Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Яна Левиева

На официална церемония през 2016 година Яна Левиева получава на литературния фестивал "Пловдив чете" наградата "Златна четка" за художествено оформление на книги
Снимка: БГНЕС

Когато я питат за „рецепта“ за хубаво книжно тяло, художничката Яна Левиева отговаря в единственото си интервю: „Четене, хартия, мастило, лепило, от всичко по колкото и където трябва.“ А на въпроса за мястото, на което иска непременно да отиде: „Египет“, където не стигна. Не ѝ стигнаха дните живот. Обаче направи много книги - не само красиви, но и неповторими като оформление. Почеркът ѝ беше безпогрешно разпознаваем, работеше изцяло съсредоточена в поредната книга, в нейните „кори“, както наричаше кориците, винаги имаше закачка, намигване, подбираше и четеше внимателно книгите, които ще оформя и отказваше с неподозирана твърдост, обичаше точните отношения, организираните издатели, талантливите автори.
Художничката Капка Кънева пише в свой текст във в. „К“  за Яна като преподавател в НХА: „Нямах шанса да ми преподава, но съм я наблюдавала в ателието по “Книга и печатна графика” и това ми даде още поводи да й се възхищавам. Иначе толкова нежна и деликатна, Яна нямаше проблем да заяви мнението си по даден творчески въпрос недвусмислено категорично, а целта беше неизменно една – да се случи полетът. Полетът на всеки отделен студент, полетът на таланта, полетът на книгата. (...) Всеки, който се е взирал в слънцето, е изпитвал традиционния страничен ефект – когато отклониш поглед, върху ретините ти се е запечатало вече невидимото петно светлина. Яна често прибягваше в работата си до сходен графичен похват – части от рисунка, фотография или типографски елементи говорят красноречиво със своето отсъствие, именно защото е избрала да ги премахне от изобразителната равнина. Така ще продължи да говори и тя в книгите, които озари със светлината си, дори когато я няма.“
Яна Левиева беше пословично скромна, не искаше да прави изложби – книгите са моите изложби, казваше... Не даваше интервюта, не обичаше дори да си получава наградите, не искаше да се говори за нея дори след края...
Яна няма да бъде забравена, книгите ѝ са тук. Тя – също.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35

Ден на българската Конституция и професионален празник на юриста

На днешната дата (16 април) през 1879 година Учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция. Днес отбелязваме Деня на българската Конституция и професионалния празник на юриста. По този повод в "Нашият ден" гостува Емил Дечев , бивш зам.-министър на правосъдието, за да говори за промените в Конституцията, съдебната реформа,..

публикувано на 16.04.24 в 10:30