Обичам българската музика

И тази година на 3 март Концертен комплекс „България“ става домакин на музикалния маратон под надслов „Обичам Българската музика“. Близо 400 изпълнители ще представят шедьоври на родното музикално изкуство в камерната и голямата зали „България“. Сред изпълнителите са камерните формации „Филхармоника“, „Бела Воче“, хор „Нуша“, хор „Гусла“, хор „Ваня Монева“, групата за автентичен фолклор „Бистришките баби и внучки“, Биг бендът на БНР, формации от НМУ „Любомир Пипков“ - София, НУИ “Добри Христов”-Варна и НУМТИ “Добрин Петков”-Пловдив, НМА „проф. Панчо Владигеров“ – София, Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, детският филхармоничен хор и Софийската филхармония.
Музикалният маратон ще започне в 10 ч. сутринта с изпълнения на ученици и студенти.
От 19 ч. е симфоничният концерт на Софийската филхармония под диригентството на Славил Димитров. В програмата са включени творби от Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Веселин Стоянов и други автори.
Отново от 19.00 ч., но в камерна зала „България“ ще бъде поредният концерт от „Музиката на Европа“ този път разбира се посветен на българската музика.
Финал ще поставят солисти от Биг бенда на БНР от 20.30 ч.
И тази година водещ на събитието е актьорът и директор на Народния театър Мариус Донкин.
Отделните събития ще се проведат на кратки панели. Дневната карта е 6 лв. и важи за всички концерти. Тя може да се закупи на касата на зала „България“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Княз Фердинанд I, премиерът Александър Малинов, министри, офицери и други официални лица при обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година във Велико Търново.

22 септември - Ден на Независимостта на България

…Българският народ непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода, и, въодушевен от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на О`Бозе почившия Княз Александър, държава достойна да бъде равнопоставен член на семейството на цивилизованите народи...

публикувано на 22.09.19 в 10:45
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

6 септември - 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Днес се навършват 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич...

публикувано на 06.09.19 в 09:15
Петър и Антонина Стоянови с победителките Туче Муса и Севилай Салим от Черноочене с научния им ръководител Юлия Чортленева.

Осмокласничките от село Черноочене спечелиха Националния исторически конкурс на фондация „Ценности“

Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ „Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене си заслужиха първото място в Националния исторически конкурс. За да получат приза си лично от Петър Стоянов момичетата пристигнаха във Военния клуб в София със служебната кола, предоставена им от кмета Айдън Осман – горд от отличното им представяне...

публикувано на 24.06.19 в 09:06

2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

143 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България отбелязваме днес. В 12 часа в цялата страна ще чуем традиционния тъжен звук на сирените за две минути.

публикувано на 02.06.19 в 08:05

0700 700 33

24 часа телефонен секретар за вашите въпроси, идеи, препоръки и участие в нашите предавания и анкети. Вашето обаждане ще бъде записано. Вие се съгласявате, че БНР може да излъчи записа в ефира на своите програми или да го публикува на интернет сайта си. За повече информация относно съхраняването на записите и тяхното използване ни пишете:..

публикувано на 03.04.19 в 12:37