Криминални преображения по Боало-Нарсьожак

Неделя, 10 февруари от 16 часа

Автор:

„Черният цвят прави всяка мисъл по-значителна. Щеш не щеш започваш да гледаш по-сериозно на себе си. А ако съм в синьо и зелено ще ми се струва, че съм ручей или топола. Когато бях малка, мислех, че цветовете притежават магическа сила. Вие цветно ли сънувате?... О, щом сънувате само в сиво, тогава нищо не можете да разберете, вие сте слепец… Опитайте се да си представите цветове, които могат да бъдат докоснати, изядени, изпити, които проникват напълно във вас. Човек става като ония сливащи се с листата насекоми, като рибите, които приличат на корали. Всяка нощ сънувам тази цветна страна. Толкова по-красива от така наречената действителност…“

„Шемет“ – от Боало-Нарсьожак

„Шемет“ от Боало-Нарсьожак разказва за детектив, който се влюбва в съпругата на свой клиент. Трябва да я следи и да разбере защо изглежда нещастна. Трябва и да я закриля, защото мрачни сенки от миналото й се опитват да възкръснат. Трудна задача за влюбен частен детектив. Затова той започва да се разхожда с нея из Булонската гора. Тази жена, обгърната в илюзията за нещо познато, го поглъща, както само любовта поглъща, а после погубва. И ако дотук няма нищо извънредно, след това започват да се случват наистина странни неща… Чудата история, която загатва за преображенията на любовта, често докоснати от смъртта. Или пък не е така? Все пак говорим за криминална история.

Слушайте радиодраматизацията по Боало-Нарсьожак – френския творчески тандем на двамата писатели Пиер Боало (1906—1989) и Тома Нарсьожак (1908—1998). Пиер Боало първи става известен като писател. През 1932 г. в списанието „Четиво за всички“ се появяват разкази с главен герой Андре Брюнел, същият, който по-късно става главен герой и в роман на Боало, издаден през 1934 г. През 1938 г. започва да пише и Пиер Робер Аро, бъдещият Тома Нарсьожак.

Той е роден на 3 юли 1908 г. и до края на 40-те години на 20 век преподава философия в университет, и пише ред философски трудове. През 1947 г. издава книгата „Естетика на криминалния жанр“, в която е отделил внимание на творчеството на вече известния по това време писател Пиер Боало. След като Боало прочел тази книга между него и Аро започнала кореспонденция. А година по-късно, докато Боало получава френската награда за най-добър криминален роман на годината, двамата писатели се запознават и след известно време започват да пишат заедно.

Ето така се създава образът на знаменития творчески тандем Боало-Нарсьожак. Началната дата на съвместната им творческа дейност се явява някъде през 1951 година и е ознаменувана от издаването на романа „Призрачен лов“. В крайна сметка Боало-Нарсьожак са създали за 40 години повече от 50 криминални романа и повести.
Приятно слушане!

Автор на драматизацията – Кръстьо Бойковски.
Участват артистите: Жоржета Чакърова, Антон Горчев и Живко Гарванов.
Режисьор: Кръстьо Бойковски.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Вечеря за четири стола“ е победител в конкурса за радиопиеса

„Вечеря за четири стола“ е победителят в конкурса на екип „Драматургични форми“ за нова радиопиеса, посветен на 80-годишнината на Радиотеатъра . Автор на пиесата е Александър Лютов, писател от Пловдив, роден през 1962 г. От краткото му представяне в сайта LiterNet, където са публикувани негови кратки разкази, разбираме, че е завършил инженерна..

публикувано на 25.04.19 в 08:05

На Цветница Радиотеатърът излъчва „Разбойникът Варава“

На големия християнски празник Цветница Радиотеатърът ще излъчи пиесата на Стефан Гечев „Разбойникът Варава“. Стефан Гечев е поет, преводач, романист, всестранно надарена личност, която непрестанно търси отговорите на сложните екзистенциални въпроси, с които се сблъсква всеки човек.  Както знаем от евангелските събития Варава е освободен, защото тълпата е..

публикувано на 20.04.19 в 10:45

Немислимото в дълбоката си същност, изначално и парадоксално, е мислимо

Историята на музиката по радиото е история, събрала всякакви истории, и на тази същностна за радиото история задължително и трябва философски контекст. …музиката е говор… В епизод 16 Музиката, Каролина и малките секунди имаме време да разкажем три от тези всякакви истории и тези  три са много специални, защото хем разказват за различни десетилетия, хем..

публикувано на 19.04.19 в 11:25

Снежна буря, пълна с приключения

На 14 април в рубриката „Неделен радиотеатър“ от 16 часа слушателите ще бъдат изненадани от една свежа криминална история, разиграла се насред бурна снежна виелица. Автор на загадъчния разказ е Ема Смит, публикуван през 1981 г. от изд. „Отечество“, специализирано за детско-юношеска литература. Драматизацията на романа е дело на Пламен Кузманов – един от..

публикувано на 13.04.19 в 08:15

Камоинш, незабравимият

30 минути след полунощ на 14 април в рубриката „Радиотеатър след полунощ“ звучи изненадваща пиеса – „Прибой в Сетубал“ от немския автор Гюнтер Айх. Гюнтер Айх (1907-1972) е германско-австрийски писател, част от т.нар. „Група 47“, известна с изповядваната естетика на „литературата на развалините“. В творчеството му откриваме мотиви за разпада на..

публикувано на 12.04.19 в 11:35