10 години Радиоенциклопедия: Вратата е отворена…

Снимка: Емил Николов

В края на първото десетилетие се опитваме да надникнем в следващото. В прогнозите се основаваме на някои „необременени“ от енциклопедичното всекидневие гледни точки. Няколко млади колеги от програмата поеха риска да се гмурнат в дълбоките води на Радиоенциклопедията, ще разчитаме на тях. Един от специалистите, участвали в епизодите, се оказа отдавнашен запален почитател на предаването и на програма „Христо Ботев“. Медиен експерт и преподавател в Софийския университет отбелязва факт, който ние „отвътре“ приемаме за даденост – пътят на образователните предавания в БНР е проправен от някогашната програма „Знание“, закрита преди 26 години, но оставила отпечатък в мисленето за функциите на общественото радио у нас. Може би това обстоятелство дори дава преднина на програма „Христо Ботев“, поглеждайки към съизмерими европейски станции, в които се забелязва „нормализиране“ и включване на познавателни, научни и образователни сюжети и запазени програмни линии в слушано ефирно време. Всичко това ни дава добри надежди за бъдещето на Радиоенциклопедията и познавателните предавания в нашето радио, което има всички основания да покаже самочувствието на обществена институция с богата история и високо доверие. Подтичването след т.нар. „масов вкус“, а и допълнителното му принизяване има достатъчно рупори сред комерсиалните медии, общественото радио може и трябва да формира вкус и стандарти. Това означава и да инвестира в качествена продукция и талантливи творци. Защото моделът „минимум вложения, максимум ефект“ с отдавна доказан от практиката успех е сложил точката на много добри идеи.
В предаването участват проф. Снежана Попова, Димитър Събев, Ани Маринова и Теодор Иванов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“ – Испански вдъхновения

Испанският колорит е бил привлекателен за многобройни творци; бил е идеализиран, изпълнен с огнени ритми и искрящо вино... Романтиците се вдъхновяват от прекрасните, тайнствени сеньори, мъжествените тореадори, огнени, фатални любови. Импресионизмът бележи нова вълна на страст по испанското. Богатите темброви открития, изтънченото отношение към звука..

публикувано на 21.04.19 в 10:00

Предпразнично и полезно

Седмица преди Великден и края на постите започваме да се замисляме за храната и на тялото си. Как да преминем плавно от единия режим към другия, какво да слагаме на масата си, та да не се чувстваме нито гладни, нито болни – за тези неща ни посъветва гостът ни през тази седмица. Иван Васев е журналист, писател и не на последно място кулинар. А като..

публикувано на 19.04.19 в 16:40

Как цар футбол превзе България

Книга с това заглавие, чийто автор е известният спортен журналист Теодор Борисов, излиза на пазара. Тя съдържа 50 любопитни истории, свързани с футбола, някои от които авторът разказа в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“. Така през 1924 г. кметът на гр. Фердинанд (днес Монтана) Тодор Грънчаров забранява играта на футбол, защото вредяла..

публикувано на 19.04.19 в 13:00

Карлос Сантана

Карлос Сантана е роден в Мексико преди 72 години. Когато през лятото на 1969 г. една неизвестна група довежда до екстаз многохилядната публика на фестивала Удсток, рокмузиката неусетно разширява границите си. Макар във времето Сантана да е по-разпознаваем като блусмузикант, рокът е в началото на всичко. Именно тогава, на този фестивал енергията на рока..

публикувано на 19.04.19 в 08:30

Една история с щастлив край или за белошипите ветрушки

Знаете ли какво представляват белошипите ветрушки? Ветрушките са малки соколи, с размерите на домашен гълъб, които само преди петдесет-шейсет години са могли да се видят навсякъде у нас. След това положението рязко се променя и белошипите ветрушки много бързо се превръщат в изчезнал вид. Един проект обаче се опитва да промени това. И може да се каже, че..

публикувано на 18.04.19 в 12:11