Между прокоба и голгота

„Легнала фигура“, материал - дърво (слива)
Снимка: gallerycontrast.com

В галерия „Контраст“ големият наш художник, скулпторът Борис Гондов е разположил новата си изложба със заглавие: „Между Прокоба и Голгота“. Експозицията включва над 20 пластики от бронз и дърво, както и 30 рисунки, някои от които на времето академик Светлин Русев нарече „Неръкотворни рисунки“. „Майстор на естетичния пластичен израз, независимо в какъв материал и коя тема разработва, Борис Гондов е завладяващ с въздържаната си експресия, великолепни рисунки и пластики“ – казва за неговото изкуство професор Аксиния Джурова.
Сега те разкриват какво е за художника човешкото битие „Прокобата на човека е Житието, Битието и Страданието, Голгота е самата гибел, но накрая идва Възкресението – Истината, защото същността на цялото християнство е Истината“ – казва той.
Какво още го вълнува в неговото дългогодишно творчество – често претворява в изкуството си образа на ангелите, също така образа на Жената – вечната и святата, с птица в скута или изваяна в една ритуална, източена поза, която респектира с внушението и въздействието си. Борис Гондов напоследък доста работи скулптури от дърво, защото харесва естествения цвят и „живата“ същност на един такъв природен дар – липа, череша, сливово дърво, орех и други, които въздействат със своята естественост и сила. Борис Гондов през годините, когато е имало обществени поръчки, е автор на много монументални паметници – мемориала „Самуиловата крепост“ в Петрич или паметника на Владимир Димитров-Майстора в Кюстендил и още много. Скромен и много личен, вглъбен човек, не шумен и заявяващ себе си по различни поводи, той е истински труженик на попрището на това изкуство, всеотдаен и мъдър. Човек ще го срещне всеки божи ден на спирката на Патриарх Евтимий и Графа, отиващ към своето ателие да работи и рисува неуморно.