Водните имена по поречието на Струма

Хидронимите или наименованията на водни обекти, особено на по-големите, са сред най-старинните запазени местни имена. За нашата страна това са тракийските наименования, просъществували с някои изменения до днешни дни. Други обаче са се изгубили във времето и са заменени от по-нови, което може да значи и отпреди 5-6 века. Притоците на река Струма в нейното горно и средно течение носят и много старинни, и по-нови и прозрачни по значение имена. За произхода на старинните можем лесно да се заблудим, ако ги оприличим на съвременни думи. Такива са Лебница, Главеш, Дивилска река, Жилава. При по-новите наименования често реките приемат името на селище или местност, покрай която текат, като Брезнишка, Бадинска, Дебърщица. За хидронимите по поречието на Струма разговаряме с гл. ас. Надежда Данчева.
• „Нему да бъде слава, чест и почит…“ – международна научна конференция, посветена на 1150-годишнината от успението на св. Константин-Кирил Философ и 150-годишнината на БАН – проф. Славия Бърлиева, директорка на Кирило-методиевския научен център при БАН, представя акцентите от конференцията и очертава измеренията на стореното от св. Кирил и св. Методий не само за времето, когато създават славянската азбука на основата на жив български говор, но и за днешния културен и духовен облик на Европа.
• „Как да общуваме с добрите сили“ – от фонда на предаването по случай 25 години от началото му.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Питай старилото, но и патилото!

Истинският ловен сезон започна и набира скорост, а стотици млади ловци вече набират опит с пушка в ръка. Тъкмо за тях са безценни съветите на старите майстори, които са видели какво ли не. На тях ще се опитаме да бъдем полезни и ние, като им предадем част от преживяното на различни хора от различни краища на страната.

публикувано на 22.03.19 в 16:35
Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН

Наука нависоко

В Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН се случват любопитни и важни неща. Сред тях е мащабен научен проект, който проследява въздействието на естествения радиоактивен фон и влиянието на ултравиолетовото излъчване на различна надморска височина върху три вида мишки при естествени и лабораторно контролирани условия в наши планински..

публикувано на 21.03.19 в 17:10

Бети Картър

Бети Картър е единствената, която не прекланя глава пред законите на шоубизнеса, не допуска компромис, дори след като става ясно, че звукозаписните компании ще се разпореждат с музиката й, независимо нейните желания. Така тя създава своята музикална компания “Bet-Car“. Всичко това се случва през 60-те години на м.в. Дуетът на Бети Картър..

публикувано на 21.03.19 в 14:25
Нели Колева, ръководител на проекта „Нов път за нови таланти в преподаването“

Нов път за мотивирани учители

Недостиг на учители, слаба практическа подготовка на бъдещите педагози и неспособност на училището да даде нужното за 21-и век образование на учениците – пред тези проблеми е изправена не само нашата страна. Един от начините да се запълнят празнините е достъп до учителската професия да имат успешни и мотивирани професионалисти от различни сфери...

публикувано на 21.03.19 в 11:42
Иван Евстратиев Гешов

Премълчаната история на академика-банкер

Той е от най-големите имена в българското финансово и банково дело. Казва се Иван Евстратиев Гешов.Същевременно е виден политик и държавник, изявен дипломат и учен от голяма величина. Въпреки че през последните години българската общественост имаше възможност да се запознае с неговата биография, със спомените му и с част от неговото, макар и..

публикувано на 20.03.19 в 17:10