Rainbow Hub – място без омраза

Снимка: архив

Вероятно, ако не сте влюбен, лозар или археолог, не мразите влюбените, лозарите или пък археолозите, които празнуват днес. Вероятно не ги мразите само защото са различни от вас. По пътя на не-мразенето се движим в „Нашият ден“ в разговора за общото и различното, в който ви разказваме за пространство в центъра на София, което от една година запълва една специфична липса.

Rainbow Hub e единственият по рода си в момента LGBTI-център - място, насочено към специфичните проблеми на общността. Това включва филмови прожекции, дискусии със западни гей-активисти или пък групово гледане на реалити-телевизионни програми за драг-кралици. Включва и по-обикновени неща като това да си направиш чай, да намериш средства за безопасен секс и най-вече да потърсиш разбиране, когато ти се струва, че няма откъде да дойде.

Rainbow Hub се поддържа от три неправителствени организации - фондация „Билитис“, фондация „Глас“  и младежката ЛГБТ организация „Действие“. В и извън хъба те са ангажирани с проблеми на общността - организиране на групи за взаимоподкрепа на куиър хора, осигуряване на правна помощ, организацията на София Прайд и други събития и т.н.

Константин Мравов посети мястото и разговаря с Глория Филипова и Стойо Тетевенски - двама от обитателите на хъба.

Ще разберете и как хората от общността се справят със заплахите, физическото и вербално насилие и как отговарят на най-популярните предразсъдъци, с които е трябвало да се сблъскват през целия си живот.

Повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Мира Христова, Станислава Николова, Веселин Боришев и Габриела Василева

Часът на Истината

Цветовете и виното нахлуват като символи в сюрреалистичен радиосюжет с участието на: фоторепортера Веселин Боришев с новия му проект chicklit365, художничката Станислава Николова – Стаси, и организатора събития Габриела Василева – Габи, със сбъднатата им мечта да бъдат част от dalivino.bg. В една от междинните сцени на сцената излиза психотерапевтът..

публикувано на 20.02.19 в 15:25

Харалан Александров: Не можем да мислим за социалната справедливост извън контекста на културата и историята

В международния ден на социалната справедливост в студиото на „Нашият ден“ водещата Ива Дойчинова поставя въпроса за социалната справедливост към своя гост доц. Харалан Александров, преподавател в Нов български университет и член на настоятелството на Институт „Отворено общество“, и слушателите, които активно се включват в разговора. Доц. Александров..

публикувано на 20.02.19 в 12:52
Ива Дойчинова и Кирил Калев в студиото на

Кирил Калев представя в „Нашият ден“ човека проф. Минко Балкански

Известно е, че българската култура е създала множество незабравими образи на майката, същевременно произведенията, посветени на бащата, не са твърде много. Дори от тази гледна точка книгата на проф. Минко Балкански „Завет – писмата на баща ми“ е интригуваща и важна.  Чрез нея големият ни учен отдава почит на баща си. Писмата, които Миню Балкански пише на..

публикувано на 20.02.19 в 11:13

Мисия ранно детско развитие

В това издание на рубриката „Радиоавтограф“ на предаването „Семейно радио“ ви срещаме с Десислава Алексиева. Тя е приятен и интересен събеседник, занимава се с много неща и е трудно да бъде представена на кратко. Завършила е полска и английска филология, а в момента прави магистратура по психология. Така книгите и четенето се превръщат в голяма нейна..

публикувано на 19.02.19 в 11:30
Женска певческа група с ръководител Пауло Генов

Село Равно поле – познато и непознато

Само на 17 км от центъра на столицата се намира село Равно поле. Може би с изненада ще научите, че в селото и около него има множество минерални извори с вода подобна на тази в Горна баня и все пак с различен състав. Тук е и най-голямото голф игрище в страната, нали полето е равно тъкмо подходящо за практикуване на този спорт, пък и ползването на..

публикувано на 19.02.19 в 09:30