Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ориана Фалачи и 1968 година

Корицата на „1968. Дневник на една преломна година. От Виетнам до Мексико“

През очите на италианската журналистка Ориана Фалачи 1968-ма е една наистина трудна и тежка година - година на войни, на конфликти, на сблъсъци и на непрекъснато прекрояване на картата на света. В тази книга - „1968. Дневник на една преломна година. От Виетнам до Мексико“, Ориана Фалачи разказва от първо лице, дава думата не на важните фигури, а на малките герои, на онези, които търпят последиците от всяко политическо решение. Но това не е всичко – Фалачи дава лица на тези истории, в противен случай изброяването на кръвопролитията, бунтовете и жертвите може просто да бъде сведено до журналистически бюлетин.

„От 1967-ма до 1975-а почти постоянно съм била на фронта във Виетнам. Когато не бях във Виетнам, се намирах в други далечни страни. В Индия или Бангладеш – заради индийско-пакистанската война. В Хонконг или Макао – покрай маоистките бунтове. В Бразилия или Перу – по време на местните размирици. В Йордания и Израел следях близкоизточните конфликти. В Мексико, където бях много тежко ранена, излязох от строя за няколко месеца. Единствено изключение от този вид работа бяха космическите полети. Следях ги от Кейп Кенеди между една военна кореспонденция и друга“, пише Ориана Фалачи и това дава ясна и точна представа колко динамична е нейната 1968 г.

Освен това говорим и за честна журналистика, и за изключително добра литература. А добрият превод е на Иво Йонков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31
Илиян Лалев

Черните рисунки на Илиян Лалев

Галерия "Стубел" представя самостоятелна изложба "Черни рисунки" на художника Илиян Лалев, едно от знаковите имена на съвременната художествена сцена.  Това е експозиция, която привлича вниманието върху тревожни актуални събития в днешното битие. Темите са поднесени естетски, смислено, с висока визуална култура. Заглавията са: "Някъде в Сицилия",..

публикувано на 29.03.24 в 08:50

Насилието като фарс в Сатиричния театър

На 29 март в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано. Поставката е на Николай Младенов, а сценографията е дело на Кирил Наумов. Режисьорът Николай Младенов определя пиесата, като забавно-ироничен крими трилър, който ни отвежда в света на един непознат за българската публика автор...

публикувано на 29.03.24 в 08:05