Rainbow Hub – място без омраза

Снимка: архив

Вероятно, ако не сте влюбен, лозар или археолог, не мразите влюбените, лозарите или пък археолозите, които празнуват днес. Вероятно не ги мразите само защото са различни от вас. По пътя на не-мразенето се движим в „Нашият ден“ в разговора за общото и различното, в който ви разказваме за пространство в центъра на София, което от една година запълва една специфична липса.

Rainbow Hub e единственият по рода си в момента LGBTI-център - място, насочено към специфичните проблеми на общността. Това включва филмови прожекции, дискусии със западни гей-активисти или пък групово гледане на реалити-телевизионни програми за драг-кралици. Включва и по-обикновени неща като това да си направиш чай, да намериш средства за безопасен секс и най-вече да потърсиш разбиране, когато ти се струва, че няма откъде да дойде.

Rainbow Hub се поддържа от три неправителствени организации - фондация „Билитис“, фондация „Глас“  и младежката ЛГБТ организация „Действие“. В и извън хъба те са ангажирани с проблеми на общността - организиране на групи за взаимоподкрепа на куиър хора, осигуряване на правна помощ, организацията на София Прайд и други събития и т.н.

Константин Мравов посети мястото и разговаря с Глория Филипова и Стойо Тетевенски - двама от обитателите на хъба.

Ще разберете и как хората от общността се справят със заплахите, физическото и вербално насилие и как отговарят на най-популярните предразсъдъци, с които е трябвало да се сблъскват през целия си живот.

Повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗД подписа меморандум за сътрудничество с омбудсмана на Турция Шереф Малкоч

Доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), доц. д-р Баки Хюсеинов, зам. председател, и доц. д-р Надежда Йонкова, главен секретар бяха на официално посещение в Република Турция по покана на омбудсмана на републиката Шереф Малкоч. През първия ден представителите на КЗД посетиха в Анкара Музея на анадолските..

публикувано на 18.10.19 в 14:43
Анелия Торошанова, Мария Стефанова, Захари Генов, Антон Станков и Бетина Жотева

Оставката на Светослав Костов няма да реши кризата в БНР

Оставката на Светослав Костов няма да реши кризата в БНР. Така коментираха ситуацията в БНР в студиото на "Законът и Темида" Бетина Жотева, член на СЕМ; Мария Стефанова, медиен експерт, бивш председател на СЕМ, и адвокат Антон Станков, бивш съдия и бивш министър на правосъдието. Те изразиха и своите становища по отношение на ф алшивите новини и..

публикувано на 18.10.19 в 12:52
Ива Дойчинова и Златна Костова

Среща със Златна Костова в края на циганското лято

"Обещава и сребро, и злато – Циганското лято"  – финалът на стихотворението "Циганско лято" на Златна Костова е добро начало за срещата с нея в рубриката "Главен герой" на "Нашият ден". Тя се пада на датата на имения ѝ ден, а Златна е от хората, които не просто напълно отговарят на името си, ами и му придават допълнителен блясък. Преводачка на пиеси,..

публикувано на 18.10.19 в 10:57

За избора на кредитор

Преди професионалния празник на брокерите на недвижими имоти – накъде върви пазарът и кои фактори му въздействат? Каква е перспективата пред инвестициите в недвижимости? За избора на кредитор – сериозно проучване на пазара самостоятелно или чрез агенции; За това как за ц ената на кредита годишният процент на разходите (ГПР) е основен..

публикувано на 17.10.19 в 15:45

Поход на свободата срещу трафика на хора

Трафикът на хора е зловеща реалност, за която смятаме, че се случва някъде далеч от нас. Приемаме, че животът ни се е сложил така, че рискът да бъдем отвлечени, подмамени от фалшива обява за работа или от близък човек за нас не съществува. По болезнената тема за трафика на хора в студиото на "Нашият ден" Любомира Константинова разтоваря с Мартин..

публикувано на 17.10.19 в 12:54