За слабостта и силата на журналистиката

Снимка: sbj-bg.eu

Предаването днес, случайно или не, посветихме на младите и журналистиката. На тези, които сега правят първите си крачки в професията, на съвсем младите още ученици, на които може да бъде помогнато да израснат като бъдещи репортери, които да бъдат научени как да различат фактите от измислицата, които да развиват критичното си мислене, които смело да могат да задават въпроси и да търсят отговорите.

Средата, в която бихме искали това да се случва често е заглушавана и информационно задръстена, но пък се превръща в предизвикателство да я променим – всички за които е важна професията на журналиста, коректив  на политическите манипулации, на празните думи и дела, на шумното скандиране на лозунги.

Въпросът, който си задавах обаче, бе как все пак да не преливаме по тази тема от пусто в празно, защото има такава опасност, нали? Съвсем като по поръчка попаднах на един текст написан от Даниела Пенкова, озаглавен „Четвъртата власт в услуга на първите три“.   

Тръгнахме оттам, за да чуем и позицията на Габриела Андреева в рубриката „Младите в журналистиката“ и за да стигнем до току-що създадената национална платформа sCOOL Media, за която разказва Боряна Джамбазова от АЕЖ.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Мира Христова, Станислава Николова, Веселин Боришев и Габриела Василева

Часът на Истината

Цветовете и виното нахлуват като символи в сюрреалистичен радиосюжет с участието на: фоторепортера Веселин Боришев с новия му проект chicklit365, художничката Станислава Николова – Стаси, и организатора събития Габриела Василева – Габи, със сбъднатата им мечта да бъдат част от dalivino.bg. В една от междинните сцени на сцената излиза психотерапевтът..

публикувано на 20.02.19 в 15:25

Харалан Александров: Не можем да мислим за социалната справедливост извън контекста на културата и историята

В международния ден на социалната справедливост в студиото на „Нашият ден“ водещата Ива Дойчинова поставя въпроса за социалната справедливост към своя гост доц. Харалан Александров, преподавател в Нов български университет и член на настоятелството на Институт „Отворено общество“, и слушателите, които активно се включват в разговора. Доц. Александров..

публикувано на 20.02.19 в 12:52
Ива Дойчинова и Кирил Калев в студиото на

Кирил Калев представя в „Нашият ден“ човека проф. Минко Балкански

Известно е, че българската култура е създала множество незабравими образи на майката, същевременно произведенията, посветени на бащата, не са твърде много. Дори от тази гледна точка книгата на проф. Минко Балкански „Завет – писмата на баща ми“ е интригуваща и важна.  Чрез нея големият ни учен отдава почит на баща си. Писмата, които Миню Балкански пише на..

публикувано на 20.02.19 в 11:13

Мисия ранно детско развитие

В това издание на рубриката „Радиоавтограф“ на предаването „Семейно радио“ ви срещаме с Десислава Алексиева. Тя е приятен и интересен събеседник, занимава се с много неща и е трудно да бъде представена на кратко. Завършила е полска и английска филология, а в момента прави магистратура по психология. Така книгите и четенето се превръщат в голяма нейна..

публикувано на 19.02.19 в 11:30
Женска певческа група с ръководител Пауло Генов

Село Равно поле – познато и непознато

Само на 17 км от центъра на столицата се намира село Равно поле. Може би с изненада ще научите, че в селото и около него има множество минерални извори с вода подобна на тази в Горна баня и все пак с различен състав. Тук е и най-голямото голф игрище в страната, нали полето е равно тъкмо подходящо за практикуване на този спорт, пък и ползването на..

публикувано на 19.02.19 в 09:30