Фолклор и композиторско творчество – три различни точки на света – Аржентина, Великобритания, България

Марин Големинов
Снимка: личен архив

Аржентинецът Луис Хианео е от поколението композитори, които консолидират националната музика с високите естетически стандарти на европейската музика от началото на ХХ в. Влиянията са взаимни: Европа дава, но и получава импулс от богатата презокеанска музика. Фолклорът в музиката на това поколение е пъстра смесица от различни фолклорни диалекти: на пампата, на космополитната столица, изпълнена с имигранти, на Андите, музика на креолите, на гаучос... Музика, изпълнена с открита емоционалност.За разлика от музиката на Бенджамън Бритън, върху която фолклорът също оставя отпечатък.
Бенджамън БритънБритън цял живот се интересува от народната музика на Островите, оставя 8 сборника с фолклорни аранжименти от Британските острови и Франция. Тези песни са простички, нежно-деликатни, в тях специфичната образност е фино загатната.
За Марин Големинов епохата „Нестинарка“ синтезира творческите стимули в цялото му творчество: дълбок интерес към българската старина, събрана в богатия фолклор, в епоса. Лаконизъм, изтънченост, яснота в разгръщане на линии и тембри – това характеризира стилистиката на големия композитор, основана на специфичния прочит на фолклора, на старинното.

Понеделник, 18 февруари, от 17.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“: Бела Барток и идеята за националното

В предаването „Звукови хроники“ на 21, 28 октомври и 4 ноември от 17.30 часа ще звучат камерни и симфонични произведения, аранжименти за пиано, за глас и пиано от Бела Барток. Творчеството на Бела Барток (1881-1945), един от най-значимите композитори от първата половина на ХХ в., е неразривно свързано с народната музика. Творческите му позиции се..

публикувано на 20.10.19 в 16:10

Не слука, а наука. И много работа!

Новият сезон за едър дивеч бе открит и първите успехи вече са факт. Но освен за добра организация и ловджийски майсторлък те говорят и за работата, свършена от хората през годината. Защото, както ни каза един опитен човек от Сопот – ловът не е слука, той е наука. Заради това в началото на големите излети разпитваме за подготовката, за надеждите и за..

публикувано на 18.10.19 в 16:35
Участници в V Международен конгрес на биоразнообразието в София

V Международен конгрес по биоразнообразие

Петият международен конгрес по биоразнообразие се проведе от 11 до 13 октомври в Биологическия факултет на Софийския университет. Конгресът беше посветен на решаването на проблемите, свързани с евро-средиземноморското опазване на животински и растителни видове, както и на налагащите се промени в досегашното каталогизиране на животни и растения с оглед на..

публикувано на 17.10.19 в 17:15

Какво знаем и не знаем за император Константин Велики

Канонизираният за светец, обявен и за равноапостолен, Константин Велики се смята за основател на Църквата ни. Съдбата на Константин обаче не е популярна, а тя е удивителна и поучителна. Причината е, че каноничният му профил, който е изваян през столетията, е най-вече в полза на християнската доктрина, за сметка на истинския му характер и историческо..

публикувано на 16.10.19 в 17:15

Eзиците на коренните жители на Канада и Аляска

Езиците на северноамериканските индианци са близо 300, повечето принадлежат към 29 семейства, а 27 са неопределени или изолирани според някои класификации. Опитите за класифицирането им започват в първите десетилетия на 19-и век и търпят корекции и преразглеждания. Доста по-късно започва промяната в отношението на потомците на европейските завоеватели на..

публикувано на 16.10.19 в 08:40