Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две предавания с юбилей


ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Оскар

Очите на дете…

Поетично начало на сериозен разговор, посветен на прозаични теми, свързани с детското здраве и в частност – със зрението. Нашият гост проф. Александър Оскар постави акценти върху вродените и придобитите очни проблеми, върху ролята на наследствения фактор и заостри вниманието на родителите какво да наблюдават и какви грижи да полагат за детското..

публикувано на 19.03.24 в 08:30

Идеите на Неофит Бозвели и Емануил Васкидович за книжовния език и стил

Произведението "Славеноболгарский предручний послателник за наставление на болгарските юноши" е част от учебно пособие (ученическа "енциклопедия") "Славяноболгарское детеводство", отпечатано през 1835 г. и включващо поредица от учебници по аритметика, граматика, география и нравственост. По това време двамата автори са учители в Свищов...

публикувано на 18.03.24 в 13:10

За кого е предназначена горската педагогика

Дисциплината "Горска педагогика" е част от обучението на бъдещите лесовъди и курс за практикуващите професията, който се провежда от 10 години в Лесотехническия университет в София. "Горската педагогика е екологично образование за гората, като нейната цел е да повишим знанията и разбиранията на обществото за същността и богатството на горските..

публикувано на 17.03.24 в 09:35

Какви са предимствата на дислексията?

Дислексията се определя като разстройство на ученето, при което се изпитва затруднения при четенето поради проблеми с идентифицирането на речевите звуци и асоциирането им с писмени знаци, свързването им в думи, тоест има неразбиране на кодирането на езика и декодирането на писмената реч. Тоест детето не осмисля, трудно запомня или не успява да започне..

публикувано на 15.03.24 в 17:20
Габриела Руменова

Генеративният AI е акцентът на Световния ден на потребителите за 2024 г.

Присвояването от генеративен изкуствен интелект на самоличност на популярни лица от телевизионния екран, артистичния свят и политическата сцена, както и на авторитети в медицинските и други науки е все по-често срещано и познато събитие в световен мащаб, но и от българската действителност. Зложелатели "превземат“ образи и гласове на артисти, политици,..

публикувано на 15.03.24 в 15:00