„Василе, младо даскалче”: Памет и песни за Левски в село Войнягово, Карловско

Преди 155 години Апостолът е главен за учител в нашето село. Знаем интересни легенди и пеем любимите му песни, казва секретарят на читалището Цонка Дамянова

3
Училището-музей на Васил Левски в двора на църквата „Св. Димитър” в с. Войнягово

Песните, свързани с живота и революционното дело на Васил Левски, отразяват един сантиментален щрих от неговата биография. Безспорна е любовта на Апостола към народната песен, несъмнена е и дарбата му на певец. Това подчертават всички негови изследователи – Иван Унджиев, Стефан Каракостов, Димитър Страшимиров, както и съвременните историци. Днес не разполагаме със специално изледване върху песните, които Левски е пял. В редица исторически трудове и документи е отделено място за неговите музикални способности. През 1987-1988 г. акад. Николай Кауфман и Димитър Стойнов публикуват студия в „Българско музикознание”, която разглежда песните, съпътствали живота на великия българин – народни и революционни, църковни песнопения. Авторите казват, че песните от неговия роден край заемат централно място в богатия му репертоар, но е трудно да се установи влизат ли например хороводни, обредни, седенкарски и др. Кои е предпочитал – градските или селските, с бързи или бавни мелодии? До нас са достигнали онези песни, които сподвижници на Левски и негови близки сочат в спомените си като любими или изпълнявани от него при различни случаи, както и песенни текстове, записни в личния му бележник.
Преди 155 години на 23 април 1864 г. (Гергьовден по стар стил) Васил Левски е главен за учител в село Войнягово, Карловско. „В какво точно се изразява неговата дейност в селото е трудно да се установи, тъй като не разполагаме с никакви документални свидетелства. Запазени са мемоарни податки на част от неговите ученици и всичко останало се основава на легенди и митове, които се предават от поколение на поколение“, казва историкът проф. Пламен Митев. С особена почит към Апостола жителите на с. Войнягово са изградили легендарни сюжети, възпяли са делата му в песни. Войняговци са запазили спомени за певческите изяви на Дякона по тлаки, сватби и седенки. Неговите любими песни днес изпълняват местни изпълнители, а легендите разказва секретарят на читалището Цонка Дамянова, уредник на училището-музей на Васил Левски във Войнягово.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Група от Ниш с концерти у нас

Сръбската инструментална пост-рок група There идва у нас за поредица от три концерта. Поканата е от сдружението за съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship. There са част от богатата алтернативна сцена на Ниш, като през миналата година направиха своя дебют на престижния межународен джаз фестивал Нишвил в родния си град. Първото участие на..

публикувано на 21.03.19 в 15:14
Пламен Джуров и Софийски солисти

Директно от Русе - концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ (първа част)

Директните излъчвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължава с първа част от концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, солисти: Минчо Минчев – цигулка, Николай Минчев – цигулка, Красимир Щерев – акордеон и Георги Василев – китара. В програмата ще звучат: Едвард Григ – Струнен..

публикувано на 21.03.19 в 08:25
Кристоф Барати

Запис от концерта на Кристоф Барати и Радиосимфониците свирят музика с духа на Унгария

По повод националния празник на Унгария – 15 март – Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент Марк Кадин подготвиха програма, пропита от унгарски дух. Прозвучаха „Унгарски марш“ от Ектор Берлиоз, Концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух, Симфоничната поема „Празнични звуци“ от Ференц Лис и Сюита из балета „Чудният..

публикувано на 20.03.19 в 15:22

Очаква ни XXII издание на фестивала за клавирна музика „Пианисимо“

В своето поредно издание Международният фестивал за съвременна клавирна музика „Пианисимо“ отново ще представи пъстра и разнообразна програма. Любителите на единствения форум в България, изцяло посветен на съвременната музика ще имат възможността да видят и чуят изтъкнати музиканти от Армения, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Люксембург, Малта,..

публикувано на 20.03.19 в 12:49

Европейският музикален фестивал, 2019 се открива с концерт, посветен на Панчо Владигеров

С почит към 120-годишнината на композитора Панчо Владигеров ще започне Европейският музикален фестивал, който се открива на 21 март в зала „България“. Софийската филхармония ще се представи с цикъла „Българска и световна класика“, а на сцената, редом с музикантите на филхармонията ще излязат забележителният виртуоз Марио Хосен (цигулка) и диригентът..

публикувано на 20.03.19 в 09:15