За слабостта и силата на журналистиката

Снимка: sbj-bg.eu

Предаването днес, случайно или не, посветихме на младите и журналистиката. На тези, които сега правят първите си крачки в професията, на съвсем младите още ученици, на които може да бъде помогнато да израснат като бъдещи репортери, които да бъдат научени как да различат фактите от измислицата, които да развиват критичното си мислене, които смело да могат да задават въпроси и да търсят отговорите.

Средата, в която бихме искали това да се случва често е заглушавана и информационно задръстена, но пък се превръща в предизвикателство да я променим – всички за които е важна професията на журналиста, коректив  на политическите манипулации, на празните думи и дела, на шумното скандиране на лозунги.

Въпросът, който си задавах обаче, бе как все пак да не преливаме по тази тема от пусто в празно, защото има такава опасност, нали? Съвсем като по поръчка попаднах на един текст написан от Даниела Пенкова, озаглавен „Четвъртата власт в услуга на първите три“.   

Тръгнахме оттам, за да чуем и позицията на Габриела Андреева в рубриката „Младите в журналистиката“ и за да стигнем до току-що създадената национална платформа sCOOL Media, за която разказва Боряна Джамбазова от АЕЖ.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Васил Видински, Нина Цанева и проф. Жан-Мишел Бение в студиото на „Нашият ден“

„Знаем ли кой е човекът“ – още един дебат от поредицата екзистенциални въпроси, поставяни от Френския институт в София

Как променят живота ни и начина ни на мислене и изразяване цифровите технологии и цифровата трансформация, които нахлуват във всяка област? Дали новите технологии вече са заплаха за езика? Какво би се случило, ако техническите средства успеят да изместят най-същностната ни отлика от животните и роботите - речта ни, алгоритмизирайки нейните..

публикувано на 23.04.19 в 10:05
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Журналистическата професия е сериозна отговорност

През изминалата седмица бяха раздадени наградите за журналистика „Пулицър“. Вестник "Сън сентинел", издаван във Флорида, беше отличен в категория "Служба на обществото" за отразяването на масовото убийство на деца от училището в град Паркланд.   В категорията "Разследваща журналистика" наградата "Пулицър" беше връчена на вестник "Лос Анджелис Таймс",..

публикувано на 22.04.19 в 12:50

Светослав Терзиев: Тъкмо тези, които пишат медийните закони у нас не спазват журналистическите стандарти

Преди дни СБЖ излезе с отворено писмо до президента, премиера и председателя на НС на Република България, както и до посолствата на САЩ и всички страни-членки, в което излагат безпокойството си от създадената към Министерство на културата работна група, която през Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, подготвя нов медиен закон  – „на тъмно“ и..

публикувано на 22.04.19 в 12:32
Любомир Мартинов, Веселeна Марчева и Мартин Любомиров

В „Моето семейство“ гостуват Любомир Мартинов, Веселeна Марчева и Мартин Любомиров

В рубриката „Моето семейство“ гостуват Любомир Мартинов – колега журналист от БТА, неговият баща – Мартин Любомиров – анастезиолог в „Пирогов“ – Клиника „Кожни изгаряния“, пет пъти участник в експедицията до Антарктида и Веселeна Марчева – дизайнер, чиято сватба с Любомир предстои през лятото.

публикувано на 22.04.19 в 10:10

Тържественият вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим

Какви са поуките от този епизод от живота на Христос ще разговаряме с доц. Калин Михайлов – поет и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“.

публикувано на 21.04.19 в 08:35