Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български изпълнители: Иванка Нинова

Иванка Нинова
Снимка: личен архив

С партията на Еболи от „Дон Карлос“ на Верди Иванка Нинова дебютира на сцената на Софийската опера. Явява се на конкурс заедно с още седемдесет и шест певци. На третия тур остават десет, от които само трима са допуснати до спектакъл. Тя избира „Дон Карлос“. „А това не е за всяка уста лъжица – ми казаха. Още ти е рано, не можеш да тръгнеш с нея. Избери си нещо друго“. Тя не избира друго. Прослушва я още веднъж диригентът Иван Маринов и й определя дата. На сцената е заедно с водeщи солисти на театъра – Стефан Еленков, Стефка Евстатиева, Никола Василев и Константин Янков. „Тази роля ми даде увереност, че мога да се справя с трудните неща. Даде ми заряд, който не ме е напускал и до днес, даде ми едно щастие да съм на сцената и любов към операта, която ще приключи, когато си отида от този свят“.
На сцената на Софийската опера тя изпълнява още Азучена от „Трубадур“, Амнерис от „Аида“, Фенена от „Набуко“, Прециозила от „Силата на съдбата“, Федерика от „Луиза Милер“  на Верди, Кармен на Бизе, Сузуки от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини.
„Много обичах ролите, в които се страда“ – казва Нинова.
Иванка Нинова е родина през 1959 г. в гр. Видин. Завършва музикалното училище в Плевен при Дора Гложенска, а след това Музикалната академия „П.Владигеров“ в София, при проф. Лили Стефанова. От 1989 г е солиска на Софийската опера.
Носител е на няколко награди и признания: на конкурса "Вердиеви гласове" в Бусето, Италия (1989) става носител на звание "Финалист-лауреат" и най-добър мецосопран на конкурса.
Иванка Нинова има богат кантатно – ораториален репертоар. Участва в първите изпълнения за България на “Реквием” на Дворжак”, “Пролетна симфония” на Бритън, “Песни” на Икума Дан, “Симфония №2” на Тъпков. Пяла е в Реквием на Моцарт и на Верди, който е й е любим, „Стабат матер“ на Перголези и Росини, Симфония №9 на Бетовен, „Месия“ на Хендел и др.
Гостувала е и в други оперни театри на България, както и е канена за солист на Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, филхармониите на Русе, Пловдив, Плевен, Враца, Видин, Стара Загора, Разград.
От 1992 г. преподава оперно пее в Софийската музикална академия първо като асистент на проф. Лили Стефанова, а след това и със самостоятелен клас. От тази година тя вече е професор.
В звуковия файл може да чуете още интересни неща, които разказа Иванка Нинова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25