Четвъртък, 24 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Живот във високото: Хижа „Козя стена“ и библиотеката във високото

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Концертен албум „Live Art“ на банджиста Бела Флек и групата му „Флектоунс“ (първа част).

от 2.00 до 2.30 часа
Музей в ефира
Пловдив 2019 – първи впечатления: „Дълъг уикенд“ от събития (11 – 13 януари) ознаменува началото на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Какво видяха, как и с какво участваха в това откриване – ще разкажат Весела Ножарова и Калин Серапионов.

от 2.30 до 3.00 часа
Мултикултурни диалози – История и геополитика
Образование и държава – В преведената и на български книга „Съвременната геополитика“ най-изтъкнатият съвременен френски геополитик Паскал Бонифас застава зад тезата, че образователното равнище на населението е най-важният фактор за изграждане мощта на държавата. За ролята на образованието в държавата и за проблемите пред българското образование разговаряме с проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Ще слушаме дуото на италианските музиканти – певеца Джино Паоли и пианиста Данило Реа, които през 2017 г. издават албум с популярни френски шансони на именити автори като Жорж Ван Парис, Шарл Трене, Жорж Орик, Жак Брел, Мишел Фюген, Лео Фере, Жозеф Козма и Жилбер Беко.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Лазар Налбантов, Веселена Радева, Данислав Кехайов, Румяна Филкова, Румяна Чимева и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Ливия“; автор: дете

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• „Събуди се със стих“ от Робърт Бърнс.
• Откриване на румънското председателство на Съвета на ЕС с официален концерт в Брюксел – коментар на европеист.
• Зимни музикални вечери „Иван Спасов“ в Пазарджик – интервю с Григор Паликаров.
• Световен ден на африканската култура и годишнина от приемането на „Хартата на африканския културен ренесанс“. С участието на: Мария Косса – артист-изследовател от африкански произход, Михаела Стойкова – участник в доброволчески мисии в Африка и пътешственика Валентин Дрехарски.
• Специален гост: Владимир Стефанов – актьор, участвал в трупата на националния театър в столицата на Уганда Кампала – за театралното изкуство извън времето и пространството и изявите на африканска сцена.
• Как да раздвижим спящите акции от масовата приватизация и за кого ще бъде полезно това?
• Какъв е резултатът от програмата за дигитални умения на „Гугъл“ в България „Дигитален гараж“, реализирана съвместно от технологичния гигант и Софтуерния университет?
• Как да четем така, както ни харесва или: за стъпването в страната ни на една от най-известните стрийминг платформи за аудиокниги и дигитално съдържание.
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Избрани балади от албумите на Рей Чарлс и отличителните му дуети с Гладис Найт, Ди Ди Бриджуотър и Лара Фабиан.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Нева Мичева за „Разговорите“ от аржентинския писател Сесар Айра
• Документална изложба по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста в Полския институт в София с участието на д-р Алиция Гонтарек и прожекция на филма „Разказ за Жегота“ с режисьор Зофя Гунерт
• Дебют на Ангел Иванов с книга с разкази „Техническа проверка“
• Изложба на Христо Явашев – Кристо в галерия „Свети Лука“ в София
• Олаф Николай. In the woods there is a bird... , 2018
• Звуков пърформанс, базиран на архивен звуков материал от различни радио репортажи, който използва радиото като източник – с участието на автора и Биляна Вучкова в рамките на изложбата „natura naturans / Природата на изкуството“, съвместен проект на галерия Структура и Гьоте-институт България. Разговор с куратора Мария Василева
• „Романтиците обичат концептуализма“ – изложба на Свилен Стефанов в галерия „Дебют“
• Памет за Яна Левиева – разговор с Антоанета Колева

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Има ли подводни камъни за участието ни във Венецианското биенале?
Събеседници: Вера Млечевска, Аделина Филева, Кирил Василев

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
Честит рожден ден Е.Т.А.Хофман – писателят вдъхновил поколения композитори за едни от най-популярните и обичани днес музикални творби – „Лешникотрошачката“ на Чайковски, „Копелия“ на Делиб, „Хофманови разкази“ на Офенбах, „Крайслериана“ на Шуман.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Лабиринти на познанието
• Изкуствения интелект – между скептицизма и оптимизма: Разговор с програмиста и докторант в областта на изкуствения интелект Григор Гачев за научните достижения в областта на т.нар. „невронни мрежи“, за възможностите за обучение, самообучение, оценка на риска и предсказване на ситуации в тази област. Колко далеч е готово да стигне човечеството при използването на изкуствени интелигентни системи в бъдеще?
• Вечният двигател: математикът проф. Николай Витанов – защо двата чатбота, назовани Боб и Алис започнаха в един миг да разговарят на непознат до момента език, различен от английския във Фейсбук?
• Златното сечение: писателят-фантаст Любомир Николов за репликантите-изкуствени интелекти във филма „Бегач по острие“ на режисьора Ридли Скот по книгата на Филип Дик „Сънуват ли андроидите електроовце“, действието в който се развива през... 2019-а.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
• История на изкуството за деца – първа част
- Дървеният човек от Толедо.
- Дворецът Могошоая в Румъния.
- Съкровището от Лесичево.
• История на изкуството за деца – втора част
- Картини в драконови яйца.
- Императорският замък в Токио и свещените императорски съкровища.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Жени композиторки – Хенриете Босманс

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Тракийската певица Вичка Николова и гъдуларят Атанас Вълчев

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Лападундия“ от Андре Мороа

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• „Пловдив 2019“ и колекцията „Европа – континентът-култура“ на Симфоничния оркестър на Пловдивската опера – разговор с музикалния директор Диан Чобанов
• Нов симфоничен оркестър с нов концерт – разговор с Боби Йоцов
• Иван Пенчев за новите идеи на Кварто квартет.
• Представяме Стилиян Киров след концерта му със Софийската филхармония.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Дзен под кедъра“ от Кръстьо Кръстев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Говорим със Зорница Трифонова и Борислава Петрова от Communication-academy за емоционалната интелигентност в тийнейджърска възраст. Какви са методите и похватите, с които сами да могат да разрешават трудните и емоционални ситуации, през които преминават, да осъзнаят разбирането на собствените си нужди, да се свързват със света навън, да открият силните си страни и да си изградят реална самооценка.
• Прогресив феноменът Riverside се завръща у нас за концерт на 12 март в столичния клуб City stage. Шоуто е част от европейското турне на Riverside по повод фантастичния нов студиен албум Waste7and. Ще ви разкажем за новините покрай групата и последния им студиен албум.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на: Томас Долби, Оскар Питърсън, Нилс Хенинг Орстед Педерсен, Винс Мендоса

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Самодива“ от П. Ю. Тодоров, адаптация: Кръстю Бойковски от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Трайко Балтаджиев, Митко Гроздев, Радостина Кънева, Георги Петров и други...

публикувано на 19.10.19 в 08:50

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прог поп рок. Когато името и идеята задължават. • „Spock's Beard“ с последен (за сега) албум, с „фаталния“ номер 13 – „Noise Floor“, 2018 г. • „ „ELO“ на Джеф Лин – единственият оцелял член от групата също с последен (вероятно наистина) албум – „Alone in the Universe“, 2015 г. •..

публикувано на 18.10.19 в 13:00

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският преход и непреходните ценности: Родина, нация, държава като ценности за българина от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам 90 години от рождението на Николай Гяуров – гала концерт в Софийската опера – 1 част. от 2.00 до 3.00 часа Покана за..

публикувано на 17.10.19 в 08:25

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия По следите на времената: Преоткриване на Никополис Ад Нестум от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Градът разказва истории: Разказ за София и историческите маршрути, които пресичат града, разговор с арх. Здравко Петров. • Маршрути: Една история от времето,..

публикувано на 16.10.19 в 08:45

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Древните български занаяти: Суджукарство от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Изпълнения на: Ивелина Балчева, „Бийтълс“, Алекс Лигъртуд, „Бърдс“, Александър Петрунов (Гривната), „Тангра“, Ричард Пейдж, Васил Найденов. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 15.10.19 в 14:20