Една майка търси дъщеря си, но… къде са институциите и държавата

Снимка: pixabay.com

Даниела Седмакова е майка на седемгодишната Мария, която е в неизвестност от 24 август 2018 г. Тя е била изведена от дома й в град София, кв. „Динабад“, където през последната година е живяла с баща си Христо. По думите на майката бащата я укрива, за да не може да бъде изпълнено съдебно решение на Софийски градски съд от май 2018 г., потвърдено от Софийски апелативен съд на 21 август 2018 г., с което детето трябва да бъде предадено на майката и върнато в Англия като страна на обичайно местоживеене.

„Семейството ми живее в Англия от 2008 г. С течение на времето отношенията ни с Христо се влошиха, аз не работех, грижех се за детето ни и бях финансово зависима от него. Христо се превърна във вечно недоволен и изключително контролиращ човек. Започна да става агресивен, след като думите му вече нямаха въздействие върху мен. След лятната ваканция през 2013 г. аз пожелах да остана с детето при родителите ми в България временно, докато преразгледаме отношенията си…“

Това сподели Даниела Седмакова в ефира на „Законът и Темида“. В звуковия файл ще чуете продължението на нейната лична история, а също така коментарите на Йордан Тодоров, председател на Фондация за защита правата на децата, на адвокат Васил Попов от Пловдив и на експрокурора, адвокат Захари Генов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мишел Обама на източната поляна на Белия дом, където зася и поддържаше зеленчукова градина

Какво има да ни каже Мишел Обама

Мишел Обама е една от най-влиятелните жени в света. Всичко, което тя прави, говори или носи във формата на златисти ботуши "Баленсиага", предизвиква отзвук в световните новини. Мишел Обама вероятно е най-обичаната първа дама на Щатите след Елинор Рузвелт. Заедно със съпруга си Барак двамата са дефиниция на онова, което медиите наричат power couple..

публикувано на 23.10.19 в 11:54
Анелия Велинова, Михайлина Павлова и Владислав Кацарски в студиото на програма „Христо Ботев“

„Брайл ФМ“ или как да реализираш мечтите си

Радио „Брайл ФМ“ е проект на Фондация за информационен обмен и обслужване на слепи и инвалиди „Равностойно партньорство“ - София. Вече пет години (излъчването му започва на 28 ноември 2014 г.) това е единственото българско социално радио. Радиото се разпространява в интернет среда, излъчването му трае 24 часа ежедневно, като няма ограничения в сферите и..

публикувано на 23.10.19 в 11:41

„Феминизмът през мъжките очи“ – филм на Петя Плачкова

„Какво е феминизмът в 21-ви век?“ и “Как се възприема феминизмът от мъжете?“ са въпроси, които създават пространство за дебати и провокират допълнителни въпроси. Господстващата дезинформация, която често е в дъното на много от проблемите ни, спомага за злоупотребата с думата „феминизъм“.   Този проблем може да бъде разрешен само и единствено с..

публикувано на 23.10.19 в 11:25

Инициатива „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“

Как признанието и успехът могат да се сбъднат на родна земя? Стопанският факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и представители на бизнеса заедно създадоха инициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“.  Тя цели да промотира, че младите хора в България могат да имат живота и кариерата, която искат, там, където искат да..

публикувано на 22.10.19 в 11:02
Емил Джасим, Ива Дойчинова и Иван Игов

Вродена или култивирана: Къде е проблемът с омразата

Толерантни ли сме като общество или напротив – недоверчиви, мнителни и зле настроени към всеки, който не е като нас. Как съчетаваме грижата за близки и не толкова близки хора с актовете на насилие? В исторически план имаме достатъчно примери за прояви на толерантност и хуманизъм, в същото време периодично ставаме свидетели на изблици на агресия, които ни..

публикувано на 22.10.19 в 10:55