Вечната българска класика – пиеси за пиано от Менахем Бенсусан и Васил Божинов

Снимка: pixabay

В предаването са използвани записи от концерт, озаглавен „Страници от непозната българска музика“,  на ученици на проф. Милена Моллова през май 1999 г.  Записан е и разговор с проф. Моллова и Пенка Добрева  за това как нотите на творбите са открити и предоставени на младите пианисти.
В този разговор са споделени и планове за  бъдещи подобни открития и изпълнения.  Десет години по-късно плановете за нови открития и изпълнения все още са в сферата на надеждите. А прекрасните творби, изпълнени с ентусиазъм на този концерт, все още са в рамките на „страници из непозната българска музика“, въпреки че имат всички качества да бъдат Вечна българска класика.

Петък, 1 март, от 19.20 часаВИЖТЕ ОЩЕ

Диригентът Руслан Райчев: Ръцете трябва да говорят…

В съботната вечер ще почетем един от най-харизматичните родни диригенти – Руслан Райчев, роден на 05 май 1919 година в Милано. Признаваха безспорния му професионализъм и смайваща ерудиция. Маестрото държеше много на този прословут професионализъм във всичко, до което се докосваше в работата си, защото бе учил във Виена. При Карл Бьом! Благодарение на баща..

публикувано на 25.05.19 в 08:00
Марияна Панова като Катерина Измайлова в едноименната опера на Шостакович

Не всяка детска мечта започва с "Норма" и "Тоска", но сопраното Марияна Панова има и таланта да сбъдва мечтите си

Вчера (23 май) се откри 50-ият Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Бързаме да се похвалим, че бяхме лично поканени от оперната певица Марияна Панова да чуем на 30 май от 19 часа в Камерна зала "България" специалния концерт "Opus Dei" – с произведения на В. А. Моцарт и Рихард Щраус, замислен от трите талантливи българки: Цветана..

публикувано на 24.05.19 в 14:10

Кой не иска да има звукозаписна компания… – интервю с Лайнъс Шраб

На 25 май шведският музикант Лайнъс Шраб идва в София по повод четвъртото издание на „София Дrone Day“ – българското събитие, посветено на международния ден на дроун музиката.Освен основа на V I C I M (който проект ще видим на живо) и ½ от дуото Thet Liturgiske Owäsendet , Лайнъс е начело на бутиковия лейбъл за аудио касети Purlieu Recordings ...

публикувано на 23.05.19 в 14:54

Директно предаване на откриването на МФ „Софийски музикални седмици“ – зала „България“, 23 май от 19 часа

Юбилейното 50-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ е посветено на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Носител е на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация...

публикувано на 22.05.19 в 08:25
Трио „Фогл“

Звук и ритъм по виенски (видео)

Европейски музикален фестивал се провежда през пролетта и във Варна освен в София и макар да има много по-малко прояви, човек има шанс да попадне на истинско музикално събитие и да чуе нещо, което идва пряко от голямата европейска традиция или носи специален заряд от съчетанието на творчески енергии, дошли от различни краища на Европа. Преди две години..

публикувано на 21.05.19 в 14:13