Директно от Метрополитън опера – Ню Йорк, операта „Дон Жуан“ от Моцарт – 16 февруари, от 20.00 часа

Сцена на операта „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт на Метрополитън опера
Снимка: met.org

Сезон 2018-2019 на директните радиоматинета от Метрополитън опера – Ню Йорк продължава със спектакъл на веселата драма в две действия „Дон Жуан” („Наказаният безпътник”) от В.А. Моцарт.
Образът на Дон Жуан е един от най-привлекателните в изкуството, а легендата за неуморния покорител на женските сърца е претворявана безброй пъти. Може би първото сценична творба по темата е „Севилският съблазнител” (1630) от испанският драматург Тирсо де Молина, а по-късно творци от различни художествени направления, жанрове и епохи като Молиер, Хофман, Байрон, Мериме, Пушкин, Глук, Даргомижски, Рихард Щраус и др. се вдъхновяват и създават собствени произведения.

Моцарт също посяга към сюжета и създава своята едноименна dramma giocoso. В началото на 1787 г. той заминава на семейна почивка в Прага при своя приятел и почитател граф Тун. Това се оказва печеливш ход, защото директорът на Пражкия театър му предлага да напише опера срещу хонорар от сто дуката. Моцарт е обнадежден от пражкия успех на „Сватбата на Фигаро” и с радост приема. За помощ се обръща към придворния либретист Лоренцо да Понте, който се справя бързо със задачата като използва текста на Джовани Бертати.

От май до септември същата година Моцарт завършва цялата опера и това е повод да се носят различни анекдоти за това скоростно събиняване – например, че увертюрата е писана в деня на премиерата. На 29 октомври 1787 г. публиката в Прага приема радушно творбата, но успехът не се повтаря във Виена след половин година. Любопитен факт е, че либретистът да Понте прекарва последните 30 години от живота си в Ню Йорк и дори създава собствена трупа и поставя „Дон Жуан”.

Венецуелският бас-баритон Лука Пизарони тази вечер е в главната роля на разпуснатия и непокаял се прелъстител, руският бас Илдар Абдразаков е неговият измамен слуга, а американското сопрано Рейчъл Уилис-Соренсен е онеправданата благородничка Дона Ана. Дебютанти в директните радиоматинета са италианското сопрано Федерика Лобарди като Дона Елвира, руското сопрано Аида Гарифулина като Церлина, френския тенор Станислас дьо Барбейрак и немският диригент Корнелиус Майстер.

Действащи лица:
Дон Жуан, млад безнравствен благородник  – Лука Пизарони, бас-баритон
Командорът (Дон Педро) – Щефан Коцан, бас
Дона Анна, негова дъщеря – Рейчъл Уилис-Соренсен, сопран
Дон Отавио, годеник на Дона Анна – Станислас де Барбейрак, тенор
Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – Федерика Ломбарди, сопран
Лепорело, слуга на Дон Жуан –  Илдар Абдразаков, бас
Мазето, селски момък – Брандън Сидъл,бас
Церлина, годеница на Мазето – Аида Гарифулина,сопран
Селяни, селянки, слуги, гости, танцьори, танцьорки, музиканти.
Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Корнелиус Майстер

Съдържание на операта „Дон Жуан”

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Самсон и Далила” (Гюстав Доре, 1860)

„Самсон и Далила”, опера в три действия от Камий Сен-Санс (съдържание)

Либрето: Фердинанд Лемер по текст от Стария Завет Действащи лица: Далила, жрица на бог Дагон – мецосопран Самсон, водач на юдеите – тенор Върховен жрец – баритон Абимелех, сатрап на Газа – бас Старият юдеин – бас Действието се развива в Газа, Палестина, в библейско време (1150 г. пр.Хр.) Първо действие Евреите са се събрали на площада пред..

публикувано на 22.03.19 в 11:20

Българско трио за класическа музика

В петък, час преди полунощ ще слушате записи на Българско трио за класическа музика в състав: Строимир Симеонов (флейта), Александър Аврамов (цигулка) и Лиляна Стефанова (пиано). Ансамбълът се появява през 1963 година. Основна цел на тримата изявени инструменталисти е да печелят почитатели   на великолепните образци от бароковата епоха, почти..

публикувано на 22.03.19 в 11:20
Леонардо да Винчи,

Директно от Русе - концерт на ансамбъл La Rossignol

Директните ни излъчвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължават с концерт на ансамбъл La Rossignol („Славеят“) по повод 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. В програмата ще звучат дворцова музика и танци от времето на Леонардо. Виртуозните, изтънчени и вдъхновени изпълнения на La Rossignol извикват в съзнанието..

публикувано на 22.03.19 в 08:10

Група от Ниш с концерти у нас

Сръбската инструментална пост-рок група There идва у нас за поредица от три концерта. Поканата е от сдружението за съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship. There са част от богатата алтернативна сцена на Ниш, като през миналата година направиха своя дебют на престижния межународен джаз фестивал Нишвил в родния си град. Първото участие на..

публикувано на 21.03.19 в 15:14
Пламен Джуров и Софийски солисти

Директно от Русе - концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ (първа част)

Директните излъчвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължава с първа част от концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, солисти: Минчо Минчев – цигулка, Николай Минчев – цигулка, Красимир Щерев – акордеон и Георги Василев – китара. В програмата ще звучат: Едвард Григ – Струнен..

публикувано на 21.03.19 в 08:25