За слабостта и силата на журналистиката

Снимка: sbj-bg.eu

Предаването днес, случайно или не, посветихме на младите и журналистиката. На тези, които сега правят първите си крачки в професията, на съвсем младите още ученици, на които може да бъде помогнато да израснат като бъдещи репортери, които да бъдат научени как да различат фактите от измислицата, които да развиват критичното си мислене, които смело да могат да задават въпроси и да търсят отговорите.

Средата, в която бихме искали това да се случва често е заглушавана и информационно задръстена, но пък се превръща в предизвикателство да я променим – всички за които е важна професията на журналиста, коректив  на политическите манипулации, на празните думи и дела, на шумното скандиране на лозунги.

Въпросът, който си задавах обаче, бе как все пак да не преливаме по тази тема от пусто в празно, защото има такава опасност, нали? Съвсем като по поръчка попаднах на един текст написан от Даниела Пенкова, озаглавен „Четвъртата власт в услуга на първите три“.   

Тръгнахме оттам, за да чуем и позицията на Габриела Андреева в рубриката „Младите в журналистиката“ и за да стигнем до току-що създадената национална платформа sCOOL Media, за която разказва Боряна Джамбазова от АЕЖ.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота сутрин в село Момчиловци

На гости в планинското село Момчиловци, което се намира в Южна България, в сърцето на Централните Родопи. Разположено е високо в планината с надморска височина от 1070-1280 м и е на 14 км от най-близкия град Смолян. Момчиловци е популярна дестинация за селски туризъм. Недалеч от него се намира ски курортът Пампорово. Наблизо е и местността..

публикувано на 19.10.19 в 08:50

Защитата на човешките права е гаранция за сътрудничество между КЗД и сродните турски институции

В края на август 2019 г. КЗД подписа меморандум за сътрудничество с омбудсмана на Турция Шереф Малкоч. След подписването на меморандума Комисията беше поканена в Република Турция за договаряне на съвместни инициативи за защита от дискриминация и съхраняване на човешките права. Доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация..

публикувано на 18.10.19 в 14:43
Анелия Торошанова, Мария Стефанова, Захари Генов, Антон Станков и Бетина Жотева

Оставката на Светослав Костов няма да реши кризата в БНР

Оставката на Светослав Костов няма да реши кризата в БНР. Така коментираха ситуацията в БНР в студиото на "Законът и Темида" Бетина Жотева, член на СЕМ; Мария Стефанова, медиен експерт, бивш председател на СЕМ, и адвокат Антон Станков, бивш съдия и бивш министър на правосъдието. Те изразиха и своите становища по отношение на ф алшивите новини и..

публикувано на 18.10.19 в 12:52
Ива Дойчинова и Златна Костова

Среща със Златна Костова в края на циганското лято

"Обещава и сребро, и злато – Циганското лято"  – финалът на стихотворението "Циганско лято" на Златна Костова е добро начало за срещата с нея в рубриката "Главен герой" на "Нашият ден". Тя се пада на датата на имения ѝ ден, а Златна е от хората, които не просто напълно отговарят на името си, ами и му придават допълнителен блясък. Преводачка на пиеси,..

публикувано на 18.10.19 в 10:57

Поход на свободата срещу трафика на хора

Трафикът на хора е зловеща реалност, за която смятаме, че се случва някъде далеч от нас. Приемаме, че животът ни се е сложил така, че рискът да бъдем отвлечени, подмамени от фалшива обява за работа или от близък човек за нас не съществува. По болезнената тема за трафика на хора в студиото на "Нашият ден" Любомира Константинова разтоваря с Мартин..

публикувано на 17.10.19 в 12:54