Водните имена по поречието на Струма

Хидронимите или наименованията на водни обекти, особено на по-големите, са сред най-старинните запазени местни имена. За нашата страна това са тракийските наименования, просъществували с някои изменения до днешни дни. Други обаче са се изгубили във времето и са заменени от по-нови, което може да значи и отпреди 5-6 века. Притоците на река Струма в нейното горно и средно течение носят и много старинни, и по-нови и прозрачни по значение имена. За произхода на старинните можем лесно да се заблудим, ако ги оприличим на съвременни думи. Такива са Лебница, Главеш, Дивилска река, Жилава. При по-новите наименования често реките приемат името на селище или местност, покрай която текат, като Брезнишка, Бадинска, Дебърщица. За хидронимите по поречието на Струма разговаряме с гл. ас. Надежда Данчева.
• „Нему да бъде слава, чест и почит…“ – международна научна конференция, посветена на 1150-годишнината от успението на св. Константин-Кирил Философ и 150-годишнината на БАН – проф. Славия Бърлиева, директорка на Кирило-методиевския научен център при БАН, представя акцентите от конференцията и очертава измеренията на стореното от св. Кирил и св. Методий не само за времето, когато създават славянската азбука на основата на жив български говор, но и за днешния културен и духовен облик на Европа.
• „Как да общуваме с добрите сили“ – от фонда на предаването по случай 25 години от началото му.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разстрелът на Николай ІІ – факти и интерпретации

Има събития, които отекват през годините със своята трагичност и патетичност. Едно от тях, без съмнение, е разстрелът на Николай ІІ и неговото семейство в Ипатиевския дом в Екатеринбург от болшевишки отряд начело с Яков Юровски, зам.-командир на Уралската ЧК, през нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. В историческите извори продължава да е неясно дали..

публикувано на 17.07.19 в 17:05
Паметен знак за еврейските мъже, изпратени на трудов лагер в Неделино и барелеф на акад. Николай Кауфман сложени в парка, който от 3-ти юли носи името на известния фолклорист.

Неделино – кръстопътен свят

Думата за пресичащи се пътища е кръстопът. Светът, в който се пресичат пътищата на народите, човеците, приказките и песните, се нарича „Кръстопътен свят“. Такъв кръстопътен свят се оказа и живописното Неделино, станало известно с неделинския си двуглас. Къде и как се пресичат световете на акад. Николай Кауфман, българските евреи и жителите на Неделино –..

публикувано на 17.07.19 в 09:05

От амеба до тигър или градация на прякорите в подземния свят

Колкото и да се оспорва напоследък, еволюционната теория на Дарвин със сигурност е много полезна за систематизация на изключително разнообразния и ярко колоритен набор от прякори в престъпния свят. Логиката е желязна – едноклетъчно не може да е по-високо в йерархията от зеленчук, от своя страна зеленчукът е подчинен на някой дребен бозайник, дребният..

обновено на 16.07.19 в 16:44
Цвета Николова, Камелия Цолова, Маргарита Борисова и Теодора Иванова (отляво надясно)

Истории за победи

„Ракът е лечим. След историята на болестта, започват историите за победите“ под този надслов за десети пореден път в Москва се проведоха Международните игри на победителите, в които участваха деца, победили рака. Всяка победа е резултат от положените човешки усилия и Божията помощ. Каква е цената да си победител в най-тежката битка – тази Да Те има и Да..

публикувано на 16.07.19 в 14:05
Неда  Василева в шармантен мол - един от най-големите търговски центрове в окръг Манчестър, на име Arndale

ТВ водещата Неда Василева: Манчестър е най-добрият град за живеене на студенти

Първата гостенка в „Покана за пътуване“ става водеща на новините в телевизия Европа, когато американците навършват пълнолетие – на 21. Три години по-късно Неда Василева вече има собствено предаване, но решава да прекъсне екранната си кариера, за да учи политически науки в Манчестър. Поканих я да сподели впечатления „отвътре“ за този уж скучен..

публикувано на 15.07.19 в 10:00