Вечната българска класика – пиеси за пиано от Менахем Бенсусан и Васил Божинов

Снимка: pixabay

В предаването са използвани записи от концерт, озаглавен „Страници от непозната българска музика“,  на ученици на проф. Милена Моллова през май 1999 г.  Записан е и разговор с проф. Моллова и Пенка Добрева  за това как нотите на творбите са открити и предоставени на младите пианисти.
В този разговор са споделени и планове за  бъдещи подобни открития и изпълнения.  Десет години по-късно плановете за нови открития и изпълнения все още са в сферата на надеждите. А прекрасните творби, изпълнени с ентусиазъм на този концерт, все още са в рамките на „страници из непозната българска музика“, въпреки че имат всички качества да бъдат Вечна българска класика.

Петък, 1 март, от 19.20 часаВИЖТЕ ОЩЕ

Прелюдия към „Пловдив джаз фест 2019“

Посрещам ви с изпълнение на Доналд Фейгън, финална песен в неговия авторски албум Sunken Condos, „Потъващи кондоминиуми“, 2012 г. Избирам тази пиеса, заради това, че специално за нейния запис Фейгън е поканил китариста Кърт Розенуинкъл (Kurt Rosenwinkel), който през 2019 година намира място в афиша на събитието „Пловдив джаз фест“ – четвъртия..

публикувано на 16.10.19 в 11:30
Станислав Сланев-Стенли

Стенли и рок поезията

"Това е концерт, който никога няма да се повтори", предупреди по-рано поетът Александър Петров вярната публика на българския рок. В деня на „Рок поезия – Александър Петров“ в „Нашият ден“ гостува Станислав Сланев-Стенли.  Стенли се връща към края на 80-те години, за да разкрие по какъв начин музиката е част от всичко важно, което е трябвало да бъде..

публикувано на 15.10.19 в 10:05

Любовта, без която не можем

В епизод 358 на „Трамвай по желание“ представяме златното перо на българския рок, поета Александър Петров. Повод е предстоящият на 15 октомври в НДК мегаконцерт „Рок поезия“. В студиото на БНР авторът на забележителни текстове на песни е придружаван от друга легенда – фронтмена на знаменитата група „Фактор“ Веселин Тодоров. "Това е концерт,..

публикувано на 14.10.19 в 16:16
Квартет „Адорно“ ще представи музиката на Италия

Дипломация и музика – нов цикъл на Софийската филхармония

Новият цикъл на Софийската филхармония  се провежда веднъж в месеца, във вторник. Нарича се „Дипломация и музика“ и е посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения на България с водещи европейски страни.  Първият концерт, който се състоя на 24 септември, беше посветен на музиката на Русия, а изпълнители бяха..

публикувано на 14.10.19 в 09:15
Сцена от операта „Дон Карлос“ на Верди, постановката на Фламандската опера

Сезонът на Фламандската опера започна устремно и успешно!

Интересни на събития бяха последните няколко месеца за Фламандската опера, която, както е известно, играе продукциите си в Антверпен и Гент. В края на април, на ежегодните международни оперни награди, организирани от реномираното английско списание „Опера“, Фламандската опера спечели приза за най-добра компания на годината. Театърът бе номиниран за..

публикувано на 13.10.19 в 12:05