Ники Томов – деликатният романтик

Четвъртък, 14 февруари, от 11.00 часа

Ники Томов
Снимка: личен архив

В деня на виното и любовта, ще ви срещна с талантливия музикант и основател на рок група „Дисонанс“ – Ники Томов.
Роден в столицата през 1961-ва година, по пътя на музиката тръгва, когато е още на 11 години.
Първият му учител по музика е Тодор Костов, при който упорито изучава класическа китара и солфеж, а по-късно е приет в Ансамбъла на Строителните войски, където освен че свири китара в народния оркестър, пее и в хора на академик Валентин Бобевски.
Негови приятели от това време са изтъкнатите музиканти Димитър Шанов, Васил Пармаков, Христо Йоцов, Михаил Грозданов и Красимир Гюлмезов, които забелязват певческата му дарба и го съветват и настояват, да се заеме сериозно с пеенето.
Вслушвайки се в съвета им, започва с уроците по пеене при Ангелина Кънева, а след това завършва  естрадният отдел на Музикалната академия с пеене при Борис Стаменов.
През 1982 ра година Ники Томов прави първият си студиен запис в Българското Национално Радио. Лиричната балада „Ти и аз“ записва заедно с момчетата от „Дисонанс“. Оттогава групата е записала над 50 песни в БНР, няколко в Балкантон, а успешните им участия на престижния фестивал „Златният Орфей“ им носи 4 награди през годините.
С групата печелят много награди и от радиокласациите на Българското Национално Радио.
През последните години Ники Томов е от уважаваните студийни музиканти. Участва в продукциите на почти всички известни български музиканти. Свири и до днес с групите на Георги Христов, LZ, Силвия Кацарова.
Заповядайте да чуете един приятен събеседник, с който освен, че ще говорим за любов, вино и други прозаични, но човешки теми, а и ще споделим удоволствието от красивата музика.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Басеку Куяте (седналият с белите дрехи) и съпругата му Ами Сако с групата Ngoni Ba

„Аларма Пънк Джаз“ и „Афровизия“ представят Басеку Куяте и групата му Ngoni Ba от Мали

Басеку Куяте , един от водещите съвременни музиканти от Мали, ще свири с групата си Ngoni Ba на 6 юни, четвъртък, в Голямата зала на клуб „Mixtape 5“ . Басеку е автор на пет албума, нееднократно награждавани и представени през последните 13 години международно от ключови музикални компании като Sub Pop , Glitterbeat и OutHere Records . Освен..

публикувано на 23.04.19 в 18:02
Тринадесети фестивал на изкуствата „Борис Христов. Концерт на Божидар Божкилов (на преден план)

Божидар Божкилов спечели първа награда на певческия конкурс „Андре Шение“

На 1, 2 и 3 април във Фоджа, Италия се проведе четвъртият международен конкурс за млади оперни певци „Андре Шение“. Първа награда получи басът Божидар Божкилов. Има и две специални награди. В град Фоджа е роден Умберто Джордано – авторът на операта „Андре Шение“. Конкурсът се провежда в театъра, носещ името на композитора. Конкурсът се организира от..

публикувано на 23.04.19 в 09:30

Страстната седмица

На Велики Вторник нашето странстване Между барока и рока е в светлината на земните дни на последния път на Христос, сина Божий, приел чрез страданията си на кръста нашите грехове, за да срине проклятието и дари безсмъртието на човешкия род. Спомняме си събитията, които водят до великия ден на Христовото Възкресение – Празника на Празниците, Тържеството на..

публикувано на 22.04.19 в 12:30

„Любовта никога не умира“ на Уебър с премиера във Варна

„Това е доста сложна партитура сравнена с предишните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър. Той самият казва, че е надраснал себе си в нея… Тя стои много повече в операта, в класиката, но същевременно има чара и обаянието на мюзикъла…“, казва диригентът Страцимир Павлов, който на 23 април ще ръководи спектакъла във Варна. Разговаряме няколко дни преди премиерата...

публикувано на 22.04.19 в 09:30
Славил Димитров

„България пее“ за пръв път в зала „България“

На 20 април от 18 часа Зала „България" отваря врати за четвъртото издание на инициативата на Българския хоров съюз „България пее". И тази година в кампанията под мотото „Пеем заедно“ участие ще вземат над 150 хора и вокални формации от 35 населени места в България. „Важно е да покажем на нашата публика и общественост, че в България има хорово изкуство. То..

публикувано на 20.04.19 в 09:10