Фолклор и композиторско творчество – три различни точки на света – Аржентина, Великобритания, България

Марин Големинов
Снимка: личен архив

Аржентинецът Луис Хианео е от поколението композитори, които консолидират националната музика с високите естетически стандарти на европейската музика от началото на ХХ в. Влиянията са взаимни: Европа дава, но и получава импулс от богатата презокеанска музика. Фолклорът в музиката на това поколение е пъстра смесица от различни фолклорни диалекти: на пампата, на космополитната столица, изпълнена с имигранти, на Андите, музика на креолите, на гаучос... Музика, изпълнена с открита емоционалност.За разлика от музиката на Бенджамън Бритън, върху която фолклорът също оставя отпечатък.
Бенджамън БритънБритън цял живот се интересува от народната музика на Островите, оставя 8 сборника с фолклорни аранжименти от Британските острови и Франция. Тези песни са простички, нежно-деликатни, в тях специфичната образност е фино загатната.
За Марин Големинов епохата „Нестинарка“ синтезира творческите стимули в цялото му творчество: дълбок интерес към българската старина, събрана в богатия фолклор, в епоса. Лаконизъм, изтънченост, яснота в разгръщане на линии и тембри – това характеризира стилистиката на големия композитор, основана на специфичния прочит на фолклора, на старинното.

Понеделник, 18 февруари, от 17.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иван Ланджев, Митко  Новков и проф. Георги Каприев (отляво надясно)

По-различният ХХ век в писмата между Алберт Айнщайн и Макс Борн

Историята понякога кристализира по-ярко в лични разговори, в разменени мнения, в неангажирана кореспонденция, отколкото в официални документи и изказвания. Особено когато тази неангажираност се открива в писма на гении, които освен всичко друго, вземат отношение и по актуални им политически колизии, сблъсъци и събития. Такава е в кореспонденцията между..

публикувано на 22.05.19 в 17:05

Десети юбилеен поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”

За десети пореден път програма „Христо Ботев” на БНР организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение. По традиция се връчват първа, втора и трета награда и една специална за млад автор, но се е случвало през годините наградените да са повече от четирима. Тази година в продължение на малко повече от месец получавахме писма с поетични творби на..

публикувано на 22.05.19 в 16:27
Емил Величков, Катрин Филипова, Александър Донков,  Даниела Иванова, Даниела Цанкова и Лилия Старева (отдясно наляво)

„В добра глава, сто ръце“

Миналата седмица под това мото-поговорка фондация „Детето и фолклора“ и НЧ „Роден край – 1931“ проведоха между класовете на столичното училище „Марин Дринов“ състезание за български народни пословици и поговорки. В предаването „Познати и непознати“ срещнахме слушателите с малките умници, с техните учителки Даниела Иванова и Даниела Цанкова, както и с д-р..

публикувано на 22.05.19 в 13:04
Остромировото евангелие (1056-1057 г.), най-старият запазен руски препис от старобългарски оригинал на Евангелието, в който е отразена руската редакция на старобългарския език

Пътищата на българските букви и старобългарския език по чужди земи

Глаголицата, създадена от светите братя, и кирилицата, творение на техни ученици, са азбуки, съобразени с особеностите на българския солунски говор. Свещените книги са преведени от първоучителите и последователите им на български език. България на княз Борис, цар Симеон и цар Петър е благодатната страна, където книжовниците получават закрила и подкрепа,..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Сунай Алиев

Той е амбициозен млад човек, който е наясно с желанията и мечтите си и ги следва неотклонно – стъпка по стъпка. Любопитството и стремежът да познае собствените си граници изпращат Сунай Алиев за няколко месеца в далечна Бразилия. В момента той е втора година докторант в направление „Сигурност във виртуалната и добавена реалност“ в Шуменския университет..

публикувано на 20.05.19 в 17:05