Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Елада Пиньо и времето“ в програмата на Фестивала на българската драматургия „Януари“

„Елада Пиньо и времето“ е моноспектакъл на Габриела Хаджикостова по едноименния роман на Керана Ангелова, който е отличен с няколко литературни награди. Музиката в представлението е на Николай Иванов – ОМ.
Габриела Хаджикостова е българска актриса, която от дълги години живее и работи в Унгария. Режисира и превежда пиеси на български и унгарски драматурзи, а през 1996 година основава в Будапеща собствена театрална формация „Малко театро“ и това е единственият професионален български театър зад граница.
Спектакълът  „Елада Пиньо и времето“ е игран многократно в Унгария, Австрия, Германия, Полша и Македония, гостувал е на редица фестивали в Унгария и България. Тази вечер може да го гледате в програмата на Фестивала  на българската драматургия „Януари“, чийто домакин е Нов театър – НДК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За къде пътува господин Бианки

Най-новото заглавие в репертоара на Университетски театър на Нов български университет е "Чудното пътуване на господин Бианки" по мотиви на Джани Родари. Драматизацията и режисурата са на тандема Мила Коларова и Румен Гаванозов. Всеки ден на г-н Бианки е досущ като предишния – отива на гарата в Пот и се качва на влака за Пает, където работи в голяма..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Представят премиерно "Мъртвешки танц" на Стриндберг

Въпросът за демоните в човека и търсенето на пътя между доброто и злото в отношенията между мъж и жена. Какво застава между двама души и как страховете и слабостите им представят танца на смъртта, а какъв точно е той? – Тези и още много въпроси на драматургията на Стриндберг провокират актрисата Ивелина Колева да дебютира като режисьор със заглавието..

публикувано на 15.04.24 в 14:45
Митко Новков, Доротея Табакова, Мария Дамянова и Асен Масларски (от ляво надясно)

Песните на площада, посланията под открито небе

Бардовете. Преди години те бяха едни от най-популярните и обичани гласове на българската музикална сцена… Дали в наши дни те като че ли позаглъхнаха и позамлъкнаха? Едва ли е така? Бардовете ги има и като доказателства могат да бъдат посочени концертите, които правят, фестивалите, на които участват, песните, които създават. Как е със здравето..

публикувано на 15.04.24 в 12:55
Дани Бо

Нишката на радостта в акварелите на Дани Бо

Срещата на художничката Дани Бо с акварелната техника е любов от пръв поглед. "Terra Култура" открива Даниела Бошнакова (Дани Бо) далеч от френетиката на София – в Бреша, Северна Италия. Повод за разговора е изложбата с акварели в пазарджишката галерия "Георги Машев", която може да бъде видяна до 24 април.   Поглеждайки около себе си сега,..

публикувано на 15.04.24 в 11:49

Малкият човек в една от най-сложните човешки епохи

В нямото кино, което и днес казва толкова много, образът на Малкия човек отрази една от най-сложните човешки епохи. Утре (16 април) се навършват 135 години от рождението на Чарлз Чаплин . "Terra Култура" отдава почит на Скитника, на безумния талант или разумния творец – една от най-значимите личности в киното на ХХ век – Чарли Чаплин. Чаплин е..

публикувано на 15.04.24 в 10:30