Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Левски и бъдещето

Снимка: БГНЕС

Всяко ново поколение открива своя Левски и общува с неговия дух. Образът и името на Апостола на Свободата са навсякъде около нас – от улици, площади, училища, читалища до планински върхове и дори един астероид носи неговото име в Космоса.

Все по – голям е интересът към безценното национално богатство – документите и вещите на Апостола и неговите съратници, грижливо съхранявани за поколенията в музеи и библиотеки. Възражда се българският дух и морал в клубовете „Млади възрожденци“. Не спират и споровете да продължи ли и в бъдеще да се търси гробът на Левски. Един млад художник е намерил графичен символ за безсмъртие, под своите рисунки на Апостола и Балканския лъв.
За всичко това разказват: Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, Дора Чаушева – директор на Националния музей на Левски в Карлово, Теодор Тончев от музея на Левски в Ловеч и Руслан Иванов от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.ВИЖТЕ ОЩЕ
200-килограмова моруна, заловена от бракониери в района на Силистра

Срещу двукраките хищници

Злобата почивен ден няма – така ни повтаряше един наш мъдър познат. Нямат почивен ден и онези, които денонощно вредят на дивеча, на природата и на истинските, почтените ловци. Ето заради това няма почивен ден и борбата с бракониерите, за която ще си поговорим през тази седмица. Къде какво се съсипва, къде как се мъчат да спрат тази напаст и как го..

публикувано на 14.06.19 в 16:31

Добре дошли в Девня и древния град Марцианопол

Знаете ли къде се намира античният град Марцианопол? Знаете ли, че в град Девня има Музей на мозайките? И знаете ли, че от една от мозайките в Музея на мозайките в Девня ни гледа горгона Медуза – неочаквано красива, с розови бузи и капризни червени устни, така както ренесансовите майстори рисуват мадоните. В предаването „А сега накъде“,..

публикувано на 13.06.19 в 10:23
Разкопки на неолитното селище в Слатина, намиращи се на ул. „Неделчо Бончев “ в комплекса на БАН.

Архeологията и градът. Античен блясък и интригуваща Праистория

Античната епоха с внушителното строителство и градоустройство, типични за градовете на Римската империя, е оставила най-видимите   следи в Сердика и околностите ѝ. Въпреки че немалка част от находките изчезват под грандиозните строежи по съветски образец в центъра на столицата през 50-те години на ХХ век, други продължават да „излизат“ от..

публикувано на 13.06.19 в 09:05
Български градинари в Унгария през 30-те години на ХХ в.

Българският градинарски поход в Европа и по света

Какви и кои са първите дипломати без дипломатически паспорти, които са разпространили славата на България още преди тя да е възкръснала като държава? Това са българските градинари. Веднъж посветени в тайните на новата професия, те решават да отворят своя бахча в Цариград. Първите от тях са тръгнали на гурбет в Цариград към 1715-1720 г.  Установени..

публикувано на 12.06.19 в 17:10
Амос Ли

Амос Ли

Амос Ли е американски певец, композитор и китарист от Филаделфия. Дебютният албум на Амос – Amos Lee, е продуциран от Lee Alexander, бас китарист на певицата Norah Jones, и е издаден през март 2005 година. Самата Нора Джоунс се появява в няколко пиеси от него, като свири на пиано и пее вокали. Албумът имаше значителен търговски успех и достигна до номер..

публикувано на 12.06.19 в 16:55