Утопии

Снимка: @stubelgallery

В столичната галерия „Стубел“ се откри втората част на кураторския проект на Юлиана Текова, озаглавен „Не-места на утопията“. Участници в изложбата са Анжела Терзиева, Гълъб Гълъбов, Димитър Яранов, Елеонора Терзиева, Константин Костов, Марта Райхел, Мими Добрева, Трендафила Трендафилова и Юлиана Текова.
„Макар да е възможно да бъдат такива, утопиите не са конкретни географски места, те са по-скоро виртуални. Интересувам се от утопията като препратка и към бъдещето, и към миналото“, споделя пред радио „Христо Ботев“ Юлиана Текова. Първата част на проекта се откри през април месец миналата година в галерия „София-прес“.


Тъй като и самият акт на създаване на изкуство е утопичен, темата автоматично се превръща и в много лична – това доказват и представените произведения в галерия „Стубел“. Всеки от авторите интерпретира по свой начин и в широки граници тази идея за виртуалното, съвършеното, недостижимото, търсейки и себе си в този процес. По думите на Текова, самият акт на творене е излизане от реалността и навлизане в един друг свят, където се създават творби с неясно бъдеще, и именно в това се състои неговата ценност. Утопията може да представлява и стремеж за достигане на това, което е отвъд видимото, еднообразното и въобще реалното, обективното.
Самото заглавие на проекта е игра на думи - по дефиниция утопия (oт гръцки οὐ„не“ и τόπος „място“) означава „не място” или „никъде”. „От представите за Райската градина, „Държавата” на Платон, пасторалната идилия на Аркадия, от социалните и икономически утопии през XIX век до днешните футуристични идеи за технологичното ни бъдеще на безсмъртни хибриди, плод на генно инженерство, създаване на раса от суперхора, обитаване на други планети, тази идея  не спира да предизвиква въображението“, пише още кураторката в текста, съпровождащ изложбата, която може да бъде разгледана в галерия „Стубел“ до 1 март.