„Василе, младо даскалче”: Памет и песни за Левски в село Войнягово, Карловско

Преди 155 години Апостолът е главен за учител в нашето село. Знаем интересни легенди и пеем любимите му песни, казва секретарят на читалището Цонка Дамянова

3
Училището-музей на Васил Левски в двора на църквата „Св. Димитър” в с. Войнягово

Песните, свързани с живота и революционното дело на Васил Левски, отразяват един сантиментален щрих от неговата биография. Безспорна е любовта на Апостола към народната песен, несъмнена е и дарбата му на певец. Това подчертават всички негови изследователи – Иван Унджиев, Стефан Каракостов, Димитър Страшимиров, както и съвременните историци. Днес не разполагаме със специално изледване върху песните, които Левски е пял. В редица исторически трудове и документи е отделено място за неговите музикални способности. През 1987-1988 г. акад. Николай Кауфман и Димитър Стойнов публикуват студия в „Българско музикознание”, която разглежда песните, съпътствали живота на великия българин – народни и революционни, църковни песнопения. Авторите казват, че песните от неговия роден край заемат централно място в богатия му репертоар, но е трудно да се установи влизат ли например хороводни, обредни, седенкарски и др. Кои е предпочитал – градските или селските, с бързи или бавни мелодии? До нас са достигнали онези песни, които сподвижници на Левски и негови близки сочат в спомените си като любими или изпълнявани от него при различни случаи, както и песенни текстове, записни в личния му бележник.
Преди 155 години на 23 април 1864 г. (Гергьовден по стар стил) Васил Левски е главен за учител в село Войнягово, Карловско. „В какво точно се изразява неговата дейност в селото е трудно да се установи, тъй като не разполагаме с никакви документални свидетелства. Запазени са мемоарни податки на част от неговите ученици и всичко останало се основава на легенди и митове, които се предават от поколение на поколение“, казва историкът проф. Пламен Митев. С особена почит към Апостола жителите на с. Войнягово са изградили легендарни сюжети, възпяли са делата му в песни. Войняговци са запазили спомени за певческите изяви на Дякона по тлаки, сватби и седенки. Неговите любими песни днес изпълняват местни изпълнители, а легендите разказва секретарят на читалището Цонка Дамянова, уредник на училището-музей на Васил Левски във Войнягово.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Hashima – белградски авангарден джаз в Първо студио на БНР

„Hashima е необичайно сливане на класицизъм, балкански фолклорни форми, авангардна гюрултия и лиризъм“ – Томас Конрад (JazzTimes) След като през последната петилетка, ние „Аларма Пънк Джаз“ , имахме честта да ви представим на живо в Първо студио на БНР почти всички водещи имена на новия сръбски авангард / джаз – Eyot (неколкократно), Naked..

публикувано на 20.05.19 в 18:05
Зорница Радионова и проф. Йосиф Радионов

Йосиф и Зорница Радионови отбелязват с концерт 20 години творчески тандем

Вече 20 години един от изтъкнатите ни цигулари проф. Йосиф Радионов и съпругата му пианистката Зорница Радионова са заедно на сцената. И двамата са завършили Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ - единият с цигулка, другият – с пиано. Лауреати са на много отличия. Дуото има участия в множество концертни рецитали у нас и в повечето..

публикувано на 20.05.19 в 15:50
Евелино Пидо

Евелино Пидо дирижира бляскави солисти в „Роберт Дяволът“ на Майербер в Брюксел

В началото на април Кралският театър „Ла Моне“ в Брюксел предложи на оперните любители впечатляващата и рядко изпълнявана опера на Джакомо Майербер „Роберт Дяволът“. Тя бе изпълнена в концертен формат на втори и пети април в Двореца на изящните изкуства BOZAR. Майербер написва творбата в стила на „Гранд опера“, а за основа на либретото на Йожен Скриб и..

публикувано на 19.05.19 в 12:35

Красива и пищна постановка на „Анна Болейн“ от Доницети в Лиеж

Белкантова музика звуча през април в Кралската опера на Валония в Лиеж с пет спектакъла на „Анна Болейн“ от Гаетано Доницети. Написана върху поетичния текст на бележития либретист Феличе Романи, двайсет и деветата опера е първият безспорен шедьовър на видния италиански композитор. „Анна Болейн“ засиява на оперния небосклон на 26 декември 1830 в миланския..

публикувано на 19.05.19 в 12:00
Ленард Коен

Мода 2

Модата, облеклото, модните атрибути и аксесоари: шалове, бижута, шапки, очила, обувки – отново е тема в „Изпята поезия”, предаването за песенна лирика, от което политат различни истории: с ироничен текст на Александър Петров чуваме Цветан „Чочо“ Владовски да пее, че понякога „И кралят ходи бос“, а Стиви Уинуд , Stevie Winwood (аристократ на британския..

публикувано на 19.05.19 в 08:30