Rainbow Hub – място без омраза

Снимка: архив

Вероятно, ако не сте влюбен, лозар или археолог, не мразите влюбените, лозарите или пък археолозите, които празнуват днес. Вероятно не ги мразите само защото са различни от вас. По пътя на не-мразенето се движим в „Нашият ден“ в разговора за общото и различното, в който ви разказваме за пространство в центъра на София, което от една година запълва една специфична липса.

Rainbow Hub e единственият по рода си в момента LGBTI-център - място, насочено към специфичните проблеми на общността. Това включва филмови прожекции, дискусии със западни гей-активисти или пък групово гледане на реалити-телевизионни програми за драг-кралици. Включва и по-обикновени неща като това да си направиш чай, да намериш средства за безопасен секс и най-вече да потърсиш разбиране, когато ти се струва, че няма откъде да дойде.

Rainbow Hub се поддържа от три неправителствени организации - фондация „Билитис“, фондация „Глас“  и младежката ЛГБТ организация „Действие“. В и извън хъба те са ангажирани с проблеми на общността - организиране на групи за взаимоподкрепа на куиър хора, осигуряване на правна помощ, организацията на София Прайд и други събития и т.н.

Константин Мравов посети мястото и разговаря с Глория Филипова и Стойо Тетевенски - двама от обитателите на хъба.

Ще разберете и как хората от общността се справят със заплахите, физическото и вербално насилие и как отговарят на най-популярните предразсъдъци, с които е трябвало да се сблъскват през целия си живот.

Повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Васил Видински, Нина Цанева и проф. Жан-Мишел Бение в студиото на „Нашият ден“

„Знаем ли кой е човекът“ – още един дебат от поредицата екзистенциални въпроси, поставяни от Френския институт в София

Как променят живота ни и начина ни на мислене и изразяване цифровите технологии и цифровата трансформация, които нахлуват във всяка област? Дали новите технологии вече са заплаха за езика? Какво би се случило, ако техническите средства успеят да изместят най-същностната ни отлика от животните и роботите - речта ни, алгоритмизирайки нейните..

публикувано на 23.04.19 в 10:05
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Журналистическата професия е сериозна отговорност

През изминалата седмица бяха раздадени наградите за журналистика „Пулицър“. Вестник "Сън сентинел", издаван във Флорида, беше отличен в категория "Служба на обществото" за отразяването на масовото убийство на деца от училището в град Паркланд.   В категорията "Разследваща журналистика" наградата "Пулицър" беше връчена на вестник "Лос Анджелис Таймс",..

публикувано на 22.04.19 в 12:50

Светослав Терзиев: Тъкмо тези, които пишат медийните закони у нас не спазват журналистическите стандарти

Преди дни СБЖ излезе с отворено писмо до президента, премиера и председателя на НС на Република България, както и до посолствата на САЩ и всички страни-членки, в което излагат безпокойството си от създадената към Министерство на културата работна група, която през Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, подготвя нов медиен закон  – „на тъмно“ и..

публикувано на 22.04.19 в 12:32
Любомир Мартинов, Веселeна Марчева и Мартин Любомиров

В „Моето семейство“ гостуват Любомир Мартинов, Веселeна Марчева и Мартин Любомиров

В рубриката „Моето семейство“ гостуват Любомир Мартинов – колега журналист от БТА, неговият баща – Мартин Любомиров – анастезиолог в „Пирогов“ – Клиника „Кожни изгаряния“, пет пъти участник в експедицията до Антарктида и Веселeна Марчева – дизайнер, чиято сватба с Любомир предстои през лятото.

публикувано на 22.04.19 в 10:10

Тържественият вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим

Какви са поуките от този епизод от живота на Христос ще разговаряме с доц. Калин Михайлов – поет и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

публикувано на 21.04.19 в 08:35