Една майка търси дъщеря си, но… къде са институциите и държавата

Снимка: pixabay.com

Даниела Седмакова е майка на седемгодишната Мария, която е в неизвестност от 24 август 2018 г. Тя е била изведена от дома й в град София, кв. „Динабад“, където през последната година е живяла с баща си Христо. По думите на майката бащата я укрива, за да не може да бъде изпълнено съдебно решение на Софийски градски съд от май 2018 г., потвърдено от Софийски апелативен съд на 21 август 2018 г., с което детето трябва да бъде предадено на майката и върнато в Англия като страна на обичайно местоживеене.

„Семейството ми живее в Англия от 2008 г. С течение на времето отношенията ни с Христо се влошиха, аз не работех, грижех се за детето ни и бях финансово зависима от него. Христо се превърна във вечно недоволен и изключително контролиращ човек. Започна да става агресивен, след като думите му вече нямаха въздействие върху мен. След лятната ваканция през 2013 г. аз пожелах да остана с детето при родителите ми в България временно, докато преразгледаме отношенията си…“

Това сподели Даниела Седмакова в ефира на „Законът и Темида“. В звуковия файл ще чуете продължението на нейната лична история, а също така коментарите на Йордан Тодоров, председател на Фондация за защита правата на децата, на адвокат Васил Попов от Пловдив и на експрокурора, адвокат Захари Генов.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Дойчинова, Димитър Дилчев и Юлия Иванова (отляво надясно)

Проекта на „ПоДлезно“ предлага решения за Студентски град

Темата за Студентски град стана предмет на разговор в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ с участието на Димитър Дилчев, кмет на район Студентски, и Юлия Иванова от фондация „ПоДлезно“, събрала група млади хола, с идеята да облагородят градската среда, като се започне с мръсните подлези, а сега са се насочили към средата за живеене на..

публикувано на 22.03.19 в 11:10

С концерт на Детския радиохор в Първо студио на БНР с ще бъде отбелязана 12-годишнината на фондация „Искам бебе“

Радина Велчева от фондация „Искам бебе“ , която става на 12 години, беше гост на Ива Дойчинова в „Нашият ден“ за да говорят за наградите „Ангели на благодарността“ и концерта на Детския радиохор в Първо студио на БНР, който ще се състои на 25 март – Благовещение, една много символична дата, която е свързана с каузата на фондацията. Ива Дойчинова..

публикувано на 22.03.19 в 10:55

Фондация „Миню Балкански“ организира Пролетна школа по музикална култура и изкуства

В първия пролетен ден в „Нашият ден“ с диригента на хора на Старозагорската опера Младен Станев разговаряхме за това как да научим децата да се занимават с изкуство и да имат вкус към музиката, защо е важно това, къде могат да го правят през предстоящата априлска ваканция и защо в Япония учениците имат всекидневни занимания с изобразително изкуство и..

публикувано на 22.03.19 в 09:40

Незаконно отсеченото дърво

Незаконно отсеченото дърво е главен герой в „Нашият ден“ и в разказите на хора от цялата страна, с които срещаме слушателите в Международния ден на горите. Повече в звуковия файл.

публикувано на 21.03.19 в 11:25

За кожата на едно животно

В „Нашият ден“ разговаряме с Петя Алтимирска, председател на инициативния комитет на Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България , в деня на откриването на изложбата „Влиянието на фермите за ценни кожи“. Изложбата е част от информационна кампания, насочена към народните представители, медиите и всички влиятелни..

публикувано на 21.03.19 в 10:50