Драконово яйце

Китайски дракон
Снимка: pixabay

Драконовото яйце е камък, който спокойно можем да определим като вълшебен. Може да бъде намерен в околностите на град Квинтян в източната китайска провинция Джъдзян. Обикновено е кръгъл, не много голям, грапав, много тъмно червен, почти черен, но в средата е белезникаво-жълт, като жълтък на истинско яйце, а контрастът с тъмната „черупка“ създава усещането, че свети.

Майсторите-резбари от град Квинтян се научили да изрязват различни фигури във вътрешността на камъка и понеже той криел в себе си много цветове – от бяло през бледо жълто, ярко оранжево и керемидено червено до лилаво, зелено, синьо и черно – фигурите ставали разноцветни. Понякога само от един камък се получавала цяла градина: цъфнали дървета с бледо кафяви клони, тъмно зелени листа и жълти цветове или храсти, отрупани с малки ярко червени плодове. От камъните се „показвали“ и любимите за жителите на Квинтян сини сливи, бамбукови клонки, орхидеи и хризантеми, а също и бели играещи деца, завити с много тъмно листо от лотос и закриляни от прилепи (китайците смятат, че прилепите носят късмет).

За какво още използвали в Китай красивите резбовани камъни ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 24 януари, четвъртък, от 17 часа по програма "Христо Ботев" на БНР.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35