Сарсуела

Снимка: Радио Стара Загора

Сарсуела се заражда в Испания през 17 век. Това е жанр, близък до оперетета, но с повече балет и характерните испански танци. Актьорите разиграват история на сцената, но я и разказват с пеене и декламиране.
Има два основни вида: едните са едноактни и в тях преобладава диалогът, а в другите има повече арии и хорови изпълнения, танци и интермедии.
Текстът на първото музикално-сценично произведение, наречено сарсуела, е написан от най-големия испански драматург на 17 век Калдерон де ла Барка. Той дава и името „сарсуела“ на целия жанр. Сарсуела, в превод от испански, означава „къпинак“ (от „сарса“ – „къпина“). Вероятно, поетът избира това наименование заради оплетените в интриги отношения на героите, които приличат на преплетените пълзящи клони на къпиновия храст и заради хапливите шеги, присъщи на жанра и подобни на бодлите на къпината. Заглавието на първата сарсуела е „Заливът на сирените“. Тя е поставена на сцена през 1657 г.

Сарсуела достига своя разцвет около средата на 19 век. Зрителите често запомнят мелодичните песни и ги пеят навсякъде. В представленията вече присъстват много местни обичаи, които се срещат само в определения град, където се играе представлението, а героите понякога дори говорят на местния диалект.
Сарсуела продължава да се поставя в Испания и в наши дни. Един от най-забележителните изпълнители на такива произведения е прочутият испански тенор Пласидо Доминго.

Сарсуела е и името на един дворец, в покрайнините на Мадрид, който днес е резиденция на испанското кралско семейство…

Повече за сарсуела и Сарсуела ще чуете в поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 31 януари, четвъртък, от 17 часа, по програма „Христо Ботев“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35