предаване за геополитика в националния ефир.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Tанцова формация “Софистик-Живо“

Tанцова формация “Софистик-Живо“ впечатли мароканската публика

Tанцовата формация “Софистик-Живо“ завладя сърцата на зрителите по време на участието си в VII Международен фестивал за традиционен фолклор и народни изкуства в град Загора в Мароко. Формацията тази година отбелязва 35 години от своето създаване.  Във фестивала, наред с България, участваха артисти и групи от Италия, Канада, Белгия, както и..

публикувано на 23.10.19 в 15:16
Мишел Обама на източната поляна на Белия дом, където зася и поддържаше зеленчукова градина

Какво има да ни каже Мишел Обама

Мишел Обама е една от най-влиятелните жени в света. Всичко, което тя прави, говори или носи във формата на златисти ботуши "Баленсиага", предизвиква отзвук в световните новини. Мишел Обама вероятно е най-обичаната първа дама на Щатите след Елинор Рузвелт. Заедно със съпруга си Барак двамата са дефиниция на онова, което медиите наричат power couple..

публикувано на 23.10.19 в 11:54
Анелия Велинова, Михайлина Павлова и Владислав Кацарски в студиото на програма „Христо Ботев“

„Брайл ФМ“ или как да реализираш мечтите си

Радио „Брайл ФМ“ е проект на Фондация за информационен обмен и обслужване на слепи и инвалиди „Равностойно партньорство“ - София. Вече пет години (излъчването му започва на 28 ноември 2014 г.) това е единственото българско социално радио. Радиото се разпространява в интернет среда, излъчването му трае 24 часа ежедневно, като няма ограничения в сферите и..

публикувано на 23.10.19 в 11:41

„Феминизмът през мъжките очи“ – филм на Петя Плачкова

„Какво е феминизмът в 21-ви век?“ и “Как се възприема феминизмът от мъжете?“ са въпроси, които създават пространство за дебати и провокират допълнителни въпроси. Господстващата дезинформация, която често е в дъното на много от проблемите ни, спомага за злоупотребата с думата „феминизъм“.   Този проблем може да бъде разрешен само и единствено с..

публикувано на 23.10.19 в 11:25

Инициатива „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“

Как признанието и успехът могат да се сбъднат на родна земя? Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и представители на бизнеса заедно създадоха инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“.  Тя цели да промотира, че младите хора в България могат да имат живота и кариерата, която искат, там, където искат да..

публикувано на 22.10.19 в 11:02