Еврика! Успешни българи: Момчил Кюркчиев

Снимка: Фондация "Еврика"

Той е роден през 1984 год. в Русе. От малък свири на пиано, но интересите му са към математиката. След завършване на средното си образование  е приет да следва в State University в Ню Йорк.  По-късно завършва и магистърска програма по софтуерно инженерство  и мениджмънт в университета Карнеги Мелън. Още в трети курс е приет да стажува в Google.

Преди 7 години заедно със свой колега основават компания, чиято дейност е свързана с улесняване на комуникацията между маркетингови специалисти и потребители на мобилни устройства. Къде и от кого получава първия си урок по маркетинг, какъв е бил пътят му до получаването на наградата „Еврика“ за най-добър млад мениджър за 2018 г. и какво каза при получаването й – чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Манастирът Симоно-Петра, в далечината връх Атон

Тайнствените пещери на Атон

Атонската Света гора до ден днешен продължава да крие много тайни. В това продължават да се убеждават изследователите, които продължават да изучават загадъчните недра на полуострова, на който са изградени двадесет манастира, повече от десет скита, стотици килии и постници и където монаси прекарват своите дни в усамотение и съзерцание. С председателя на..

публикувано на 25.04.19 в 17:05
Юрий Дачев, Мартин Чорбаджийски и Митко Новков (отляво надясно) в студиото на програма „Хр. Ботев“

Интернет и история, историята в интернет

Интернет се превърна в неотменна част от всекидневието на всеки човек и това, разбира се, е добра промяна. В същото време обаче тъкмо от социалните мрежи тръгват множество фалшиви новини, изкривявания на действителността, на историята, изобщо на света. За щастие, съществуват множество сайтове, които по съвсем друг начин носят отговорността към..

публикувано на 24.04.19 в 17:05

В ритъма на Танзания

Този път в "География на сетивата", рубрика на предаването "Семейно радио", ви срещаме за втори път с Бистра Якимова и Наце Сапунджиев. Те спокойно могат да бъдат определени като професионални пътешественица, а гостуването им има и допълнителна символика, защото преди две години разказът за преживяванията им в Сенегал слага началото на рубриката. Този път..

публикувано на 24.04.19 в 15:25

За арменския геноцид

През нощта на 24 срещу 25 април 1915 г. властите арестуват и екзекутират голяма част от арменския интелектуален елит в Истанбул. Това е началото на геноцида на арменското население в младотурската държава. За няколко месеца две трети от арменците в османската империя, или приблизително един милион и триста хиляди души  изчезват. Днес светът..

публикувано на 24.04.19 в 08:15

Имената на дните от Великата и Светлата седмица в европейските езици

Ако за нас седмицата преди Възкресение е „страстна“, т.е. седмица на страданията Христови, за германците тя е „скръбната седмица“ или „светата седмица“ както при англичаните, французите, испанците, италианците. Тайната вечеря някъде е „последната“, „святата“, Разпети петък или Велики петък – „светият петък“, „скръбният петък“, „черният петък“. Възкресение..

публикувано на 23.04.19 в 17:30