Концерт с творби от Румен Бальозов

Петък, 22 февруари, от 19.20 часа, по програма „Христо Ботев“

Румен Бальозов
Снимка: личен архив

Той ни напусна на 27 януари. Един от най-интересните и обичани композитори от поколението, родено в 1949 г.
Беше нестандартна личност с всестранни интереси и извънредно богата обща култура. Остави оригинално творчество, което отразява неговата нестандартност, необичанйна жизненост и оптимизъм. Творчество, в което се „чува“ вроденото му усещане за театър и живопис, преплитат се по забавен начин различни стилове, автори, жанрове, епохи. Това е естетска наслада от познаването и боравенето с бездна от култури и музика. Музика, изпълнена с образи, чудато и майсторски „нарисувани“ от различни тембри, ритмики, тоналности, от технологични похвати – стари и нови, които Румен съвършено познаваше.
В концерта са включени творби от почти всички творчески периоди на Румен Бальозов, изпълнени от музиканти, които го обичаха и ценяха творчеството му: диригентите Васил Казанджиев, Георги Димитров, Георги Нотев; челиста Венцеслав Николов, Йълдъз Ибрахимова, пианиста Радослав Николов и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Евелино Пидо

Евелино Пидо дирижира бляскави солисти в „Роберт Дяволът“ на Майербер в Брюксел

В началото на април Кралският театър „Ла Моне“ в Брюксел предложи на оперните любители впечатляващата и рядко изпълнявана опера на Джакомо Майербер „Роберт Дяволът“. Тя бе изпълнена в концертен формат на втори и пети април в Двореца на изящните изкуства BOZAR. Майербер написва творбата в стила на „Гранд опера“, а за основа на либретото на Йожен Скриб и..

публикувано на 19.05.19 в 12:35

Красива и пищна постановка на „Анна Болейн“ от Доницети в Лиеж

Белкантова музика звуча през април в Кралската опера на Валония в Лиеж с пет спектакъла на „Анна Болейн“ от Гаетано Доницети. Написана върху поетичния текст на бележития либретист Феличе Романи, двайсет и деветата опера е първият безспорен шедьовър на видния италиански композитор. „Анна Болейн“ засиява на оперния небосклон на 26 декември 1830 в миланския..

публикувано на 19.05.19 в 12:00
Ленард Коен

Мода 2

Модата, облеклото, модните атрибути и аксесоари: шалове, бижута, шапки, очила, обувки – отново е тема в „Изпята поезия”, предаването за песенна лирика, от което политат различни истории: с ироничен текст на Александър Петров чуваме Цветан „Чочо“ Владовски да пее, че понякога „И кралят ходи бос“, а Стиви Уинуд , Stevie Winwood (аристократ на британския..

публикувано на 19.05.19 в 08:30

В памет на Мария Венцеславова – сопран (6 юни 1943 - 30 април 2019)

На 30 април, малко преди да навърши 76 години, си отиде Мария Венцеславова. Нека е светла паметта ѝ. Легендарна оперна звезда на град Русе от втората половина на ХХ век с изключителен глас, ярка артистичност, безспорна музикалност и интелигентност, с великолепни певчески и актьорски постижения в най-големите сопранови партии. Освен незабравимата ѝ Тоска..

публикувано на 19.05.19 в 08:05

Сценичните партньорства на Михаил Светлев

Той пази спомените си – афиши, снимки, записи и не пропуска повод да ги сподели – плакати от гостувания на най-големите оперни сцени, фотографии с най-великите певци на XX в. Един от малкото певци, които съхраняват тъй подреден архив. Радва се на всяка възможност да се завърне в България. Преди няколко години се срещнахме. Донесе записи от спектакли,..

публикувано на 18.05.19 в 08:15