Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк, операта „Дон Жуан“ от Моцарт – 16 февруари, от 20.00 часа

Сцена на операта „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт на Метрополитън опера
Снимка: met.org

Сезон 2018-2019 на директните радиоматинета от Метрополитън опера – Ню Йорк продължава със спектакъл на веселата драма в две действия „Дон Жуан” („Наказаният безпътник”) от В.А. Моцарт.
Образът на Дон Жуан е един от най-привлекателните в изкуството, а легендата за неуморния покорител на женските сърца е претворявана безброй пъти. Може би първото сценична творба по темата е „Севилският съблазнител” (1630) от испанският драматург Тирсо де Молина, а по-късно творци от различни художествени направления, жанрове и епохи като Молиер, Хофман, Байрон, Мериме, Пушкин, Глук, Даргомижски, Рихард Щраус и др. се вдъхновяват и създават собствени произведения.

Моцарт също посяга към сюжета и създава своята едноименна dramma giocoso. В началото на 1787 г. той заминава на семейна почивка в Прага при своя приятел и почитател граф Тун. Това се оказва печеливш ход, защото директорът на Пражкия театър му предлага да напише опера срещу хонорар от сто дуката. Моцарт е обнадежден от пражкия успех на „Сватбата на Фигаро” и с радост приема. За помощ се обръща към придворния либретист Лоренцо да Понте, който се справя бързо със задачата като използва текста на Джовани Бертати.

От май до септември същата година Моцарт завършва цялата опера и това е повод да се носят различни анекдоти за това скоростно събиняване – например, че увертюрата е писана в деня на премиерата. На 29 октомври 1787 г. публиката в Прага приема радушно творбата, но успехът не се повтаря във Виена след половин година. Любопитен факт е, че либретистът да Понте прекарва последните 30 години от живота си в Ню Йорк и дори създава собствена трупа и поставя „Дон Жуан”.

Венецуелският бас-баритон Лука Пизарони тази вечер е в главната роля на разпуснатия и непокаял се прелъстител, руският бас Илдар Абдразаков е неговият измамен слуга, а американското сопрано Рейчъл Уилис-Соренсен е онеправданата благородничка Дона Ана. Дебютанти в директните радиоматинета са италианското сопрано Федерика Лобарди като Дона Елвира, руското сопрано Аида Гарифулина като Церлина, френския тенор Станислас дьо Барбейрак и немският диригент Корнелиус Майстер.

Действащи лица:
Дон Жуан, млад безнравствен благородник  – Лука Пизарони, бас-баритон
Командорът (Дон Педро) – Щефан Коцан, бас
Дона Анна, негова дъщеря – Рейчъл Уилис-Соренсен, сопран
Дон Отавио, годеник на Дона Анна – Станислас де Барбейрак, тенор
Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – Федерика Ломбарди, сопран
Лепорело, слуга на Дон Жуан –  Илдар Абдразаков, бас
Мазето, селски момък – Брандън Сидъл,бас
Церлина, годеница на Мазето – Аида Гарифулина,сопран
Селяни, селянки, слуги, гости, танцьори, танцьорки, музиканти.
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Корнелиус Майстер

Съдържание на операта „Дон Жуан”

ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Бальозов

За композитора, колегата и приятеля Румен Бальозов

В „Студио музика“ ви въвеждаме с една ключова реплика от „Малкият принц“ на Екзюпери – „Възрастните са наистина много чудновати!“ Тя може да се отнесе към автора на едноименната опера Румен Бальозов, с която той се дипломира като композитор в Българската държавна консерватория. Няколко сцени от нея публично се представят в зала „България“ през 1976 г. на..

публикувано на 17.09.19 в 08:30

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 септември 2019 година

16 септември 3.00 часа - Пол Дюкас (1865-1935), „Пери“, балетна музика. 3.22 часа - Сергей Прокофиев (1891-1953), Концерт за пиано и оркестър № 2 в сол минор, опус 16. Соло пиано - Ана Виницкая. 3.55 часа - Клод Дебюси (1862-1918), Менестрели, Прелюд № 12 из Първи том Прелюди. Изпълнява Ана Виницкая. 3.57 часа - Игор Стравински (1882-1971),..

публикувано на 16.09.19 в 10:00
Сакари Орамо, главен диригент на Симфоничния оркестър на Би Би Си

Директно от „Роял Албърт Хол“, Лондон – последната нощ на „Би Би Си Промс“, 14 септември, от 21.15 часа

За четвърта поредна година програма „Христо Ботев“ на БНР ще предава директно от Лондон, за да ви предложи уникалната възможност да проследим на живо тържественото и бляскаво музикално събитие, чието споменаване предизвиква гордост и патриотизъм за всеки британец – последната нощ от Променадните концерти или церемониалното закриване на прочутия фестивал..

публикувано на 14.09.19 в 08:30

Новият сезон на Софийската филхармония

Днес (12 септември) Софийската филхармония открива своя нов сезон. На пулта застава новия главен гост-диригент Саша Гьотцел, който дирижира Симфония №1 на Густав Малер и Концерт за пиано и оркестър №9 на Волфганг Амадеус Моцарт. Първият солист в новия сезон на състава е младият и много талантлив пианист Ивайло Василев. Ето какво сподели Найден Тодоров –..

публикувано на 12.09.19 в 14:22
Джон Клиъри

От Джон Клиъри до Скот Хендерсън, 2019

В „Джаз клуб“ Ви предлагам компанията на г-н Скот Хендерсън (Scott Henderson) и неговото изкуство. На първи юли 2019 година авангардният китарист извади на бял свят своята продукция People Mover (някой-или-нещо, което раздвижва хората и/ли събирателно понятие за влакчета и други средства за транспортиране на малки групи хора в лунапаркове и подобни..

публикувано на 12.09.19 в 12:45