Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криминални преображения по Боало-Нарсьожак

Неделя, 10 февруари от 16 часа

БНР Новини

„Черният цвят прави всяка мисъл по-значителна. Щеш не щеш започваш да гледаш по-сериозно на себе си. А ако съм в синьо и зелено ще ми се струва, че съм ручей или топола. Когато бях малка, мислех, че цветовете притежават магическа сила. Вие цветно ли сънувате?... О, щом сънувате само в сиво, тогава нищо не можете да разберете, вие сте слепец… Опитайте се да си представите цветове, които могат да бъдат докоснати, изядени, изпити, които проникват напълно във вас. Човек става като ония сливащи се с листата насекоми, като рибите, които приличат на корали. Всяка нощ сънувам тази цветна страна. Толкова по-красива от така наречената действителност…“

„Шемет“ – от Боало-Нарсьожак

„Шемет“ от Боало-Нарсьожак разказва за детектив, който се влюбва в съпругата на свой клиент. Трябва да я следи и да разбере защо изглежда нещастна. Трябва и да я закриля, защото мрачни сенки от миналото й се опитват да възкръснат. Трудна задача за влюбен частен детектив. Затова той започва да се разхожда с нея из Булонската гора. Тази жена, обгърната в илюзията за нещо познато, го поглъща, както само любовта поглъща, а после погубва. И ако дотук няма нищо извънредно, след това започват да се случват наистина странни неща… Чудата история, която загатва за преображенията на любовта, често докоснати от смъртта. Или пък не е така? Все пак говорим за криминална история.

Слушайте радиодраматизацията по Боало-Нарсьожак – френския творчески тандем на двамата писатели Пиер Боало (1906—1989) и Тома Нарсьожак (1908—1998). Пиер Боало първи става известен като писател. През 1932 г. в списанието „Четиво за всички“ се появяват разкази с главен герой Андре Брюнел, същият, който по-късно става главен герой и в роман на Боало, издаден през 1934 г. През 1938 г. започва да пише и Пиер Робер Аро, бъдещият Тома Нарсьожак.

Той е роден на 3 юли 1908 г. и до края на 40-те години на 20 век преподава философия в университет, и пише ред философски трудове. През 1947 г. издава книгата „Естетика на криминалния жанр“, в която е отделил внимание на творчеството на вече известния по това време писател Пиер Боало. След като Боало прочел тази книга между него и Аро започнала кореспонденция. А година по-късно, докато Боало получава френската награда за най-добър криминален роман на годината, двамата писатели се запознават и след известно време започват да пишат заедно.

Ето така се създава образът на знаменития творчески тандем Боало-Нарсьожак. Началната дата на съвместната им творческа дейност се явява някъде през 1951 година и е ознаменувана от издаването на романа „Призрачен лов“. В крайна сметка Боало-Нарсьожак са създали за 40 години повече от 50 криминални романа и повести.
Приятно слушане!

Автор на драматизацията – Кръстьо Бойковски.
Участват артистите: Жоржета Чакърова, Антон Горчев и Живко Гарванов.
Режисьор: Кръстьо Бойковски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02