Ники Томов – деликатният романтик

Четвъртък, 14 февруари, от 11.00 часа

Ники Томов
Снимка: личен архив

В деня на виното и любовта, ще ви срещна с талантливия музикант и основател на рок група „Дисонанс“ – Ники Томов.
Роден в столицата през 1961-ва година, по пътя на музиката тръгва, когато е още на 11 години.
Първият му учител по музика е Тодор Костов, при който упорито изучава класическа китара и солфеж, а по-късно е приет в Ансамбъла на Строителните войски, където освен че свири китара в народния оркестър, пее и в хора на академик Валентин Бобевски.
Негови приятели от това време са изтъкнатите музиканти Димитър Шанов, Васил Пармаков, Христо Йоцов, Михаил Грозданов и Красимир Гюлмезов, които забелязват певческата му дарба и го съветват и настояват, да се заеме сериозно с пеенето.
Вслушвайки се в съвета им, започва с уроците по пеене при Ангелина Кънева, а след това завършва  естрадният отдел на Музикалната академия с пеене при Борис Стаменов.
През 1982 ра година Ники Томов прави първият си студиен запис в Българското Национално Радио. Лиричната балада „Ти и аз“ записва заедно с момчетата от „Дисонанс“. Оттогава групата е записала над 50 песни в БНР, няколко в Балкантон, а успешните им участия на престижния фестивал „Златният Орфей“ им носи 4 награди през годините.
С групата печелят много награди и от радиокласациите на Българското Национално Радио.
През последните години Ники Томов е от уважаваните студийни музиканти. Участва в продукциите на почти всички известни български музиканти. Свири и до днес с групите на Георги Христов, LZ, Силвия Кацарова.
Заповядайте да чуете един приятен събеседник, с който освен, че ще говорим за любов, вино и други прозаични, но човешки теми, а и ще споделим удоволствието от красивата музика.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Бальозов

Концерт с творби от Румен Бальозов

Той ни напусна на 27 януари. Един от най-интересните и обичани композитори от поколението, родено в 1949 г. Беше нестандартна личност с всестранни интереси и извънредно богата обща култура. Остави оригинално творчество, което отразява неговата нестандартност, необичанйна жизненост и оптимизъм. Творчество, в което се „чува“ вроденото му усещане за театър и..

публикувано на 21.02.19 в 09:10
Стенли Кларк

Стенли Кларк

Стенли Кларк е един от виртуозите, които изглаждат облика на новото направление фюжън в началото на 70-те.Завършил музикална академия в родната Филаделфия, той бързо се прочува сред джазмените като една от големите надежди сред басистите от новото поколение. Именитият басист придобива опит в афро-американските стилове още като ученик във Филаделфия,..

публикувано на 21.02.19 в 09:10
Потомствените гайдари Пейо и Марин Христови (баща и син) на събора в Копривщица, 2010 г.

Живите традиции: Гайдарджийството в Калофер

Музикалната култура на Алтън Калофер Ако проследим историческото, икономическото и културното развитие на Калофер в миналото, ще открием някои явления, свързани с днешното състояние на неговата музикална култура. Редица събития в града променят живота на хората и местните традиции. В периода на Българското възраждане материалното и духовното..

публикувано на 20.02.19 в 18:05
Училището-музей на Васил Левски в двора на църквата „Св. Димитър” в с. Войнягово

„Василе, младо даскалче”: Памет и песни за Левски в село Войнягово, Карловско

Песните, свързани с живота и революционното дело на Васил Левски, отразяват един сантиментален щрих от неговата биография. Безспорна е любовта на Апостола към народната песен, несъмнена е и дарбата му на певец. Това подчертават всички негови изследователи – Иван Унджиев, Стефан Каракостов, Димитър Страшимиров, както и съвременните историци. Днес не..

публикувано на 20.02.19 в 15:10
Корицата на Ezz-thetics

Естетика. Кинестетика

На 8 май през 1961 година на света се появява албумът Ezz-thetics, крайъгълен камък в джаз-историята. Пианистът, теоретик-и-преподавател Джордж Ръсел вече е създал своята Лидийска хроматична концепция, свързана с композирането, импровизацията и организацията на тоновете. Публикувана е през 1953 година. Като илюстрация към Лидийската хроматична..

публикувано на 20.02.19 в 09:15