Криминални преображения по Боало-Нарсьожак

Неделя, 10 февруари от 16 часа

Автор:

„Черният цвят прави всяка мисъл по-значителна. Щеш не щеш започваш да гледаш по-сериозно на себе си. А ако съм в синьо и зелено ще ми се струва, че съм ручей или топола. Когато бях малка, мислех, че цветовете притежават магическа сила. Вие цветно ли сънувате?... О, щом сънувате само в сиво, тогава нищо не можете да разберете, вие сте слепец… Опитайте се да си представите цветове, които могат да бъдат докоснати, изядени, изпити, които проникват напълно във вас. Човек става като ония сливащи се с листата насекоми, като рибите, които приличат на корали. Всяка нощ сънувам тази цветна страна. Толкова по-красива от така наречената действителност…“

„Шемет“ – от Боало-Нарсьожак

„Шемет“ от Боало-Нарсьожак разказва за детектив, който се влюбва в съпругата на свой клиент. Трябва да я следи и да разбере защо изглежда нещастна. Трябва и да я закриля, защото мрачни сенки от миналото й се опитват да възкръснат. Трудна задача за влюбен частен детектив. Затова той започва да се разхожда с нея из Булонската гора. Тази жена, обгърната в илюзията за нещо познато, го поглъща, както само любовта поглъща, а после погубва. И ако дотук няма нищо извънредно, след това започват да се случват наистина странни неща… Чудата история, която загатва за преображенията на любовта, често докоснати от смъртта. Или пък не е така? Все пак говорим за криминална история.

Слушайте радиодраматизацията по Боало-Нарсьожак – френския творчески тандем на двамата писатели Пиер Боало (1906—1989) и Тома Нарсьожак (1908—1998). Пиер Боало първи става известен като писател. През 1932 г. в списанието „Четиво за всички“ се появяват разкази с главен герой Андре Брюнел, същият, който по-късно става главен герой и в роман на Боало, издаден през 1934 г. През 1938 г. започва да пише и Пиер Робер Аро, бъдещият Тома Нарсьожак.

Той е роден на 3 юли 1908 г. и до края на 40-те години на 20 век преподава философия в университет, и пише ред философски трудове. През 1947 г. издава книгата „Естетика на криминалния жанр“, в която е отделил внимание на творчеството на вече известния по това време писател Пиер Боало. След като Боало прочел тази книга между него и Аро започнала кореспонденция. А година по-късно, докато Боало получава френската награда за най-добър криминален роман на годината, двамата писатели се запознават и след известно време започват да пишат заедно.

Ето така се създава образът на знаменития творчески тандем Боало-Нарсьожак. Началната дата на съвместната им творческа дейност се явява някъде през 1951 година и е ознаменувана от издаването на романа „Призрачен лов“. В крайна сметка Боало-Нарсьожак са създали за 40 години повече от 50 криминални романа и повести.
Приятно слушане!

Автор на драматизацията – Кръстьо Бойковски.
Участват артистите: Жоржета Чакърова, Антон Горчев и Живко Гарванов.
Режисьор: Кръстьо Бойковски.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коварният обратен път според Ремарк

" Обратният път" e постановка на Радиотеатъра от 1988 г. и е направена от режисьора Георги Темелков. Стефан Мавродиев, Иван Танев, Васил Бъчваров, Никола Анастасов, Александър Тончев, Александър Притуп и  Вълчо Камарашев са актьорите, чиито гласове дадоха плът и кръв на този роман, пренесен по радиото.   "Обратният път" (Der Weg zurück) е замислен като..

публикувано на 16.02.19 в 10:15

Извънвременно за съвременността

"Фабиан. Историята на един моралист" е публикуван през 1931, когато  Ерих Кестнер е бил вече популярен като автор на детски книги  и поет със скандална известност заради ироничната и саркастична хапливост на стиховете му.  "Фабиан" е модел за онова, което се нарича скандално четиво, и това определение, макар че в началото на разпространението на романа е..

публикувано на 16.02.19 в 10:10

Пулсът на времето в историята на радиото

Епизод 9 на Радиото отразява един период от неговото развитие в България, когато То, Радиото, престава да бъде единствено. 90-те години в цялата им наситена противоречивост фактически позволиха на много единствени по рода си структури и институции да се размножат и да имат шанса да се огледат в своето ново отражение. Как тези фундаментални принципи на..

публикувано на 15.02.19 в 11:50

Калки и краят на света

Предлагаме ви да чуете радиодраматизация по световноизвестния роман „Калки“. Малко е апокалиптично. Бивш военен от Виетнам твърди, че е последното превъплъщение на бог Вишну, дошъл да обяви края на човечеството. Оттук следват: култ, корупция, наркотици, фанатизъм, атентати и всеобща лудост. Да не забравяме и участието на разузнавателните служби,..

публикувано на 08.02.19 в 10:30

Януари през февруари

Както повече от вас вероятно знаят, през настоящата година радиотеатърът празнува своя 80-ти рожден ден. Сега обаче няма да става дума за него, а за една друга кръгла годишнина – тази на българския писател Йордан Радичков. На 24 октомври той щеше да навърши 90 години, ако не си беше отишъл от този свят през 2004 г. Дали чисто случайно или по някаква..

публикувано на 02.02.19 в 10:00