10 години Радиоенциклопедия: Вратата е отворена…

Снимка: Емил Николов

В края на първото десетилетие се опитваме да надникнем в следващото. В прогнозите се основаваме на някои „необременени“ от енциклопедичното всекидневие гледни точки. Няколко млади колеги от програмата поеха риска да се гмурнат в дълбоките води на Радиоенциклопедията, ще разчитаме на тях. Един от специалистите, участвали в епизодите, се оказа отдавнашен запален почитател на предаването и на програма „Христо Ботев“. Медиен експерт и преподавател в Софийския университет отбелязва факт, който ние „отвътре“ приемаме за даденост – пътят на образователните предавания в БНР е проправен от някогашната програма „Знание“, закрита преди 26 години, но оставила отпечатък в мисленето за функциите на общественото радио у нас. Може би това обстоятелство дори дава преднина на програма „Христо Ботев“, поглеждайки към съизмерими европейски станции, в които се забелязва „нормализиране“ и включване на познавателни, научни и образователни сюжети и запазени програмни линии в слушано ефирно време. Всичко това ни дава добри надежди за бъдещето на Радиоенциклопедията и познавателните предавания в нашето радио, което има всички основания да покаже самочувствието на обществена институция с богата история и високо доверие. Подтичването след т.нар. „масов вкус“, а и допълнителното му принизяване има достатъчно рупори сред комерсиалните медии, общественото радио може и трябва да формира вкус и стандарти. Това означава и да инвестира в качествена продукция и талантливи творци. Защото моделът „минимум вложения, максимум ефект“ с отдавна доказан от практиката успех е сложил точката на много добри идеи.
В предаването участват проф. Снежана Попова, Димитър Събев, Ани Маринова и Теодор Иванов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
200-килограмова моруна, заловена от бракониери в района на Силистра

Срещу двукраките хищници

Злобата почивен ден няма – така ни повтаряше един наш мъдър познат. Нямат почивен ден и онези, които денонощно вредят на дивеча, на природата и на истинските, почтените ловци. Ето заради това няма почивен ден и борбата с бракониерите, за която ще си поговорим през тази седмица. Къде какво се съсипва, къде как се мъчат да спрат тази напаст и как го..

публикувано на 14.06.19 в 16:31

Добре дошли в Девня и древния град Марцианопол

Знаете ли къде се намира античният град Марцианопол? Знаете ли, че в град Девня има Музей на мозайките? И знаете ли, че от една от мозайките в Музея на мозайките в Девня ни гледа горгона Медуза – неочаквано красива, с розови бузи и капризни червени устни, така както ренесансовите майстори рисуват мадоните. В предаването „А сега накъде“,..

публикувано на 13.06.19 в 10:23
Разкопки на неолитното селище в Слатина, намиращи се на ул. „Неделчо Бончев “ в комплекса на БАН.

Архeологията и градът. Античен блясък и интригуваща Праистория

Античната епоха с внушителното строителство и градоустройство, типични за градовете на Римската империя, е оставила най-видимите   следи в Сердика и околностите ѝ. Въпреки че немалка част от находките изчезват под грандиозните строежи по съветски образец в центъра на столицата през 50-те години на ХХ век, други продължават да „излизат“ от..

публикувано на 13.06.19 в 09:05
Български градинари в Унгария през 30-те години на ХХ в.

Българският градинарски поход в Европа и по света

Какви и кои са първите дипломати без дипломатически паспорти, които са разпространили славата на България още преди тя да е възкръснала като държава? Това са българските градинари. Веднъж посветени в тайните на новата професия, те решават да отворят своя бахча в Цариград. Първите от тях са тръгнали на гурбет в Цариград към 1715-1720 г.  Установени..

публикувано на 12.06.19 в 17:10
Амос Ли

Амос Ли

Амос Ли е американски певец, композитор и китарист от Филаделфия. Дебютният албум на Амос – Amos Lee, е продуциран от Lee Alexander, бас китарист на певицата Norah Jones, и е издаден през март 2005 година. Самата Нора Джоунс се появява в няколко пиеси от него, като свири на пиано и пее вокали. Албумът имаше значителен търговски успех и достигна до номер..

публикувано на 12.06.19 в 16:55